Een mooi succesverhaal
Door het loopbaantraject heb ik een andere mindset

Tessa Schoemaker

Tessa zat in een lastige periode van haar leven, heel weinig energie en geen plezier meer had in haar werk als teamcoach. Ze worstelde met haar werk-privébalans en had moeite met zaken van het werk los te laten. Haar leidinggevende stelde een loopbaanoriëntatietraject via Staatvandienst voor en met succes!

Waarom een loopbaanoriëntatietraject?

Mijn leidinggevende is manager Personeel & Organisatie (P&O) bij de Baalderborg Groep en ook mijn gesprekspartner. Zij merkte al enige tijd dat ik minder energiek was, veel moe en minder sprankelde. Ik trok mij de emoties en omstandigheden van anderen teveel aan en kon dit moeilijk loslaten. Zij stelde voor dat het voor mij goed was als ik aan de slag ging met het onderzoeken waarvan ik energie kreeg en weer gelukkig van zou worden. Ik was niet meer duurzaam inzetbaar en de kans dat ik ziek zou worden was groot. Zelf ondernam ik niets, wel was ik al bezig met een aanvullende coachopleiding. Er kwam gewoon niet veel uit mijn handen. Mijn leidinggevende gaf duidelijk aan dat zij mij niet kwijt wilde, maar juist wilde helpen in deze zoektocht.

Natuurlijk keek ik eerst op dat ze mij dit aanbood. Ik moest haar voorstel even laten bezinken en erover nadenken. Ik heb er thuis, met familie en vrienden over gesproken. Het voelde heel spannend, maar ik voelde tegelijkertijd dat ik het gewoon moest doen. Zo ben ik via mijn werkgever in contact gekomen met Staatvandienst. Ik kende deze organisatie alleen van re-integratie 2e spoortrajecten en nog niet voor loopbaanadvies. Daardoor had ik ook geen idee wat ik kon verwachten.

Het begin van het loopbaanoriëntatietraject

In eerste instantie zaten mijn emoties nog erg hoog en begreep ik niet goed hoe dit traject mij zou helpen. Daarom kreeg ik eerst de tijd en ruimte om mijn verhaal te vertellen, zodat Hiske (loopbaanconsultant en nu vakspecialist bij Staatvandienst) mijn situatie beter begreep en hoe ik daarin terecht was gekomen.
Ik merkte gelijk dat ik met een professional te maken had; Hiske snapte heel goed waar ik het over had. Dat voelde prettig.
De verschillende middelen en methodes die ingezet konden worden, kende ik vanuit mijn eigen vak en coachopleiding. Tijdens het traject werd mij snel duidelijk dat ik niet voor niets voor deze opleiding had gekozen, alleen had ik geen idee wat voor soort individuele coach of trainer ik wilde worden.
Dat stuk zijn wij gaan onderzoeken.

Aan de slag

Eén van de eerste online testen die ik deed was de e-scan voor ZZP’ers met de vraag: je wilt coach worden, eventueel voor jezelf beginnen, maar wat weerhoudt je daarvan? Ik scoorde op veel vragen hoog, alleen op risicobereidheid om de stap te zetten niet. Thuis was ik kostwinner en dat speelde duidelijk een rol. Mijn inkomen was belangrijk en dat zou ik als zelfstandige toch nooit gaan redden? Dat bleek mijn remmende factor. Eén van de opdrachten was om dat verder uit te zoeken.
Om hierover meer inzicht te krijgen ben ik met andere zelfstandig ondernemers gaan praten. Wat was hun aanpak en hoe deden zij dit als kostwinner? Zo kwam ik erachter dat deeltijd ZZP-er ook een optie was, dus een vaste baan te combineren met ZZP opdrachten. Zelf had ik altijd het idee dat je of in loondienst of als zelfstandige werkt en niet allebei. Ik keek teveel naar het eindresultaat en vergat de stappen ernaar toe.

Deze netwerkgesprekken met mensen hebben mij enorm geholpen. Ik kreeg veel feedback. Soms waren mensen zelfs verbaasd dat ik om hulp vroeg en hadden niet verwacht dat ik zo in bezwaren dacht. Blijkbaar had ik extra bevestiging nodig om meer in mogelijkheden te denken.
Vervolgens hebben we nog andere testen gedaan, zoals een persoonlijkheidstest en een test om mijn communicatiestijlen in kaart te brengen.

Hoe reageerde je leidinggevende hierop?

In eerste instantie vond ik het lastig om mijn leidinggevende te vertellen dat ik als zelfstandige naast mijn huidige baan wilde gaan werken. Wel natuurlijk in goed overleg voordat ik de stap daadwerkelijk zou nemen. Ik ben heel loyaal naar mijn werkgever en de mening van mijn leidinggevende vond ik ook heel belangrijk. Zij was heel positief over wat het loopbaantraject mij gebracht had en over mijn aanpak. Zij vond mij veel krachtiger geworden, veel energieker en duidelijker naar mijzelf en anderen.
Ik spreek mij meer uit en geef mijn mening. Dat geeft mij veel meer lucht!
Het effect? Het mooiste effect is dat ik eerst alleen mopperde, mij naast het probleem vond staan en nu kom ik met oplossingen of inspireer ik. Binnen een aantal projecten die lopen in het bedrijf zijn nu zelfs de doelen veranderd.

Wat zou je tegen anderen zeggen in zo’n situatie?

Maak het bespreekbaar in je omgeving, thuis, met vrienden, kennissen en op je werk. Ga in gesprek met mensen die je nieuwe perspectieven kunnen bieden. Andere mensen kunnen je uitdagen om zaken anders te zien. Het kan zeker spannend zijn om de stap te zetten, maar het brengt je heel veel. Sta juist ook open voor mensen die heel anders denken dan jij. Zij kunnen heel verrassend uit de hoek komen en je mooie nieuwe inzichten geven.
Voor mij is de cirkel van invloed veel duidelijker; voorheen wilde ik invloed op zaken hebben waar ik geen invloed op kon hebben. En waar ik wel invloed op had, daarvan zag ik toen de meerwaarde niet. Nu let ik daar veel meer op. Ik kijk juist waar ik invloed op kan uitoefenen en waar niet. Dat geeft rust en duidelijkheid. Daarnaast helpt het om de energie die ik heb op een effectieve manier te gebruiken.

Wat vertel je mensen om je heen over het loopbaantraject?

Het was voor mij heel lastig zelf de eerste stap te zetten. Maar door het aanbod van mijn werkgever voor dit loopbaanoriëntatietraject, werd ik juist geprikkeld na te denken over de stappen om in actie te komen. Hiske heeft het geloof in mij uitgesproken dat ik het kon. De verschillende gesprekken die we voerden, het met mij meedenken en de voorbeelden die zij aandroeg om stappen te zetten. Ze gaf mij het juiste een steuntje in de rug. Ik werd echt door haar gehoord en voelde oprechte verbinding. Een uitspraak waar ik vaak aan denk is:

De enige die de situatie kan veranderen ben jij zelf. Het is het niet waard om er ziek van te worden. Jij bent altijd veel meer waard!

Welke drie tips zijn je bijgebleven en geef je door?

  1. Maak een lijstje van zaken waar je nu ontevreden over bent en waar je invloed op hebt.
  2. Schrijf eens op wat je nu energie kost en wat je ervoor in de plaats zou willen.
  3. Bij welke van deze onderwerpen heb je hulp nodig? Zoek dan iemand op die met je mee kan denken.

Wat is de grootste verandering voor jezelf?

Mijn geloof in mijzelf! Ik ben nu overtuigd van mijn eigen kracht en weet waar ik goed in ben. Ik zie nu wat het voor een effect heeft op mij zelf en op anderen.

Na het traject heb ik een hele andere mindset. Ik zie zoveel meer mogelijkheden. Ik werk ook nog bij mijn huidige werkgever Baalderborg Groep, maar kijk nu heel anders naar het werk, veel constructiever. Daarnaast ben ik begin dit jaar voor mijzelf gestart als trainer en coach om, daar waar ik energie van krijg, nog meer te kunnen doen. Dit is voor mij essentieel. Dat heeft de balans gebracht in mijn situatie. En het mooiste is nog dat ik nu via Hiske in de Academie van Staatvandienst een training Gesprekstechnieken verzorg.

 

Laatste artikelen

Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker Lees verder...

Erica is loopbaanconsultant op onze vestiging in Harderwijk. In haar jeugd heeft zij ervaren wat het betekent als Lees verder...

Ga jij altijd fluitend naar je werk? Of ga jij weleens met tegenzin? Maak de balans op van Lees verder...

Rebecca was ongeveer anderhalf jaar ziek toen zij voor een re-integratietraject door verzekeraar a.s.r. werd doorverwezen naar Staatvandienst. "Ik Lees verder...

Staatvandienst, Omzien, Moedigh, (SOM) drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter niet het Lees verder...

Een werkgever bellen voor uitleg na een afwijzing had Astrid vaker gedaan. Alleen nog niet eerder met een Lees verder...

De vakantie is voorbij of bijna voorbij. Na een aantal weken uitrusten gaat maandag weer vroeg de wekker Lees verder...

Johan was ambulant werker in de crisis jeugdzorg. Na acht jaar werken in crisisgezinnen lukt het hem niet Lees verder...

Sinds 2016 werken Unigarant en  Staatvandienst samen in  re-integratie-, outplacement- en loopbaantrajecten. Algemeen Directeur Ingomar Kuiter, Staatvandienst, in Lees verder...

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aangenomen worden. Je Lees verder...

Denk jij wel eens na over de toekomst van je huidige werk en over de mogelijkheid om je Lees verder...

Door een burn-out was Suzanne al een jaar ziek thuis. Haar werkgever schakelde ons in voor een re-integratietraject Lees verder...

Skills worden steeds belangrijker in de selectiecriteria. De skillsgerichte arbeidsmarkt kan, naast om- en bijscholing, wel eens de Lees verder...

Dat ook kleine stapjes kunnen leiden tot een groot resultaat bleek uit de reactie van deze kandidaat aan Lees verder...

Ben jij je baan verloren en zit je ineens thuis? Of ben je al enige tijd aan het Lees verder...

Van 13 t/m 17 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals. Lees verder...

Tessa Schoemaker Tessa zat in een lastige periode van haar leven, heel weinig energie en geen plezier meer had Lees verder...

De overheid helpt mkb-ondernemers een handje met de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen). Deze subsidie heeft als doel Lees verder...

De zomervakantie zit er voor sommigen al op, terwijl anderen nog mogen of nog volop aan het genieten Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Een vaardigheid die je nu leert, is gemiddeld genomen nog maar de helft waard over vijf jaar. De wereld Lees verder...

Jaimy werkt als senior jurist strafrecht bij de rechtbank Midden-Nederland als zij in januari 2020 ziek uitvalt met Lees verder...

Dat de arbeidsmarkt sterk in beweging is, lees je elke dag. Gezegd wordt dat zo'n 1,6 miljoen (risicovolle) Lees verder...

Ronald heeft een veelzijdige baan in de verslavingszorg. Ruim een jaar geleden liep hij vast in zijn werk. Lees verder...

Het is feest … want, op 1 mei dit jaar is het precies 15 jaar geleden dat de Lees verder...

Hoe is het nu met....? Vol zelfvertrouwen aan de slag in een baan die op haar lijf geschreven is.  Lees verder...

Sinds half maart 2020, toen corona zijn intrede deed, veranderde er in korte tijd veel op de Nederlandse Lees verder...

“Boventallig? Natuurlijk is het even slikken als het je overkomt. Ook ik heb momenten gehad waarbij ik dacht: Lees verder...

In de tijden van corona komen er steeds meer vragen omtrent de rechten en plichten van werkgevers, zo Lees verder...

Gevolgen corona en werkloosheid De Nederlandse economie is in 2020 flink geraakt door COVID-19. Met name werknemers in de Lees verder...

Het combineren van de opvoeding en een carrière is voor veel ouders altijd al een uitdaging, maar de Lees verder...

Hiske, vakspecialist en Diane, loopbaanconsultant binnen Staatvandienst zijn vanaf het 1e uur betrokken bij positieve intervisie. In 2021 Lees verder...

Hoe is het nu met....? Loopbaanconsultant Anky Vissers werd onlangs verrast door een mooi bericht van een oud-kandidaat. Zij Lees verder...

Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Lees verder...

Oud en nieuw 2020, een gedenkwaardig moment. Vaak een moment om stil te staan bij wat je hebt Lees verder...

We lezen het steeds vaker in het nieuws: werknemers vinden het lastig om te praten over de psychische Lees verder...

Vandaag in gesprek met Anne-Marie Borger over haar outplacementtraject via Miranda Piras, loopbaanconsultant op kantoor Enschede. Na een reorganisatie Lees verder...

Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand? Volgens Carrièretijger loop je als je bevlogen bent, Lees verder...

Goed nieuws! Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bevestigd dat de subsidie voor het ontwikkeladvies per 1 Lees verder...

Binnen Staatvandienst is (intern) loopbaanmanagement één van de HR processen die meer aandacht krijgt. Door in gesprek te Lees verder...

Dankbaarheid voor de vrijheid waarmee we opgroeien, hoezeer deze gemist wordt, hoe sleutelmomenten in het leven zomaar passeren Lees verder...

Marlie Poels, ROC Midden Nederland en Denise Vlug, Staatvandienst, over de samenwerking en de begeleiding van ex-medewerkers vanuit Lees verder...

NL Leert door: gratis ontwikkeladviestraject Half juli kondigden wij het al aan: alle werkenden en werkzoekenden kunnen een gratis Lees verder...

Gratis ontwikkeladviestraject Vanaf augustus kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladviestraject volgen via een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Minister Koolmees van Lees verder...

Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast "Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om Lees verder...

Noodpakket banen en economie 2.0 Op 20 mei presenteerde het kabinet het noodpakket 2.0, als opvolging van de maatregelen Lees verder...

4 redenen voor verlies van focus & tips om daarmee om te gaan! Sinds 6 mei weten we dat Lees verder...

Goed nieuws hebben we nodig Altijd fijn als een opdrachtgever en kandidaat tevreden zijn over onze aanpak! Nu ook Lees verder...

Invloed COVID-19 Wat een rare weken liggen achter ons. Ik ben in de war. De informatie over het COVID-19 Lees verder...

Het zijn bizarre tijden waarin ons leven door het coronavirus ineens helemaal op zijn kop staat. In de Lees verder...

Coaching op veilige afstand Het is een bijzondere tijd waarin we uitgedaagd worden om op een andere wijze onze Lees verder...

Aanpassingen dienstverlening Sinds donderdagmiddag 12 maart heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen om het verspreiding van het coronavirus te Lees verder...

“Tijdens het 2e spoor re-integratie traject met Nadine, consultant Staatvandienst, heb ik echt geleerd om anders naar zaken Lees verder...

Marja Creemers Vandaag in gesprek met Marja Creemers, Loopbaanadviseur bij ProRail, over de samenwerking en duurzame inzetbaarheid. ProRail is verantwoordelijk Lees verder...

Werkplezier Dat komt misschien door de huidige maatschappij waarin we leven. Alles moet leuk en goed zijn, we willen Lees verder...

Mariska Vandaag het verhaal van Mariska uit Utrecht en haar consultant Denise Vlug, van Staatvandienst Utrecht. Mariska werkte bij de Lees verder...

Verzuimregeling “Wist jij dat je 52 weken ziek kunt zijn en al die tijd je salaris doorbetaald krijgt?” vraagt Lees verder...

Goede voornemens Het is weer zover. De tijd vliegt voorbij: over een aantal dagen is 2019 afgelopen en is Lees verder...

Een zin die ik graag gebruik om leidinggevenden uit te dagen om het gesprek aan te gaan met Lees verder...

Week van de Werkstress Van 11 tot 15 november 2019 is het de 6e keer dat werkstress een week Lees verder...

Bedrijven ruimen wel een plekje in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar vaak heeft dit Lees verder...

Van 11 tot 15 november 2019 is het voor de zesde keer de Week van de Werkstress. Ditmaal Lees verder...

Het leven is te kostbaar en werken is een te groot onderdeel van dat leven om het niet Lees verder...

De week van de loopbaan Van 16 t/m 21 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Lees verder...

Deze maand het verhaal van Anneke en Floor, consultant regio Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn en Zutphen). Anneke, van oorsprong arbeidshygiënist, Lees verder...

Deze maand het verhaal van Linda en Engelien, consultant regio Utrecht. Zij begeleidde Linda in een re-integratietraject 2e Lees verder...

Wat houdt jouw rol in? Sinds 2017 is Staatvandienst een erkende jobcoachorganisatie. Als coördinator jobcoaching zorg ik dat de Lees verder...

Wat doet een loopbaancoach? Loopbaancoaching staat in het teken van het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Loopbaancoaching Lees verder...

De werkervaringsplaats Deze maand het verhaal van Magda en Elianne, consultant regio Enschede. Elianne begeleidde Magda in een UWV Lees verder...

Ieder mens is uniek en Staatvandienst probeert de unieke eigenschappen te bundelen in een (nieuwe) uitdaging op de Lees verder...

Netwerken Netwerken is vaak dé sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Van alle vacatures wordt 70% bij Lees verder...

Deze maand het verhaal van consultant Petra Stemerdink, consultant Regio Achterhoek/Twente. Zij begeleidde Anke, via een re-integratietraject 2e Lees verder...

‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je Lees verder...

Laat je leiden door je sterke kanten Door je sterke kanten te benutten krijg je meer werkplezier, ervaar je Lees verder...

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Gertjan Versteeg, consultant en arbeidsmarktspecialist bij Staatvandienst, begeleidde de afgelopen maanden Raymond. Vandaag Lees verder...

Archief

Januari 2023 1 artikel
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 3 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
Februari 2022 2 artikelen
December 2021 1 artikel
November 2021 1 artikel
September 2021 4 artikelen
Augustus 2021 4 artikelen
Juli 2021 5 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten