Als je bevlogen bent, loop je warm voor je werk.
Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand?
Volgens Carrièretijger loop je als je bevlogen bent, warm voor je werk. Je bent er enthousiast over en je doet het omdat je het graag wilt, niet omdat het moet. Dat is voor jezelf fijn maar ook voor het bedrijf waar je werkt. Zit je goed in je vel, dan ben je productiever, gemotiveerder, positiever en meld je minder vaak ziek. Dus bevlogenheid is een fijne eigenschap voor de werknemer én de werkgever. Ook bevlogenheid wordt door de coronamaatregelen zwaar op de proef gesteld. Hoe zorg je voor bevlogenheid en hoe houd je het in stand, juist ook in deze tijden?
Bevlogenheid staat onder druk. Dat kwam deze week nog ter sprake tijdens een online workshop voor werknemers. Agenda’s lopen voller, overleggen vinden voornamelijk online plaats, collegiale en sociale contacten zijn er niet of nauwelijks en werkstress neemt toe! Maar ook ontspanning en het ‘opladen’ in vrije tijd ziet er anders uit. Voetbal- of volleybaltrainingen zijn afgelast, een avondje theater is er niet bij, uit eten gaan is geen optie. Hoe zorg je er dan voor dat je bevlogen blijft?
Intrinsieke of extrinsieke motivatie is mede bepalend voor bevlogenheid, voor werkgeluk maar ook voor je energieniveau. Dus doe je je werk omdat je dat graag wilt of omdat je vindt dat je moet vanwege geld of status? Volgens de Japanners verkrijg je meer werkgeluk door Ikigai toe te passen op je werk. Hét geheim voor een lang en gelukkig leven.
De invloed van moeten
Wat ik hoor is dat mensen hun werkzaamheden in coronatijd steeds meer ervaren als een ‘moeten’. Als je ‘moet’, verkrampen je spieren en verstijft je houding, letterlijk en figuurlijk. Zo’n verkrampte houding vindt zijn oorsprong in machteloosheid, die gepaard gaat met het ‘moeten’ doen van werkzaamheden of het ‘moeten’ omgaan met bepaalde omstandigheden. Moeten geeft de indruk dat je geen keuze(s) hebt en dat kost alleen maar energie! Daarom ben je soms zo moe! Als je iets doet omdat het in de categorie ‘willen’ valt, maakt dat iets heel anders bij je los; opluchting en een gevoel van voldoening dat je iets doet. De activiteiten die je doet omdat je ze wilt doen, leveren energie op. Willen geeft energie!
Van moeten naar willen
Luister eens naar jezelf en hoor hoe vaak je het woord “moeten” zegt. Maak eens een lijstje voor jezelf met dingen die je moet. Schrijf op een blaadje alle zinnen waarop je jezelf geregeld kunt betrappen, die de volgende woorden in zich hebben; Ik moet… Ik behoor… Ik kan niet… Schrijf rechts op je blaadje, achter de ingevulde zinnen, ‘terwijl ik liever……… wil’. Met behulp van deze oefening ervaar je hoe vaak je vindt dat je iets moet. Door je je hiervan bewust te zijn/worden, kun je erachter komen dat het niet altijd iets dat je moet, maar dat je het graag wilt. Op dat moment begint de energie weer te stromen en raak je weer intrinsiek gemotiveerd met bevlogenheid tot gevolg.”
Invloed en bevlogenheid
Een ander punt is de hoeveelheid energie die je steekt in zaken waarop je geen invloed hebt.
Met de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey wordt onderscheid gemaakt tussen invloed en betrokkenheid. Deze methode kan je helpen om meer zicht te krijgen op waar jij je tijd en energie in steekt. Vaak steek je energie in dingen die je bezighouden maar waarop jijzelf geen invloed op hebt. Dit kost je bergen energie en levert stress op. Je kunt je beter bezighouden met dingen waarop je wel invloed hebt. Je bent kunt daarmee dingen naar je hand zetten.
Een voorbeeld: je kunt je terecht zorgen maken over en betrokken zijn bij COVID, de slechte economie en je baan. Op het verloop van COVID, de economie en het mogelijk voortbestaan van je baan heb je weinig tot geen invloed. Hoe moeilijk ook: probeer hier niet teveel energie in te stoppen. Waar je je wel mee bezig kunt houden is wendbaar te blijven, je cv te actualiseren en je netwerk te activeren. Dit maakt dat wanneer je helaas je baan verliest, dat je klaar bent voor een volgende stap in de loopbaan.
Tot slot: bedenk dat ook al moet je veel of mag je steeds minder, je kunt ALTIJD keuzes maken! Het besef dat je keuzes hebt die je altijd kunt en mag maken, draagt bij aan werkgeluk en bevlogenheid.
Auteur: Petra Stemerdink, vakspecialist loopbaanbegeleiding & outplacement.
Petra heeft al ruim 13 jaar ervaring in het coachen van mensen en het begeleiden in loopbaanadvies-, re-integratie– & outplacement trajecten. Deze ervaring heeft ze opgedaan bij meerdere doelgroepen waaronder jongeren en vrouwen. Als vakspecialist heeft zij een resultaatgerichte aanpak om nieuw, passend en duurzaam werk te vinden.