Collega aan het woord

De energie van Jorieke

Blijf dicht bij je zelf is haar motto, ze is altijd benieuwd naar wat mensen bezighoudt en eigen regie is belangrijk voor haar.
Vandaag in gesprek met LJorieke-minoopbaanconsultant Jorieke Aarnink, regio Stedendriehoek. Naast loopbaancoach is zij ook BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Zij vertelt over de keuzes in haar loopbaan, wat zij belangrijk vindt en hoe zij haar energie inzet in trajecten.  

Waarom de overstap naar loopbaancoach bij Staatvandienst?

Voordat ik bij Staatvandienst kwam werkte ik 4 jaar als consultant Werving & Selectie bij Moedigh, onze zusterorganisatie. Per toeval kwam ik destijds via mijn netwerk in contact met ze voor de vacature van, toen nog Accountmanager. Voordat ik bij Moedigh terecht kwam heb ik eerst zelf in 2016 een loopbaantraject gedaan. Het eerste dat ik tegen mijn toenmalige coach zei was dat ik zijn baan wel wilde! Vaak merk ik namelijk dat vrienden of kennissen met mij willen sparren over hun baan. Ik ben altijd benieuwd waar iemand werkt en waarom ze bepaalde dingen doen. Dat zit in mijn aard. Eigenlijk ben ik gewoon ontzettend nieuwsgierig, het komt echter puur voort uit oprechte interesse en het willen meedenken.

Na bijna vier jaar Werving & Selectie werd ik onrustig en merkte ik dat ik voldoening miste in mijn functie bij Moedigh. Ik wilde meer betrokken zijn in het hele traject van een kandidaat op zoek naar een nieuwe loopbaan. Ik wilde nog meer het verschil kunnen maken.
Door mijn werk bij Moedigh ben ik gegroeid in wie ik ben en wat ik kan en heb ik daar altijd het vertrouwen gekregen dat wat ik deed goed was. Deze ervaring kan ik nu inzetten in de trajecten met kandidaten en in de gesprekken met werkgevers. Samen met Coen Jager en Johan Hofstede hebben wij mooie dingen gedaan en veel bereikt.

Twijfelde je wel eens of je het kon?

Jazeker!! En nog steeds….al merk ik wel dat ik steeds beter weet waar mijn talenten en valkuilen liggen. Die onzekerheid over of je iets wel kunt is iets wat ontzettend veel mensen hebben, ook mensen waarvan ik altijd dacht alles al te kunnen en te weten 😊. Maar juist door dingen gewoon te gaan doen kom je
erachter dat je meer kunt dan dat je vooraf kon indenken. Als je maar de dingen doet die bij jou als mens passen.
Een mooi voorbeeld hiervan is mijn nieuwe uitdaging als BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Mijn eerste huwelijksvoltrekking was een behoorlijke vuurdoop! Er was een zeer verdrietige situatie binnen deze familie. Heel spannend en natuurlijk was ik wat onzeker of ik het wel zou kunnen. Maar door te vertrouwen en mij zelf te zijn, ging het heel goed en kreeg ik mooie complimenten na afloop. Dit was letterlijk een gevalletje Pippi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!”.

Voordat ik de zijstap van Moedigh naar Staatvandienst maakte heb ik met verschillende collega’s uitgebreid gesproken om te onderzoeken of de functie van loopbaanconsultant voor mij de juiste zou zijn. Zodoende kon ik weloverwogen en vol vertrouwen deze stap maken.

Bij Stedendriehoek was een vacature. Ik ben in gesprek gegaan met mijn huidige manager Karin Hibma en heb een paar keer meegelopen met mijn huidige collega Arno. Daarna wist ik het zeker, dit is de plek voor mij!

Deze overstap is belangrijk voor mij omdat ik altijd nieuwe dingen wil leren. Ik wil mij zelf steeds blijven ontwikkelen. Dat kan ook in nevenactiviteiten, zoals nu als trouwambtenaar. Zowel de rol van loopbaanconsultant als BABS liggen heel dicht bij mijn kern; hierin kan ik leren, mij ontwikkelen én floreren!

Waar haal jij je energie vandaan?

Van nature ben ik al heel energiek (vooral ’s ochtends 😊) en ik kan heel oprecht blij worden van mensen. Ik hou van mensen ontmoeten, nieuwe mensen leren kennen en mensen steunen of helpen. Ongeacht status of hiërarchie ga ik altijd naast mensen staan. Als ik iemand kan helpen die iets naars heeft meegemaakt, merk ik daarna dat er iets goeds uit voortkomt. Het is fijn als je een inkijkje in iemands leven krijgt en mensen zich vertrouwd bij je voelen om hun verhaal te doen. Door zo bij de kern van iemand te komen, weet ik dat ik dan écht kan helpen.

Mensen hebben vaak het gevoel dat ze veel moeten, helemaal in een re-integratietraject 2e spoor. Dan zeg ik altijd: ”We hebben de stappen die we volgens de wet- en regelgeving moeten zetten, maar we gaan parallel onderzoeken waar je van bent, wat belangrijk voor je is.”
Liever nu wat meer tijd nemen voor zelforiëntatie voor een duurzame plaatsing in werk straks. Daarom is het belangrijk dat we komen tot de kern.
Daarvoor stel ik mij soms zelf ook kwetsbaar op. Dan geef ik voorbeelden uit mijn eigen leven ter illustratie hoe ik met worstelingen omga en wat het maken van keuzes je brengt.

Het mooie is dat ik in mijn rol als loopbaancoach en als trouwambtenaar iemand kan ‘liften’ en laten stralen. Als trouwambtenaar sta ik even in de belangstelling omdat ik het huwelijk voltrek (wat ik naar alle eerlijkheid ook gewoon leuk vind). Maar door mijn verhaal laat ik het bruidspaar juist stralen, het is HUN dag en HUN moment! Zo zie ik mijn rol van loopbaanconsultant ook. Door mijn energie kan ik iemand meer zelfvertrouwen geven en sterker de deur uit laten gaan. In beide rollen gaat het erom dat je de ander laat stralen en uiteindelijk is dat wat mij drijft!

Wat vind je belangrijk in je werk?

Dat er een basis is van vertrouwen. Ik neem geen blad (meer) voor mijn mond. Rechtvaardigheid, oprechtheid, autonomie en plezier, dat zijn belangrijke waarden voor mij. Je moet mij niet te vaak zeggen wat ik moet doen; ik wil graag zelf mijn agenda bepalen.
Mijn motto is ‘blijf dichtbij jezelf’. Als ik ergens tegenaan loop dan ga ik het gesprek aan. Dingen bespreekbaar maken is iets wat ik de laatste tijd steeds meer durf te doen; soms best heel moeilijk maar uiteindelijk brengt het mij echt verlichting en vooruitgang. Het is belangrijk dat ik mijn grenzen kan aangeven. Om dat te kunnen is het belangrijk om je eigen grenzen te kennen.

Ik heb zelf steeds meer in de gaten waar mijn persoonlijke grenzen liggen en dat is heel prettig. Vaak gebruik ik de Cirkel van invloed (het ontwerp is van Stephen Covey). Hierin plaats je alles waarop jij invloed hebt.
Zo maak ik mijn keuzes. Als ik bijvoorbeeld voel dat een baan niet meer bij mij past, dan ga ik bij mijzelf te rade waar dit door komt.
Hoe ik dat voel? Als ik te vaak denk, dat werken als moeten voelt en ik wiebelig wordt. Dan onderzoek ik wat niet klopt en waar het vandaan komt. Vaak schrijf ik op wat mij bezighoudt, ik heb in mijn leven al heel wat boeken volgeschreven 😊.
Door het op te schrijven worden dingen voor mij helder en kan ik er ook wat meer op afstand naar kijken.

Ik leef heel intens en neem daardoor geen genoegen met een baan die maar ‘zozo’ is. Ik wil graag voluit leven!

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik dat ik heel dicht bij mijn gevoel blijf, ook in mijn werk en dat ik daarin helemaal mezelf kan blijven. Vandaag hoorde ik dat nog van een kandidaat tijdens het afsluitende gesprek van het outplacementtraject. Hij gaf aan dat bij de start van het traject hij wat sceptisch was. Maar na het eerste gesprek kreeg hij het gevoel dat hij er wat van kon leren. “Je hebt mij echt een spiegel voorgehouden en legde de vinger op de zere plek.”
Hij waardeerde mijn directheid, het triggerde hem. Deze kandidaat had ik ook geprikkeld om zijn hart te volgen. Hij kwam uit de ICT en gaat nu op 50-jarige leeftijd een opleiding volgen als docent praktijkonderwijs. Dan ben ik trots!

Ook ben trots op mijn drive en hoe ik het in leven sta.  Als een traject wat zwaar begint dan lukt het mij om mensen daarin mee te nemen. Soms ga ik wat te snel, dan pas ik mij aan, maar ik hoor vaak terug dat mensen meeliften op mijn energie. Mensen moeten natuurlijk zelf in beweging komen, maar het is fijn als ik ze wat van mijn energie kan geven.

Heb je tips voor anderen die minder werkplezier ervaren?

Eerder zei ik het al dat eigen regie voor mij belangrijk is. Zelf aan het roer staan en zaken bespreekbaar maken als . Dat zeg ik ook tegen anderen. Het niet weten wat je wilt is ook oké. Het voelt misschien wat oncomfortabel maar het is belangrijk dat je dat ook aan durft te gaan, ‘moed’ is hierin ook een belangrijke waarde.

Dus blijf niet met twijfel rondlopen, maak het bespreekbaar en neem geen genoegen met ‘zozo’!

Het klinkt misschien als een cliché, je leeft maar één keer dus blijf niet hangen in zaken die jou niets brengen, maar grijp het aan, ga er vol in! En ja, daar is soms moed voor nodig en dan zeg ik: ‘if it doesn’t kill you it makes you stronger!’

Zie je geen passende functie, maar wil je wel bij ons werken?
Stuur dan een open sollicitatie en misschien zijn we wel een gouden match!