Een mooi succesverhaal
Door het loopbaantraject heb ik een andere mindset

Tessa Schoemaker

Vandaag in gesprek met Tessa Schoemaker, kandidaat van Hiske van Driel (vakspecialist en consultant regio NO). Tessa zat in een lastige periode van haar leven waarin ze heel weinig energie had en geen plezier meer ervoer in haar werk als teamcoach. Ze worstelde met haar werk-privébalans en had moeite met zaken van het werk los te laten. Haar leidinggevende stelde een loopbaanoriëntatietraject via Staatvandienst voor en met succes!

Waarom een loopbaanoriëntatietraject?

Mijn leidinggevende is manager Personeel & Organisatie (P&O) bij de Baalderborg Groep en ook mijn gesprekspartner. Zij merkte al enige tijd dat ik minder energiek, veel moe was en minder sprankelde. Ik trok mij de emoties en omstandigheden van anderen teveel aan en kon dit moeilijk loslaten. Zij gaf aan dat het goed voor mij zou zijn als ik aan de slag ging met te onderzoeken waar ik weer energie van zou krijgen en gelukkig zou worden. Ik was niet meer duurzaam inzetbaar en de kans dat ik ziek zou worden was groot. Zelf ondernam ik niets, wel was ik al bezig met een aanvullende coachopleiding. Er kwam gewoon niet veel uit mijn handen. Mijn leidinggevende gaf duidelijk aan dat zij mij niet kwijt wilde, maar juist wilde helpen in deze zoektocht.

Schrok je van het voorstel van je werkgever?

Natuurlijk keek ik eerst op dat ze mij dit aanbood. Ik moest haar voorstel even laten bezinken en erover nadenken. Ik heb er thuis over gesproken en met familie en vrienden. Het voelde heel spannend maar ik voelde tegelijkertijd dat ik het gewoon moest doen. Zo ben ik via mijn werkgever in contact gekomen met Hiske. Ik kende Staatvandienst alleen van re-integratie 2e spoortrajecten en nog niet voor loopbaanadvies. Daardoor had ik ook geen idee wat ik kon verwachten.

Het begin van het loopbaanoriëntatietraject

In eerste instantie zaten mijn emoties nog erg hoog en drong het niet direct tot mij door wat het traject inhield. Daarom gaf Hiske mij eerst de tijd en ruimte om mijn verhaal te vertellen, zodat zij beter begreep wat mijn situatie was en hoe ik daarin terecht was gekomen.
Voor mij was het snel duidelijk dat ik met een professional te maken had; Hiske begreep heel goed waar ik het over had. Dat voelde prettig.
De verschillende middelen en methodes waarover Hiske vertelde die ingezet konden worden, kende ik vanuit mijn eigen vak en coachopleiding. Gedurende het traject werd mij snel duidelijk dat ik niet voor niets voor dit vak en deze opleiding had gekozen, alleen had ik geen idee wat voor soort individuele coach/ trainer ik wilde worden. Dat stuk zijn we gaan onderzoeken.

Aan de slag

Eén van de eerste online testen die ik deed was de e-scan voor ZZP’ers met de vraag: je wilt coach worden, eventueel voor jezelf beginnen, maar wat weerhoudt je daarvan? Ik scoorde op veel vragen hoog, alleen op risicobereidheid om de stap te zetten niet. Thuis was ik kostwinner en dat speelde duidelijk een rol. Mijn inkomen was belangrijk en dat zou ik als zelfstandige toch nooit gaan redden? Dat bleek mijn remmende factor. Eén van de opdrachten van Hiske was om dat verder uit te zoeken.
Om voor mijzelf meer inzicht te krijgen ben ik met anderen in gesprek gegaan die de stap gezet hebben om zelfstandig te worden. Hoe hebben zij dit aangepakt en hoe deden zij dit als kostwinner? Zo kwam ik erachter dat deeltijd ZZP-er ook een optie was; een vaste baan te combineren met ZZP opdrachten. Zelf had ik altijd het idee dat je of in loondienst of als zelfstandige werkt en niet allebei. Ik keek teveel naar het eindresultaat en vergat de stappen ernaar toe.

Deze netwerkgesprekken met mensen hebben mij enorm geholpen. Ik kreeg veel feedback. Soms waren mensen zelfs verbaasd dat ik om hulp vroeg en hadden niet verwacht dat ik zo in bezwaren dacht. Blijkbaar had ik gewoon extra bevestiging nodig om niet in bezwaren te denken maar juist in mogelijkheden.
Vervolgens zijn Hiske en ik nog aan de slag gegaan met andere testen waaronder een persoonlijkheidstest en een test om mijn communicatiestijlen in kaart te brengen.

Hoe reageerde je leidinggevende hierop?

In eerste instantie vond ik het lastig om het haar te vertellen dat ik als zelfstandige naast mijn huidige baan wilde gaan werken. Natuurlijk wilde ik dat in goed overleg doen voor ik de stap zou nemen. Ik ben heel loyaal naar mijn werkgever en vind het ook heel belangrijk wat mijn leidinggevende van het idee vond. En dat was heel positief! Ze dacht met mij mee hoe ik het kon aanpakken. Zij was heel enthousiast wat het traject mij had gebracht.
Zij vond mij veel krachtiger geworden en veel energieker. Ik ben duidelijker naar mij zelf en anderen. Ik spreek mij meer uit en geef mijn mening hoe ik naar zaken kijk. Dat geeft mij veel meer lucht!
Het effect? Het mooiste effect is dat ik eerst alleen mopperde, mij naast het probleem vond staan en kom ik nu met oplossingen of inspireer ik. Binnen een aantal projecten die lopen in het bedrijf zijn nu zelfs de doelen veranderd.

Wat zou je tegen anderen zeggen in zo’n situatie?

Maak het bespreekbaar in je omgeving, thuis, met vrienden, kennissen en op je werk.
Ga in gesprek met mensen die je nieuwe perspectieven kunnen bieden. Andere mensen kunnen je uitdagen om zaken anders te zien. Het kan zeker spannend zijn om de stap te zetten, maar het brengt je heel veel. Sta juist ook open voor mensen die heel anders denken dan jij. Zij kunnen heel verrassend uit de hoek komen en je mooie nieuwe inzichten geven.
Voor mij is de cirkel waarop ik invloed heb veel duidelijker. Voorheen wilde ik invloed op zaken hebben waar ik geen invloed op kon hebben of waar ik het wel op had, zag ik toen de meerwaarde niet. Nu let ik daar veel meer op. Ik kijk juist waar kan ik invloed op uitoefenen en waar niet? Dat geeft rust en duidelijkheid. Daarnaast helpt het om de energie die ik heb op een effectieve manier te gebruiken.

Wat vertel je mensen om je heen over het traject via Staatvandienst?

Het was voor mij heel lastig zelf de eerste stap te zetten. Maar door dit loopbaanoriëntatietraject dat mijn werkgever mij aanbood, werd ik juist geprikkeld na te denken over de stappen om in actie te komen. Hiske heeft het geloof in mij uitgesproken dat ik het kon. De verschillende gesprekken die we voerden, het met mij meedenken en de voorbeelden die zij aandroeg om stappen te zetten. Ze gaf mij het juiste een steuntje in de rug. Ik werd echt door haar gehoord en voelde oprechte verbinding.

De boodschap van Hiske luidde: De enige die de situatie kan veranderen ben je zelf! Jij bent altijd veel meer waard en het is het niet waard om er ziek van te worden!

Welke 3 tips zijn je bijgebleven en geef je door?

  1. Maak een lijstje van zaken waar je nu ontevreden over bent en waar je invloed op hebt.
  2. Schrijf eens op wat je nu energie kost en wat je ervoor in de plaats zou willen.
  3. Bij welke van deze onderwerpen heb je hulp nodig? Zoek dan iemand op die met je mee kan denken.

Wat is de grootste verandering voor jezelf?

Mijn geloof in mijzelf! Ik ben nu overtuigd van mijn eigen kracht en weet waar ik goed in ben. Ik zie nu wat het voor een effect heeft op mij zelf en op anderen.

Na het traject heb ik een hele andere mindset. Ik zie zoveel meer mogelijkheden. Ik werk ook nog bij mijn huidige werkgever Baalderborg Groep, maar kijk nu heel anders naar het werk, veel constructiever. Daarnaast ben ik begin dit jaar voor mijzelf gestart als trainer en coach om, daar waar ik energie van krijg, nog meer te kunnen doen. Dit is voor mij essentieel. Dat heeft de balans gebracht in mijn situatie. En het mooiste is nog dat ik via Hiske de opdracht bij Staatvandienst mocht uitvoeren. Dat geeft voor mij de oprechtheid van haar weer.

 

 

Laatste artikelen

Sinds half maart 2020, toen corona zijn intrede deed, veranderde er in korte tijd veel op de Nederlandse Lees verder...

“Boventallig? Natuurlijk is het even slikken als het je overkomt. Ook ik heb momenten gehad waarbij ik dacht: Lees verder...

In de tijden van corona komen er steeds meer vragen omtrent de rechten en plichten van werkgevers, zo Lees verder...

Gevolgen corona en werkloosheid De Nederlandse economie is in 2020 flink geraakt door COVID-19. Met name werknemers in de Lees verder...

Het combineren van de opvoeding en een carrière is voor veel ouders altijd al een uitdaging, maar de Lees verder...

Hiske, vakspecialist en Diane, loopbaanconsultant binnen Staatvandienst zijn vanaf het 1e uur betrokken bij positieve intervisie. In 2021 Lees verder...

Hoe is het nu met....? Loopbaanconsultant Anky Vissers werd onlangs verrast door een mooi bericht van een oud-kandidaat. Zij Lees verder...

Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Lees verder...

Oud en nieuw 2020, een gedenkwaardig moment. Vaak een moment om stil te staan bij wat je hebt Lees verder...

We lezen het steeds vaker in het nieuws: werknemers vinden het lastig om te praten over de psychische Lees verder...

Vandaag in gesprek met Anne-Marie Borger over haar outplacementtraject via Miranda Piras, loopbaanconsultant op kantoor Enschede. Na een reorganisatie Lees verder...

Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand? Volgens Carrièretijger loop je als je bevlogen bent, Lees verder...

Goed nieuws! Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bevestigd dat de subsidie voor het ontwikkeladvies per 1 Lees verder...

Binnen Staatvandienst is (intern) loopbaanmanagement één van de HR processen die meer aandacht krijgt. Door in gesprek te Lees verder...

Dankbaarheid voor de vrijheid waarmee we opgroeien, hoezeer deze gemist wordt, hoe sleutelmomenten in het leven zomaar passeren Lees verder...

Marlie Poels, ROC Midden Nederland en Denise Vlug, Staatvandienst, over de samenwerking en de begeleiding van ex-medewerkers vanuit Lees verder...

Weer met plezier aan het werk na de vakantie De welverdiende vakantie is voorbij. Na een aantal weken te Lees verder...

NL Leert door: gratis ontwikkeladviestraject Half juli kondigden wij het al aan: alle werkenden en werkzoekenden kunnen een gratis Lees verder...

Gratis ontwikkeladviestraject Vanaf augustus kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladviestraject volgen via een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Minister Koolmees van Lees verder...

Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast "Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om Lees verder...

Noodpakket banen en economie 2.0 Op 20 mei presenteerde het kabinet het noodpakket 2.0, als opvolging van de maatregelen Lees verder...

4 redenen voor verlies van focus & tips om daarmee om te gaan! Sinds 6 mei weten we dat Lees verder...

Goed nieuws hebben we nodig Altijd fijn als een opdrachtgever en kandidaat tevreden zijn over onze aanpak! Nu ook Lees verder...

Tessa Schoemaker Vandaag in gesprek met Tessa Schoemaker, kandidaat van Hiske van Driel (vakspecialist en consultant regio NO). Tessa Lees verder...

Invloed COVID-19 Wat een rare weken liggen achter ons. Ik ben in de war. De informatie over het COVID-19 Lees verder...

Het zijn bizarre tijden waarin ons leven door het coronavirus ineens helemaal op zijn kop staat. In de Lees verder...

Coaching op veilige afstand Het is een bijzondere tijd waarin we uitgedaagd worden om op een andere wijze onze Lees verder...

Aanpassingen dienstverlening Sinds donderdagmiddag 12 maart heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen om het verspreiding van het coronavirus te Lees verder...

“Tijdens het 2e spoor re-integratie traject met Nadine, consultant Staatvandienst, heb ik echt geleerd om anders naar zaken Lees verder...

SLIM-regeling In een veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk dat iedereen zich blijft ontwikkelen. De pensioenleeftijd is verhoogd dus we Lees verder...

Marja Creemers Vandaag in gesprek met Marja Creemers, Loopbaanadviseur bij ProRail, over de samenwerking en duurzame inzetbaarheid. ProRail is verantwoordelijk Lees verder...

Werkplezier Dat komt misschien door de huidige maatschappij waarin we leven. Alles moet leuk en goed zijn, we willen Lees verder...

Mariska Vandaag het verhaal van Mariska uit Utrecht en haar consultant Denise Vlug, van Staatvandienst Utrecht. Mariska werkte bij de Lees verder...

Verzuimregeling “Wist jij dat je 52 weken ziek kunt zijn en al die tijd je salaris doorbetaald krijgt?” vraagt Lees verder...

Goede voornemens Het is weer zover. De tijd vliegt voorbij: over een aantal dagen is 2019 afgelopen en is Lees verder...

Een zin die ik graag gebruik om leidinggevenden uit te dagen om het gesprek aan te gaan met Lees verder...

Week van de Werkstress Van 11 tot 15 november 2019 is het de 6e keer dat werkstress een week Lees verder...

Bedrijven ruimen wel een plekje in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar vaak heeft dit Lees verder...

Van 11 tot 15 november 2019 is het voor de zesde keer de Week van de Werkstress. Ditmaal Lees verder...

Het leven is te kostbaar en werken is een te groot onderdeel van dat leven om het niet Lees verder...

De week van de loopbaan Van 16 t/m 21 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Lees verder...

Deze maand het verhaal van Anneke en Floor, consultant regio Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn en Zutphen). Anneke, van oorsprong arbeidshygiënist, Lees verder...

Deze maand het verhaal van Linda en Engelien, consultant regio Utrecht. Zij begeleidde Linda in een re-integratietraject 2e Lees verder...

Wat houdt jouw rol in? Sinds 2017 is Staatvandienst een erkende jobcoachorganisatie. Als coördinator jobcoaching zorg ik dat de Lees verder...

Wat doet een loopbaancoach? Loopbaancoaching staat in het teken van het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Loopbaancoaching Lees verder...

De werkervaringsplaats Deze maand het verhaal van Magda en Elianne, consultant regio Enschede. Elianne begeleidde Magda in een UWV Lees verder...

Ieder mens is uniek en Staatvandienst probeert de unieke eigenschappen te bundelen in een (nieuwe) uitdaging op de Lees verder...

Netwerken Netwerken is vaak dé sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Van alle vacatures wordt 70% bij Lees verder...

Deze maand het verhaal van consultant Petra Stemerdink, consultant Regio Achterhoek/Twente. Zij begeleidde Anke, via een re-integratietraject 2e Lees verder...

‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je Lees verder...

Laat je leiden door je sterke kanten Door je sterke kanten te benutten krijg je meer werkplezier, ervaar je Lees verder...

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Gertjan Versteeg, consultant en arbeidsmarktspecialist bij Staatvandienst, begeleidde de afgelopen maanden Raymond. Vandaag Lees verder...

Overweeg je om van baan te veranderen? Ben je op zoek naar een andere werkgever of ben je Lees verder...

Archief

April 2021 3 artikelen
Maart 2021 1 artikel
Februari 2021 4 artikelen
Januari 2021 1 artikel
December 2020 3 artikelen
November 2020 1 artikel
Oktober 2020 1 artikel
September 2020 3 artikelen
Augustus 2020 2 artikelen
Juli 2020 2 artikelen
Juni 2020 2 artikelen
Mei 2020 1 artikel
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.