4 redenen voor verlies van focus & tips om daarmee om te gaan!
Sinds 6 mei weten we dat we voorlopig nog wel even thuiswerken, zeker tot september. Hoewel het inmiddels een beetje begint te wennen, blijft het voor veel werknemers een uitdaging om de focus op het werk vast te houden. Daarbij bereiken meer mensen het punt dat ze de sociale contacten, de gesprekjes bij het koffieapparaat missen en last kunnen hebben van de vermenging van werk/privé. Daarnaast is het belangrijk om ook na je vakantie werkplezier te behouden.
De media staan vol met tips hoe je het beste thuis kunt werken. Sommigen zijn open deuren en anderen juist pareltjes. De pareltjes willen we de komende weken graag met je delen.
Te beginnen met een super inspirerende podcast op BNR met Mark Tigchelaar, neuropsycholoog en schrijver van het boek ‘Focus AAN/UIT’. Meer focus bij het thuiswerken, hoe doe je dat? In deze podcast legt hij uit hoe je focus kunt vasthouden en hoe je het terugkrijgt als je het verliest. Wij zijn enorm enthousiast, de analyse snijdt hout en de tips, daar kunnen we iets mee. We delen vast een paar highlights, maar verwijzen je graag door naar de podcast.
Waarom is focus zo belangrijk?
Het geeft grip op de dag en je kunt makkelijker omgaan met wisseling van taken. Het levert winst op doordat je snel en goed kunt werken. Je maakt minder fouten en je ervaart minder stress. Kortom, het zorgt voor rust, overzicht en controle. Door alle prikkels om ons heen, is het moeilijker geworden om focus vast te houden.
Wanneer verlies je focus?
Als je meerdere taken tegelijk doet die je aandacht vragen, als je vaak gestoord wordt tijdens je werk door telefoontjes of vragen van familieleden, als je hoofd te vol zit of als je iets doet waarbij je je aandacht niet kunt houden. Mark Tigchelaar formuleert vier redenen (ook wel concentratielekken) die ervoor zorgen dat je niet goed gefocust bent. Dat zijn:
- Te weinig prikkels
- Te veel interne prikkels
- Te weinig brandstof
- Te veel externe prikkels
Elke reden lichten we hieronder toe met mogelijke oplossingen.
1.Te weinig prikkels
Iedereen herkent de momenten dat je aan iets werkt of in gesprek bent met iemand waarbij je gedachten afdwalen. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden. Hoe kun je dit omdraaien?
In een wat saai gesprek kun je bijvoorbeeld vragen gaan stellen om je betrokkenheid en je aandacht te verhogen. Met vragen stellen betrek je je zelf weer actief bij het gesprek.
Of pak pen en papier erbij en maak eenvoudige tekeningetjes. Geen kunstwerken maar krabbels; dit wordt ook wel doedelen genoemd. Door te tekenen verhoog je je concentratie.
Wat je juist niet moet doen is tijdens het wat saaie gesprek ook een mail beantwoorden. Dat zijn twee taken die aandacht vragen. Je verdeelt dan de aandacht met de kans dat je beide taken niet goed doet.
Is een taak waaraan je werkt saai, dan kun je deze uitdagender maken door bijvoorbeeld een strakke deadline te stellen wanneer je de taak af moet hebben. Je gaat sneller werken. Of combineer de taak met iets waarbij je niet hoeft na te denken, zoals wandelen, de was in de droger, enzovoort.
2.Te veel interne prikkels
Zit je hoofd wel eens te vol? De overvloed aan interne prikkels kan zorgen voor een concentratielek. Een overschot aan kleine taken, vreten vaak de meeste energie.
Vermijd dat je hoofd vol loopt door minder vaak van taken te wisselen. En is je hoofd vol, maak dan je hoofd leeg door alles wat in je opkomt op te schrijven.
Dit kan bijvoorbeeld ook door een e-mail aan jezelf te sturen zodat je het even kwijt bent. Je verplaatst het naar een andere locatie, namelijk uit je hoofd. Dus kun je het loslaten.
3.Te weinig brandstof
Hoe meer je werkt, hoe meer je gedaan krijgt. Toch? Nee. Er is een tipping point: vanaf een bepaald moment raak je vermoeid en kost het je energie en juist extra werktijd. Je hebt te weinig brandstof. Je filter werkt niet meer zo goed en prikkels komen veel harder binnen. Het is moeilijker je focus te houden.
Focus gaat blijkbaar niet alleen om productiviteit, maar evenveel om ontfocussen. Iets wat we vaak vergeten. Zo breng je je brandstof weer op peil:
- Neem pauze.
De tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorwerkt. Probeer eens de Pomodoro techniek (ontdekt door Francesco Cirillo) : werken en pauzeren met een kookwekker (of een digitale timer).
– Simpele taken: 25 minuten werken, 5 minuten pauze
– Complexere taken: 90 minuten werken, 15 minuten pauze - Pauzeer met open aandacht.
In een goede pauze neem je geen nieuwe informatie op. Je gedachten dwalen even af. YouTube, Instagram of een podcast zijn dus géén goede pauzes. Voorbeelden van goede pauzes zijn uit het raam staren, een ommetje doen of een glas water halen.
4.Externe prikkels
Mails, telefoontjes, vragen thuis, kunnen je uit je concentratie halen. Dat heeft meer impact dan je denkt. Na een onderbreking heb je al snel 15 à 20 minuten nodig om er weer in te raken. Gebeurt dit meerdere keren? Dan maak je gemiddeld 20 procent meer fouten.
Op een normale werkdag worden we gemiddeld 500 keer onderbroken. Daardoor zijn we elke dag 1,5 tot 2 uur extra aan het werk.
Volgens Mark Tigchelaar kom je met duidelijke afspraken heel ver. Overleg met je leidinggevende en of collega’s om één kanaal te kiezen voor dringende berichten. Verstuur alle andere berichten via andere kanalen. Laat iedereen zijn telefoon op stil zetten. Spreek met de mensen in je omgeving stilteblokken af. Bijvoorbeeld dat je elke dag tussen 10 en 12 uur niet gestoord wilt worden.
Tot slot hoe zit het met jouw focus?
Benieuwd naar het hele interview met Mark Tigchelaar over focus? Luister dan naar de podcast op BNR via https://bit.ly/3djp2nG Hopelijk ben jij net zo enthousiast geworden als wij.
En wij zijn benieuwd of je tips hebt uitgeprobeerd. Wat werkte en wat niet? Heb je zelf nog extra tips? Laat het ons weten.