Een mooi succesverhaal

Dit 2e spoortraject heeft mijn kijk op werk en toekomst verbreed.

“Tijdens het 2e spoor re-integratie traject met Nadine, consultant Staatvandienst, heb ik echt geleerd om anders naar zaken te kijken. Blijkbaar was ik toch een beetje vastgeroest in mijn manier van denken over werk en opleiding. Nadine heeft mij geleerd dat ik mijn kwaliteiten veel breder kan inzetten.”
Vandaag in gesprek met kandidaat Ilona en consultant Nadine van regio Oost-Nederland.

Hoe ben je in contact gekomen met Staatvandienst?

“Via mijn oude werkgever Sensire, een grote zorgorganisatie. Ik was al een jaar ziek thuis met andere klachten. Dat traject waren we aan het afronden toen ik door een ongelukkige val lichamelijk letsel opliep. Een enorme teleurstelling. Daardoor was het niet duidelijk of ik kon terugkeren in mijn eigen werk.

Maar wat dan? Wat waren mijn mogelijkheden in ander werk binnen of buiten Sensire? Daarom heeft mijn werkgever Sensire Staatvandienst ingeschakeld voor een re-integratietraject 2e spoor. Zo kwam ik in contact met mijn consultant Nadine.”

Hoe verliep je eerste gesprek?

“Dat kan ik mij niet meer goed herinneren, helaas. Nadine haar bezoek overviel mij een beetje. De periode dat ik ziek thuis was had mij heel onzeker gemaakt. Nadine ontmoette mij in mijn meest kwetsbare periode. Ik had geen idee wat een 2e spoortraject inhield en wat er op mij afkwam. Ik moest van ver komen en Nadine heeft mij echt aan de arm genomen.

De 1e gesprekken verliepen dan ook eerst wat aftastend, maar daarna was het contact heel erg goed.
We konden over heel veel dingen praten en ik kon mijn verhaal kwijt. Ik zag weer perspectief!”

Welke aanpak is gekozen?

Nadine: “Het traject duurde in totaal een jaar. “Na de eerste aftastende gesprekken ben ik met Ilona gaan onderzoeken wat vind je leuk, wat wil je, wat kan je en wat zou je professioneel willen.

In mijn manier van werken vind ik het belangrijk te weten wat is de belastbaarheid, wat geeft energie en waar krijgt een kandidaat plezier van. Vervolgens kijk ik waar het nog niet stroomt; wat blokkeert nu, wanneer ontstaat weerstand en hoe kan ik dat doorbreken? Het gaat om draagkracht en draaglast. Ik heb veel persoonlijkheidsinstrumenten ingezet; methodieken om Ilona te leren kennen. Mijn indruk was dat Ilona erbij gebaat was om zichzelf ook beter te leren kennen.

Daarbij was het belangrijk dat zij  ook feedback uit haar omgeving zou krijgen. Dat mensen uit haar directe omgeving haar een spiegel voorhielden. Wat waarderen ze in haar en wat zijn verbeterpunten?”

Kwaliteiten koppelen aan de juiste baan

“Nadine had gelijk”, zegt Ilona. “Zo ontstond iets positiefs en kreeg ik plezier om mijn kwaliteiten gekoppeld aan werk te verkennen”.  Nadine: “Maar dat betekende dat de insteek van het traject anders werd. Dat we niet alleen naar passende functies op basis van haar belastbaarheid keken, maar juist naar functies waar Ilona belangstelling voor had en ze haar kwaliteiten in kwijt kon.

Haar oude werkgever Sensire ging akkoord met deze andere aanpak.

Ilona: “Ik had nog nooit gedacht dat ik wat anders zou kunnen of leuk zou vinden dan het vak van verzorgende. Het was zo’n eyeopener. Ik had denk ik oogkleppen opgehad. Wat zijn mijn kwaliteiten?  Natuurlijk vond ik de feedback best moeilijk. Vooral de verbeterpunten trok ik mij persoonlijk erg aan. Nadine is daarna sparringpartner geweest. Wat wil je gaan doen, waar heb je hulp bij nodig, laten we dat dan gaan doen.”

Nadine: “Door deze gesprekken kwamen we erachter dat Ilona echt iets anders wilde doen. Blijkbaar heeft ze altijd de droom gehad om in het ziekenhuis te werken.”

Werkervaringsplek

Uit de loopbaanoriëntatie kwam het beroep als medisch secretaresse als passend werk naar voren. Om ervaring op te kunnen doen heeft Sensire een werkervaringsplek voor Ilona gevonden bij zorgorganisatie Naast. Dit werk sprak Ilona zo aan dat ze direct gestart is met de opleiding tot medisch secretaresse van een jaar.

Nadine is op zoek gegaan naar werk dat meer aansloot bij deze opleiding in een ziekenhuis of bij een huisarts. Dat was geen gemakkelijke opgave. “Werkervaringsplekken op administratief vlak in een ziekenhuis of bij een huisarts liggen niet voor het oprapen. Ik vond uiteindelijk voor Ilona een plek in een ziekenhuis in het oosten van het land waar ze ervaring kon opdoen als medisch secretaresse. “

Waar sta je nu?

Helaas kon dat ziekenhuis mij niet voldoende uren bieden, dus voor een baan moest ik verder op zoek. Dat is de baan in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar werk ik nu als receptioniste. Ook al is het niet als medisch secretaresse, ik ben blij met het contact met de collega’s en patiënten. Deze opleiding tot medisch secretaresse rond ik in maart af. Als alles loopt zoals het nu gaat, wil ik nog graag een opleiding tot doktersassistente doen. Dan heb ik nog meer mogelijkheden.

Hoe kijk je terug op 2e spoortraject bij Staatvandienst?

“Ik kan het iedereen aanraden. Ik heb geleerd om anders naar dingen te kijken. Mijn oogkleppen af te doen. Blijkbaar was ik toch vastgeroest in mijn manier van denken over werk en toekomst.
Het contact met Nadine verliep heel erg goed. Ik heb nooit het gevoel gehad dat het geen gelijkwaardige relatie was. Ik kon mijn hart luchten als het soms teveel werd. Ik kan mijn vaardigheden en kwaliteiten beter verwoorden, waardoor ik losser ben ik geworden.”

Nadine: “We hebben elkaar echt leren kennen. Dat maakt het werk als consultant zo leuk. Ilona en ik hebben een jaar lang met elkaar opgetrokken en ik heb haar begeleid vanuit het meest diepe dal naar de top van de berg”.

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.