Als je bevlogen bent, loop je warm voor je werk.
Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand?
Als je bevlogen bent, ben je echt gepassioneerd over je werk. Je doet het niet omdat je moet, maar omdat je er echt zin in hebt. Dit is alleen goed voor jezelf, maar ook voor het bedrijf waar je werkt. Zit je goed in je vel, dan ben je productiever, gemotiveerder en positiever. Je meldt je ook minder vaak ziek. Bevlogenheid is dus belangrijk voor jou en je werkgever.
Intrinsieke of extrinsieke motivatie is mede bepalend voor bevlogenheid, voor werkgeluk maar ook voor je energieniveau. Dus doe je je werk omdat je dat graag wilt of omdat je denkt dat je het moet doen voor geld of status? Volgens de Japanners verkrijg je meer werkgeluk door Ikigai toe te passen op je werk; hét geheim voor een lang en gelukkig leven.
De invloed van moeten
Soms voelt het alsof je teveel moet doen. Volle agenda’s, meetings, taken, hoge werkdruk en sociale verplichtingen: het kan er allemaal voor zorgen dat je werk meer als een ‘moeten’ gaat voelen. ‘Moeten’ verkrampt je, maakt je moet en haalt de energie uit je werk. Zo’n verkrampte houding komt voort uit machteloosheid. Dit gaat gepaard met het ‘moeten’ doen van werkzaamheden of het ‘moeten’ omgaan met bepaalde omstandigheden. Moeten geeft de indruk dat je geen keuze(s) hebt en dat kost alleen maar energie. Daarom ben je soms zo moe. Als je iets doet omdat je het graag wilt, maakt dat iets heel anders bij je los. Namelijk een gevoel van opluchting en voldoening. De activiteiten die je doet omdat je ze wilt doen, leveren energie op.
Van moeten naar willen
Probeer er eens op te letten hoe vaak je het woord ‘moeten’ zegt. Maak een lijstje voor jezelf met dingen waarvan je denkt die te moeten doen. Maak twee kolommen op een blaadje en schrijf links alle zinnen die beginnen met: ‘Ik moet’. Bijvoorbeeld:
Ik moet de was doen | |
Ik moet dweilen | |
Ik moet hier werken |
Probeer in plaats van te denken in ‘moeten’, probeer te denken in ‘willen’. Jij wil iets. En om dat te behalen ga je iets doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande tabel:
Ik moet de was doen | Ik wil de was doen omdat ik schone kleren wil |
Ik moet dweilen | Ik wil dweilen omdat ik op een schone vloer wil lopen |
Ik moet hier werken | Ik wil hier werken voor mijn persoonlijke ontwikkeling |
Door je bewust te worden van deze ‘moet-gedachten’, kom je erachter dat het niet altijd iets is dat je moet, maar dat je het graag wilt. Op dat moment begint de energie weer te stromen. Het helpt je om weer gemotiveerd te worden.
Invloed en bevlogenheid
Het is ook belangrijk om te kijken naar waar je je energie in steekt. Soms stoppen we energie in dingen waar we geen controle over hebben. Dit kan stress veroorzaken. De de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey maakt dit inzichtelijk. Zo ontdek je de dingen waar je waarop je wel invloed hebt. Je bent kunt daarmee dingen naar je hand zetten.
Een voorbeeld: je ervaart te veel stress door je hoge werkdruk, waardoor je slecht slaapt, minder energie hebt en je productiviteit eronder lijdt. Je hebt geen invloed op de hoeveelheid werk, de deadlines en de verwachtingen van jouw leidinggevende. Op het beheren van je agenda, je assertiviteit, de vaardigheden om te delegeren en te prioriteren heb je wel invloed.
Tips voor meer bevlogenheid
- Focus op je ikagi: vind je passie, je talent en de baan die bij je past
- Blijf leren en jezelf ontwikkelen: lees boeken, volg webinars, volg trainingen en bezoek workshops
- Zorg voor een fijne werkplek: thuis of op kantoor als dat mogelijk is. Maak een plek waar jij prettig werkt
- Plan momenten in voor ontspanning en plezier: ga een rondje wandelen, sporten of lunch met die gezellige collega’s
- Vraag om hulp: loop je vast op je werk maak het bespreekbaar met je leidinggevende, collega’s of een coach
Tot slot: bedenk dat ook al moet je veel of mag je steeds minder, je kunt ALTIJD keuzes maken! Het besef dat je keuzes hebt die je altijd kunt en mag maken, draagt bij aan werkgeluk en bevlogenheid.