Een mooi succesverhaal
Het loopbaantraject leerde mij dat meer loslaten ook groei betekent

Jaimy werkt als senior jurist strafrecht bij de rechtbank Midden-Nederland als zij in januari 2020 ziek uitvalt met een burn-out. Zij vertelt over haar loopbaancoaching traject via Ingrid van Kolfschoten, loopbaanconsultant regio Zwolle. “Ik ben trots op wat ik bereikt heb door dit traject, dat heb ik in jaren niet over mezelf gezegd.”

Wat was de aanleiding voor loopbaancoaching?

Vorig jaar januari ben ik uitgevallen met een burn-out. Daarvoor was ik ook al een keer kort ziek geweest, maar in januari ging het echt niet meer. Ik ben heel hard onderuit gegaan doordat ik dacht drie functies tegelijk te kunnen vervullen. Ik liep veel te hard van stapel en kreeg eigenlijk onvoldoende ruimte om deze functies naast elkaar te vervullen.
Na een half jaar uit de running geweest te zijn, wilde ik starten met mijn re-integratie. De bedrijfsarts stelde voor om in een andere omgeving te re-integreren dan waar ik ziek geworden was. Dat werd bij de rechtbank Zwolle, Overijssel.  De re-integratie verliep heel goed en ging sneller dan ik (en anderen) had(den) verwacht.

Op initiatief van mijn werkgever heb ik mijn begeleidingstraject via Staatvandienst na mijn re-integratie voortgezet. Ik had namelijk pas vier gesprekken met Ingrid gehad, waarvan één een kennismakingsgesprek. Dus het was eigenlijk te kort; ik was drukker bezig met het uitbouwen van mijn netwerk en het opvolgen van mijn sollicitatieverplichtingen. Ik had meer tijd nodig om te onderzoeken waar ik mijn energie uithaalde en dat kreeg ik in het loopbaantraject.
Ook wilde ik verder aan de slag met mijzelf, want voor mijn burn-out had ik wel eens gesolliciteerd naar ander werk. Het voelde alsof ik in een ratrace zat om carrière te maken, ik wilde gezien worden en had altijd het gevoel dat daarvoor mijn cv gevuld moest worden met meer activiteiten en ‘hogere’ functies.
Mijn focus lag verkeerd en daarom was een loopbaantraject een mooie aanvulling op mijn re-integratie.

Welke onderdelen in het traject hebben jou geholpen?

Met name de gesprekken en coaching met Ingrid waren voor mij echt van toegevoegde waarde, zij gaf mij praktische tips. Eén zin is mij altijd bijgebleven en gebruik ik nog vaak: “houd je bij de feiten!”  Dat heeft mij echt geholpen, daar denk ik dagelijks over na.
Ook dat sommige mensen denken dat je altijd evenwichtig en stabiel moet functioneren. Dat heb ik mij zélf opgelegd; natuurlijk komt dat ook deels voort uit mijn werk bij de rechtbank.

Ingrid gaf aan dat ik meer de telefoon moest pakken om mensen te bellen. Daar ben ik niet zo van, ik ben veel meer van het face-to-face contact. Maar nu kreeg ik de opdracht om, voordat ik solliciteerde op een vacature, te bellen om wat vragen over de vacature te stellen. Ingrid hielp mij met de vragen die ik het beste kon stellen.

Een voorbeeld daarvan was dat ik na mijn burn-out wilde voorkomen dat ik niet weer teveel op mijn hals haalde. Ingrid gaf mij de tip om te vragen naar de belastbaarheid van de functie. Dat was een heel gerichte vraag die ik kon stellen bij een vacature. Wat bleek toen ik belde, dat veel meer mensen dat gevraagd hadden! Het stond blijkbaar niet duidelijk in de vacature.
En dat bellen heeft geresulteerd dat ik nu een bijbaan heb als docent strafrecht onderzoek ter terechtzitting binnen de Rechtspraak.

Wat is je nog meer bijgebleven?

Ingrid heeft mij echt geholpen in te zien dat alles wat ik altijd deed en normaal vond, niet normaal was/is. Dat ik veel meer moet geloven in de kwaliteiten die ik heb en dat als ik daarin geloof, veel om mij heen makkelijker en natuurlijker kan lopen. Daar heb ik elke dag profijt van. Natuurlijk doe ik mijn best voor het werk wat ik doe, en dat is goed.

Tijdens het loopbaantraject lag de nadruk op waar ik steeds tegenaan loop en hoe ik daarmee om kan gaan. Ik kijk vaak in nieuwe situaties eerst de kat uit de boom en ben wat gereserveerder. Nu ben ik erachter gekomen dat als je mensen zelf vertrouwen geeft, zij je dat ook teruggeven.

Ik ben gere-integreerd om terug te keren in één van de functies die ik had voordat ik ziek werd. De coördinerende taken en het voorzitterschap van de ondernemingsraad heb ik bewust neergelegd. Omdat het re-integreren zo goed ging, groeide bij mij het besef dat ik gewoon nog functioneerde, ondanks dat ik zo’n tijd uit de running was geweest. Ingrid zei ook altijd tegen mij dat door mijn burn-out ik niet ineens minder intelligent geworden was. Dat dacht ik! Het is bijzonder hoe je ineens aan jouw eigen denkvermogen kan gaan twijfelen.
Ingrid heeft echt met mij gewerkt aan mijn zelfbeeld. Niet in de mate dat ik nu denk dat ik fantastische talenten heb en ermee te koop loop, maar dat ik mij bewust mag zijn van mijn talenten en daar geloof in mag hebben.

Door mijn werkgever ben ik voor een 2e spoortraject bij Staatvandienst terechtgekomen. Dat pakte goed voor mij uit, maar hangt er natuurlijk ook vanaf hoe jij zelf het traject ingaat en hoe je het oppakt.

Waaraan merk ik dat het effect heeft gehad?

Ik ben trots op waar ik nu sta en dat heb ik in jaren niet gezegd. Ingrid hielp mij om weer vertrouwen in mij zelf te krijgen en te realiseren dat het niet draait om presteren en altijd maar meer willen. Als bonus heb ik meer vertrouwen in mijn eigen kunnen en durf ik dat hard op te zeggen.

Daarnaast ben ik rustiger geworden in mijn werk. Ik zal altijd de lat hoog leggen en streven dat ik het goed doe, dat zit in mijn persoonlijkheid. Maar ik voel niet meer de constante druk om te presteren. Van de prestaties die ik lever, weet ik dat ze goed zijn. Daar heb ik dagelijks profijt van, doordat ik minder stress ervaar en beter mijn grenzen kan stellen. En als het even misloopt dan denk ik vooral aan dat ene zinnetje: “Blijf bij de feiten”, dat helpt echt!
Ik besef ook dat mensen vaak te veel denken of datgene wat ze doen we voldoende en goed genoeg is. Maar door dat zinnetje zie ik dingen meer in perspectief.

Ook in mijn privéleven geven mensen aan dat ik rustiger, minder gehaast en meer ontspannen ben. Ik ben meer open en makkelijker te benaderen. Doordat ik opener ben en meer vertel, willen mensen mij ook meer vertellen.  Er ontstaat daardoor een mooie wisselwerking, zowel privé als zakelijk.
Werkgeluk is heel belangrijk voor mij. Alleen door de druk die ik mij zelf heb opgelegd was ik dat even kwijt. Ik zorgde teveel voor anderen en minder voor mijzelf. Een loopbaantraject biedt je echt de kans om na te denken over de vraag: “ik doe dit werk wel, maar waarom eigenlijk?”

In mijn huidige werk bij de rechtbank Zwolle, Overijssel, hoor ik dat mensen heel tevreden zijn over wat ik doe, daar verwonder ik mij nog steeds over.
Als je ziet waar ik een jaar geleden stond, dan is dat echt een verandering. Ik merk dat een mensgerichte omgeving goed bij mij past.

Wat zeg je tegen anderen?

Dat iedereen een loopbaantraject moet doen. Het is goed om bij jezelf na te gaan waar je gelukkig en blij van wordt.

Wat ik voor een heleboel mensen hoop, is dat ze in een omgeving werken en leven waar ze willen presteren naar hun beste kunnen, zonder dat dit te veel moeite kost of dat dit drukt op je welzijn. Fijn zou het zijn dat je dan niet afgerekend worden op een moment of fase dat het presteren niet volgens de standaard is. Helaas is dat ontzettend moeilijk in de huidige maatschappij.
Ik hoop dat mensen inzien dat wat meer loslaten groei is. Natuurlijk moeten we presteren, maar het zou fijn zijn dat de persoon zelf meer gezien wordt.
Blijf bij jezelf of probeer jezelf weer te vinden. Het is heel goed om af eens een stapje terug te doen, tijd om jezelf weer te vinden.
Ik gun niemand de burn-out, maar ik gun iedereen wel deze levensles, hoe je jezelf weer vindt. Mensen zeggen wel eens, ik ben nooit meer de oude geworden. Maar dat is ook juist goed en heb je ervan geleerd. Eigenlijk kun je dat pas begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt.

Voor mij werd duidelijk dat de rechtspraak met het strafrecht en opleiden van mensen toch mijn vakgebied is. Maar soms kom je erachter dat het werk wat je deed niet meer bij je past. Mensen blijven vaak maar doorduwen om het te laten werken, terwijl het ook een conclusie kan zijn, dat het jouw werk niet (meer) is. En dat is niet erg denk ik. Dan is het fijn dat je met iemand daarover kunt praten, bijvoorbeeld, als er genoeg vertrouwen is, met je leidinggevende. En anders zeker met een loopbaancoach.
Het is een moedige beslissing om te zeggen: ik stop ermee. Dat kan als falen voelen. Dat zit in onze maatschappij en soms ook in de manier van opvoeden. Dat laatste zonder oordeel natuurlijk; ik kom uit zo’n nest, maar ik besef ook dat ouders dat met de beste bedoelingen het beste voor hun kinderen willen binnen de huidige maatschappij.

Wat voor mij echt werkte zijn de levenservaringen die Ingrid in haar rol van loopbaanconsultant meeneemt. Dat maakte dat het voor mij werkte. Zo mooi hoe zij met haar bevlogenheid haar vak uitoefent.

 

 

Laatste artikelen

Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker Lees verder...

Erica is loopbaanconsultant op onze vestiging in Harderwijk. In haar jeugd heeft zij ervaren wat het betekent als Lees verder...

Ga jij altijd fluitend naar je werk? Of ga jij weleens met tegenzin? Maak de balans op van Lees verder...

Rebecca was ongeveer anderhalf jaar ziek toen zij voor een re-integratietraject door verzekeraar a.s.r. werd doorverwezen naar Staatvandienst. "Ik Lees verder...

Staatvandienst, Omzien, Moedigh, (SOM) drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter niet het Lees verder...

Een werkgever bellen voor uitleg na een afwijzing had Astrid vaker gedaan. Alleen nog niet eerder met een Lees verder...

De vakantie is voorbij of bijna voorbij. Na een aantal weken uitrusten gaat maandag weer vroeg de wekker Lees verder...

Johan was ambulant werker in de crisis jeugdzorg. Na acht jaar werken in crisisgezinnen lukt het hem niet Lees verder...

Sinds 2016 werken Unigarant en  Staatvandienst samen in  re-integratie-, outplacement- en loopbaantrajecten. Algemeen Directeur Ingomar Kuiter, Staatvandienst, in Lees verder...

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aangenomen worden. Je Lees verder...

Denk jij wel eens na over de toekomst van je huidige werk en over de mogelijkheid om je Lees verder...

Door een burn-out was Suzanne al een jaar ziek thuis. Haar werkgever schakelde ons in voor een re-integratietraject Lees verder...

Skills worden steeds belangrijker in de selectiecriteria. De skillsgerichte arbeidsmarkt kan, naast om- en bijscholing, wel eens de Lees verder...

Dat ook kleine stapjes kunnen leiden tot een groot resultaat bleek uit de reactie van deze kandidaat aan Lees verder...

Ben jij je baan verloren en zit je ineens thuis? Of ben je al enige tijd aan het Lees verder...

Van 13 t/m 17 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals. Lees verder...

Tessa Schoemaker Tessa zat in een lastige periode van haar leven, heel weinig energie en geen plezier meer had Lees verder...

De overheid helpt mkb-ondernemers een handje met de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen). Deze subsidie heeft als doel Lees verder...

De zomervakantie zit er voor sommigen al op, terwijl anderen nog mogen of nog volop aan het genieten Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Een vaardigheid die je nu leert, is gemiddeld genomen nog maar de helft waard over vijf jaar. De wereld Lees verder...

Jaimy werkt als senior jurist strafrecht bij de rechtbank Midden-Nederland als zij in januari 2020 ziek uitvalt met Lees verder...

Dat de arbeidsmarkt sterk in beweging is, lees je elke dag. Gezegd wordt dat zo'n 1,6 miljoen (risicovolle) Lees verder...

Ronald heeft een veelzijdige baan in de verslavingszorg. Ruim een jaar geleden liep hij vast in zijn werk. Lees verder...

Het is feest … want, op 1 mei dit jaar is het precies 15 jaar geleden dat de Lees verder...

Hoe is het nu met....? Vol zelfvertrouwen aan de slag in een baan die op haar lijf geschreven is.  Lees verder...

Sinds half maart 2020, toen corona zijn intrede deed, veranderde er in korte tijd veel op de Nederlandse Lees verder...

“Boventallig? Natuurlijk is het even slikken als het je overkomt. Ook ik heb momenten gehad waarbij ik dacht: Lees verder...

In de tijden van corona komen er steeds meer vragen omtrent de rechten en plichten van werkgevers, zo Lees verder...

Gevolgen corona en werkloosheid De Nederlandse economie is in 2020 flink geraakt door COVID-19. Met name werknemers in de Lees verder...

Het combineren van de opvoeding en een carrière is voor veel ouders altijd al een uitdaging, maar de Lees verder...

Hiske, vakspecialist en Diane, loopbaanconsultant binnen Staatvandienst zijn vanaf het 1e uur betrokken bij positieve intervisie. In 2021 Lees verder...

Hoe is het nu met....? Loopbaanconsultant Anky Vissers werd onlangs verrast door een mooi bericht van een oud-kandidaat. Zij Lees verder...

Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Lees verder...

Oud en nieuw 2020, een gedenkwaardig moment. Vaak een moment om stil te staan bij wat je hebt Lees verder...

We lezen het steeds vaker in het nieuws: werknemers vinden het lastig om te praten over de psychische Lees verder...

Vandaag in gesprek met Anne-Marie Borger over haar outplacementtraject via Miranda Piras, loopbaanconsultant op kantoor Enschede. Na een reorganisatie Lees verder...

Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand? Volgens Carrièretijger loop je als je bevlogen bent, Lees verder...

Goed nieuws! Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bevestigd dat de subsidie voor het ontwikkeladvies per 1 Lees verder...

Binnen Staatvandienst is (intern) loopbaanmanagement één van de HR processen die meer aandacht krijgt. Door in gesprek te Lees verder...

Dankbaarheid voor de vrijheid waarmee we opgroeien, hoezeer deze gemist wordt, hoe sleutelmomenten in het leven zomaar passeren Lees verder...

Marlie Poels, ROC Midden Nederland en Denise Vlug, Staatvandienst, over de samenwerking en de begeleiding van ex-medewerkers vanuit Lees verder...

NL Leert door: gratis ontwikkeladviestraject Half juli kondigden wij het al aan: alle werkenden en werkzoekenden kunnen een gratis Lees verder...

Gratis ontwikkeladviestraject Vanaf augustus kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladviestraject volgen via een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Minister Koolmees van Lees verder...

Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast "Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om Lees verder...

Noodpakket banen en economie 2.0 Op 20 mei presenteerde het kabinet het noodpakket 2.0, als opvolging van de maatregelen Lees verder...

4 redenen voor verlies van focus & tips om daarmee om te gaan! Sinds 6 mei weten we dat Lees verder...

Goed nieuws hebben we nodig Altijd fijn als een opdrachtgever en kandidaat tevreden zijn over onze aanpak! Nu ook Lees verder...

Invloed COVID-19 Wat een rare weken liggen achter ons. Ik ben in de war. De informatie over het COVID-19 Lees verder...

Het zijn bizarre tijden waarin ons leven door het coronavirus ineens helemaal op zijn kop staat. In de Lees verder...

Coaching op veilige afstand Het is een bijzondere tijd waarin we uitgedaagd worden om op een andere wijze onze Lees verder...

Aanpassingen dienstverlening Sinds donderdagmiddag 12 maart heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen om het verspreiding van het coronavirus te Lees verder...

“Tijdens het 2e spoor re-integratie traject met Nadine, consultant Staatvandienst, heb ik echt geleerd om anders naar zaken Lees verder...

Marja Creemers Vandaag in gesprek met Marja Creemers, Loopbaanadviseur bij ProRail, over de samenwerking en duurzame inzetbaarheid. ProRail is verantwoordelijk Lees verder...

Werkplezier Dat komt misschien door de huidige maatschappij waarin we leven. Alles moet leuk en goed zijn, we willen Lees verder...

Mariska Vandaag het verhaal van Mariska uit Utrecht en haar consultant Denise Vlug, van Staatvandienst Utrecht. Mariska werkte bij de Lees verder...

Verzuimregeling “Wist jij dat je 52 weken ziek kunt zijn en al die tijd je salaris doorbetaald krijgt?” vraagt Lees verder...

Goede voornemens Het is weer zover. De tijd vliegt voorbij: over een aantal dagen is 2019 afgelopen en is Lees verder...

Een zin die ik graag gebruik om leidinggevenden uit te dagen om het gesprek aan te gaan met Lees verder...

Week van de Werkstress Van 11 tot 15 november 2019 is het de 6e keer dat werkstress een week Lees verder...

Bedrijven ruimen wel een plekje in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar vaak heeft dit Lees verder...

Van 11 tot 15 november 2019 is het voor de zesde keer de Week van de Werkstress. Ditmaal Lees verder...

Het leven is te kostbaar en werken is een te groot onderdeel van dat leven om het niet Lees verder...

De week van de loopbaan Van 16 t/m 21 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Lees verder...

Deze maand het verhaal van Anneke en Floor, consultant regio Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn en Zutphen). Anneke, van oorsprong arbeidshygiënist, Lees verder...

Deze maand het verhaal van Linda en Engelien, consultant regio Utrecht. Zij begeleidde Linda in een re-integratietraject 2e Lees verder...

Wat houdt jouw rol in? Sinds 2017 is Staatvandienst een erkende jobcoachorganisatie. Als coördinator jobcoaching zorg ik dat de Lees verder...

Wat doet een loopbaancoach? Loopbaancoaching staat in het teken van het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Loopbaancoaching Lees verder...

De werkervaringsplaats Deze maand het verhaal van Magda en Elianne, consultant regio Enschede. Elianne begeleidde Magda in een UWV Lees verder...

Ieder mens is uniek en Staatvandienst probeert de unieke eigenschappen te bundelen in een (nieuwe) uitdaging op de Lees verder...

Netwerken Netwerken is vaak dé sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Van alle vacatures wordt 70% bij Lees verder...

Deze maand het verhaal van consultant Petra Stemerdink, consultant Regio Achterhoek/Twente. Zij begeleidde Anke, via een re-integratietraject 2e Lees verder...

‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je Lees verder...

Laat je leiden door je sterke kanten Door je sterke kanten te benutten krijg je meer werkplezier, ervaar je Lees verder...

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Gertjan Versteeg, consultant en arbeidsmarktspecialist bij Staatvandienst, begeleidde de afgelopen maanden Raymond. Vandaag Lees verder...

Archief

Januari 2023 1 artikel
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 3 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
Februari 2022 2 artikelen
December 2021 1 artikel
November 2021 1 artikel
September 2021 4 artikelen
Augustus 2021 4 artikelen
Juli 2021 5 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten