Een mooi succesverhaal
Dankzij dit traject weer overtuigd van mijn kansen op de arbeidsmarkt

“Boventallig? Natuurlijk is het even slikken als het je overkomt. Ook ik heb momenten gehad waarbij ik dacht: komt het nog goed?”
Irene werkte ruim 30 jaar bij de NS in verschillende functies. Haar laatste functie was op de afdeling klantenservice in het team postroutering.

“Als ik nu terugkijk is het heel snel gegaan. In november startte ik met het begeleidingstraject en in januari was ik al volop aan het solliciteren. Mijn loopbaanconsultant bij Staatvandienst, Miranda, heeft echt gekeken wat ik nodig had en daar hebben we de aandacht aan gegeven.”

Ik ben redelijk van de zekerheid. Voor mij was deze basis bij de NS heel fijn. Het is een heel prettige werkgever en ik had niet gedacht dat ik ooit weg zou gaan. Gelukkig lag het niet aan mij persoonlijk maar was het een onderdeel van een reorganisatie. Op onze afdeling zagen we het aankomen, alleen hoopten we dat het niet zo’n vaart zou lopen. Ruim anderhalf jaar geleden startte binnen onze afdeling een project voor optimalisatie van de processen. Rond de zomer vorig jaar bleek dat ons werk zou komen te vervallen. Als je hoort dat je werk daadwerkelijk ophoudt, valt het toch rauw op je dak. Nu besef ik me dat ik mij er te lang aan heb vastgeklampt. De hoop neemt het dan over van de realiteit en je drukt het idee weg dat je werk ophoudt.

Op dat moment startte een periode van zes maanden premobiliteit. NS wil je tijdens je premobiliteit met diverse activiteiten helpen ander werk te vinden. Dat lukte helaas niet en daardoor werd ik boventallig. Vervolgens ga je met een nieuwe leidinggevende (een werkcoach) en met een loopbaanadviseur van een externe partij op zoek naar nieuw werk. NS is een bedrijf dat zaken goed regelt voor haar medewerkers.

Kende je de term boventalligheid?

Op het moment dat ik de term hoorde kende ik het niet. Ik schrok niet, want ik was erop voorbereid. Het verbaasde mij alleen dat het echt zover was. En dan komen de vragen: Hoe nu verder? Wat moet ik doen? Wat wordt er gedaan? Tijdens het intakegesprek met mijn werkcoach kreeg ik een toelichting op hoe het begeleidingstraject eruit zag. Zo hoorde ik dat de NS samenwerkt met Staatvandienst en kwam ik in contact met Miranda Piras, loopbaanconsultant bij Staatvandienst Enschede.

Stond je direct positief tegenover een van werk naar werktraject?

Zeker! Ik ben van mezelf positief ingesteld. Ik vind dat je van alle situaties in je leven en hoe je daarmee omgaat iets kunt leren. Ook van iedereen die je daarbij helpt en waarmee je praat. Ook al is het soms maar een kort gesprek, je kunt er toch iets positiefs uithalen. En dat had ik met dit traject ook.
Lang geleden ben ik er twee jaar uit geweest als gevolg van ziekte. Ik werd afgekeurd voor het onregelmatige werk dat ik toen deed. Dat betekende dat ik op zoek moest naar ander werk. Intern heb ik een re-integratietraject gevolgd. Daarbij gingen we aan de slag met de vragen: Wat kan ik, wat wil ik en hoe vind ik werk dat meer bij mij past? Via dit traject ben ik bij Klantenservice Postroutering terecht gekomen. Het was al lang geleden dat ik gesolliciteerd had. Mijn cv lag onder een laag stof. Ik laat de moed niet gauw zakken. Natuurlijk denk ik ook veel na, maar dat hou ik voor mezelf. Ik zit niet snel bij de pakken neer. Het was prettig om mijn ervaringen en gevoelens met Miranda te kunnen delen. Het voelde heel vertrouwd, veilig en ik ging aan de slag met online tools waar ik eerder niet van had gehoord.

Welke onderdelen zijn belangrijk voor je geweest?

De gesprekken waren heel prettig, heel open. Door deze gesprekken en de voorbeelden van situaties die ik noemde merkte Miranda scherp op dat ik toch aan de slag moest met een stukje rouwverwerking. Aan de buitenkant merkte je niets aan mij, maar juist door de voorbeelden die ik de gesprekken benoemde, haalde ze dat naar boven. Blijkbaar zat het verdriet er en moest ik dat een plek geven. Dat was ook het moment waarin ik besefte dat het verlies van werk in de top 3 van heftige gebeurtenissen op de 3e plaats staat, na verlies van een dierbare en verlies van gezondheid.
We zijn aan de slag gegaan met de rouwcurve van Kubler Ross. Daarin heb ik de verschillende fases van rouwverwerking doorgespit. Daar heb ik echt heel veel aan gehad!

Zelf dacht ik te oud te zijn om nog een baan te vinden en dat mensen die een stuk jonger waren veel meer kans hadden dan ik. Echter de werkgerelateerde persoonlijkheidstesten, het competentiespel, de loopbaanwaarden en de gesprekken met Miranda gaven mij meer zekerheid. Ik moest werken aan mijn overtuigingskracht. Een aantal punten uit de testen hebben we opgepakt om aan te werken.
Miranda was niet dwingend. Zij gaf aan dat met mijn instelling, positieve blik, motivatie en mijn ervaring de kansen op een nieuwe baan groot waren. Ze heeft mij echt meer zekerheid gegeven. Daar heb ik heel veel aan gehad.

Ook mijn werkcoach was heel positief over mijn kansen op de arbeidsmarkt. Allebei hadden ze heel veel waardering voor mijn aanpak en instelling.

En nu een nieuwe baan!

Dankzij het begeleidingstraject groeide mijn zelfvertrouwen. Ik leerde hoe ik mij het beste kan presenteren. Daarnaast kreeg ik tips voor een goed cv en leerde  ik om onderdelen in mijn motivatiebrief nog sterker te verwoorden. En toen ging het snel.
Via de interne vacaturebank van de NS vond ik een vacature. De vacature stond alleen intern open maar als boventallige medewerker had ik een voorrangsstatus.
Op de dag dat de vacature live stond belde mijn werkcoach van de NS om mij te wijzen op deze vacature voor de baan, die volgens haar op mijn lijf geschreven is. Communicatief vaardig, representatief en kennis van verschillende talen. Ik heb direct gesolliciteerd. Zodra de brief de deur uit was vond ik het best spannend. Het is uit je handen en je bent afhankelijk van anderen.
Ik werd uitgenodigd voor het eerste gesprek. Miranda belde mij vóór het gesprek nog kort op om wat tips mee te geven. De diverse gesprekken die volgden waren met recruiters. Best spannend; er wordt veel van je gevraagd en je moet jezelf verkopen. Maar het is gelukt en per 1 april ben ik begonnen!

Wat zeg je tegen anderen die twijfelen over begeleiding naar ander werk?

Meteen doen! Je leert er altijd van, zelfs als je niet direct een baan vindt.

 

Een loopbaanconsultant luistert naar je verhaal, steunt je in een lastige tijd en helpt je om weer met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Je moet het zelf doen, maar met deze begeleiding lukt het je.

Ik vind het zo knap dat een loopbaanconsultant het traject met weinig informatie ingaat en er zoveel uithaalt voor je. Ze duiken in je leven op het moment dat je een teleurstelling te verwerken hebt. Daarmee kunnen ze je zo goed helpen en het gevoel omkeren. Ik heb alleen maar positieve ervaringen met mensen die het beste met je voor hebben.

Of werk belangrijk voor mij is? Ja en nee. Ik heb in het leven geleerd om mij aan veel situaties aan te passen. Nu ben ik heel blij om weer aan het werk te kunnen gaan. Ik wil mijn eigen geld verdienen. Ook als dit minder zou zijn, dan nog wil ik aan de slag. Daar blijf ik voor vechten. En nu het gelukt is met een baan die ook nog op mijn lijf geschreven is, ben ik een heel gelukkig mens!

 

 

Laatste artikelen

Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker Lees verder...

Erica is loopbaanconsultant op onze vestiging in Harderwijk. In haar jeugd heeft zij ervaren wat het betekent als Lees verder...

Ga jij altijd fluitend naar je werk? Of ga jij weleens met tegenzin? Maak de balans op van Lees verder...

Rebecca was ongeveer anderhalf jaar ziek toen zij voor een re-integratietraject door verzekeraar a.s.r. werd doorverwezen naar Staatvandienst. "Ik Lees verder...

Staatvandienst, Omzien, Moedigh, (SOM) drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter niet het Lees verder...

Een werkgever bellen voor uitleg na een afwijzing had Astrid vaker gedaan. Alleen nog niet eerder met een Lees verder...

De vakantie is voorbij of bijna voorbij. Na een aantal weken uitrusten gaat maandag weer vroeg de wekker Lees verder...

Johan was ambulant werker in de crisis jeugdzorg. Na acht jaar werken in crisisgezinnen lukt het hem niet Lees verder...

Sinds 2016 werken Unigarant en  Staatvandienst samen in  re-integratie-, outplacement- en loopbaantrajecten. Algemeen Directeur Ingomar Kuiter, Staatvandienst, in Lees verder...

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aangenomen worden. Je Lees verder...

Denk jij wel eens na over de toekomst van je huidige werk en over de mogelijkheid om je Lees verder...

Door een burn-out was Suzanne al een jaar ziek thuis. Haar werkgever schakelde ons in voor een re-integratietraject Lees verder...

Skills worden steeds belangrijker in de selectiecriteria. De skillsgerichte arbeidsmarkt kan, naast om- en bijscholing, wel eens de Lees verder...

Dat ook kleine stapjes kunnen leiden tot een groot resultaat bleek uit de reactie van deze kandidaat aan Lees verder...

Ben jij je baan verloren en zit je ineens thuis? Of ben je al enige tijd aan het Lees verder...

Van 13 t/m 17 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals. Lees verder...

Tessa Schoemaker Tessa zat in een lastige periode van haar leven, heel weinig energie en geen plezier meer had Lees verder...

De overheid helpt mkb-ondernemers een handje met de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen). Deze subsidie heeft als doel Lees verder...

De zomervakantie zit er voor sommigen al op, terwijl anderen nog mogen of nog volop aan het genieten Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Een vaardigheid die je nu leert, is gemiddeld genomen nog maar de helft waard over vijf jaar. De wereld Lees verder...

Jaimy werkt als senior jurist strafrecht bij de rechtbank Midden-Nederland als zij in januari 2020 ziek uitvalt met Lees verder...

Dat de arbeidsmarkt sterk in beweging is, lees je elke dag. Gezegd wordt dat zo'n 1,6 miljoen (risicovolle) Lees verder...

Ronald heeft een veelzijdige baan in de verslavingszorg. Ruim een jaar geleden liep hij vast in zijn werk. Lees verder...

Het is feest … want, op 1 mei dit jaar is het precies 15 jaar geleden dat de Lees verder...

Hoe is het nu met....? Vol zelfvertrouwen aan de slag in een baan die op haar lijf geschreven is.  Lees verder...

Sinds half maart 2020, toen corona zijn intrede deed, veranderde er in korte tijd veel op de Nederlandse Lees verder...

“Boventallig? Natuurlijk is het even slikken als het je overkomt. Ook ik heb momenten gehad waarbij ik dacht: Lees verder...

In de tijden van corona komen er steeds meer vragen omtrent de rechten en plichten van werkgevers, zo Lees verder...

Gevolgen corona en werkloosheid De Nederlandse economie is in 2020 flink geraakt door COVID-19. Met name werknemers in de Lees verder...

Het combineren van de opvoeding en een carrière is voor veel ouders altijd al een uitdaging, maar de Lees verder...

Hiske, vakspecialist en Diane, loopbaanconsultant binnen Staatvandienst zijn vanaf het 1e uur betrokken bij positieve intervisie. In 2021 Lees verder...

Hoe is het nu met....? Loopbaanconsultant Anky Vissers werd onlangs verrast door een mooi bericht van een oud-kandidaat. Zij Lees verder...

Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Lees verder...

Oud en nieuw 2020, een gedenkwaardig moment. Vaak een moment om stil te staan bij wat je hebt Lees verder...

We lezen het steeds vaker in het nieuws: werknemers vinden het lastig om te praten over de psychische Lees verder...

Vandaag in gesprek met Anne-Marie Borger over haar outplacementtraject via Miranda Piras, loopbaanconsultant op kantoor Enschede. Na een reorganisatie Lees verder...

Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand? Volgens Carrièretijger loop je als je bevlogen bent, Lees verder...

Goed nieuws! Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bevestigd dat de subsidie voor het ontwikkeladvies per 1 Lees verder...

Binnen Staatvandienst is (intern) loopbaanmanagement één van de HR processen die meer aandacht krijgt. Door in gesprek te Lees verder...

Dankbaarheid voor de vrijheid waarmee we opgroeien, hoezeer deze gemist wordt, hoe sleutelmomenten in het leven zomaar passeren Lees verder...

Marlie Poels, ROC Midden Nederland en Denise Vlug, Staatvandienst, over de samenwerking en de begeleiding van ex-medewerkers vanuit Lees verder...

NL Leert door: gratis ontwikkeladviestraject Half juli kondigden wij het al aan: alle werkenden en werkzoekenden kunnen een gratis Lees verder...

Gratis ontwikkeladviestraject Vanaf augustus kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladviestraject volgen via een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Minister Koolmees van Lees verder...

Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast "Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om Lees verder...

Noodpakket banen en economie 2.0 Op 20 mei presenteerde het kabinet het noodpakket 2.0, als opvolging van de maatregelen Lees verder...

4 redenen voor verlies van focus & tips om daarmee om te gaan! Sinds 6 mei weten we dat Lees verder...

Goed nieuws hebben we nodig Altijd fijn als een opdrachtgever en kandidaat tevreden zijn over onze aanpak! Nu ook Lees verder...

Invloed COVID-19 Wat een rare weken liggen achter ons. Ik ben in de war. De informatie over het COVID-19 Lees verder...

Het zijn bizarre tijden waarin ons leven door het coronavirus ineens helemaal op zijn kop staat. In de Lees verder...

Coaching op veilige afstand Het is een bijzondere tijd waarin we uitgedaagd worden om op een andere wijze onze Lees verder...

Aanpassingen dienstverlening Sinds donderdagmiddag 12 maart heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen om het verspreiding van het coronavirus te Lees verder...

“Tijdens het 2e spoor re-integratie traject met Nadine, consultant Staatvandienst, heb ik echt geleerd om anders naar zaken Lees verder...

Marja Creemers Vandaag in gesprek met Marja Creemers, Loopbaanadviseur bij ProRail, over de samenwerking en duurzame inzetbaarheid. ProRail is verantwoordelijk Lees verder...

Werkplezier Dat komt misschien door de huidige maatschappij waarin we leven. Alles moet leuk en goed zijn, we willen Lees verder...

Mariska Vandaag het verhaal van Mariska uit Utrecht en haar consultant Denise Vlug, van Staatvandienst Utrecht. Mariska werkte bij de Lees verder...

Verzuimregeling “Wist jij dat je 52 weken ziek kunt zijn en al die tijd je salaris doorbetaald krijgt?” vraagt Lees verder...

Goede voornemens Het is weer zover. De tijd vliegt voorbij: over een aantal dagen is 2019 afgelopen en is Lees verder...

Een zin die ik graag gebruik om leidinggevenden uit te dagen om het gesprek aan te gaan met Lees verder...

Week van de Werkstress Van 11 tot 15 november 2019 is het de 6e keer dat werkstress een week Lees verder...

Bedrijven ruimen wel een plekje in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar vaak heeft dit Lees verder...

Van 11 tot 15 november 2019 is het voor de zesde keer de Week van de Werkstress. Ditmaal Lees verder...

Het leven is te kostbaar en werken is een te groot onderdeel van dat leven om het niet Lees verder...

De week van de loopbaan Van 16 t/m 21 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Lees verder...

Deze maand het verhaal van Anneke en Floor, consultant regio Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn en Zutphen). Anneke, van oorsprong arbeidshygiënist, Lees verder...

Deze maand het verhaal van Linda en Engelien, consultant regio Utrecht. Zij begeleidde Linda in een re-integratietraject 2e Lees verder...

Wat houdt jouw rol in? Sinds 2017 is Staatvandienst een erkende jobcoachorganisatie. Als coördinator jobcoaching zorg ik dat de Lees verder...

Wat doet een loopbaancoach? Loopbaancoaching staat in het teken van het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Loopbaancoaching Lees verder...

De werkervaringsplaats Deze maand het verhaal van Magda en Elianne, consultant regio Enschede. Elianne begeleidde Magda in een UWV Lees verder...

Ieder mens is uniek en Staatvandienst probeert de unieke eigenschappen te bundelen in een (nieuwe) uitdaging op de Lees verder...

Netwerken Netwerken is vaak dé sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Van alle vacatures wordt 70% bij Lees verder...

Deze maand het verhaal van consultant Petra Stemerdink, consultant Regio Achterhoek/Twente. Zij begeleidde Anke, via een re-integratietraject 2e Lees verder...

‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je Lees verder...

Laat je leiden door je sterke kanten Door je sterke kanten te benutten krijg je meer werkplezier, ervaar je Lees verder...

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Gertjan Versteeg, consultant en arbeidsmarktspecialist bij Staatvandienst, begeleidde de afgelopen maanden Raymond. Vandaag Lees verder...

Archief

Januari 2023 1 artikel
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 3 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
Februari 2022 2 artikelen
December 2021 1 artikel
November 2021 1 artikel
September 2021 4 artikelen
Augustus 2021 4 artikelen
Juli 2021 5 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten