Corona-update

Draagkracht en draaglast: thuiswerken voor ouders

Het combineren van de opvoeding en een carrière is voor veel ouders altijd al een uitdaging, maar de corona crisis heeft voor velen het gezinsleven op scherp gezet. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut zitten veel gezinnen klem tussen de verwachtingen van werkgevers en scholen rond het combineren van werk en thuisonderwijs. Veel kinderen zijn genoodzaakt veel thuis te zitten als gevolg van de avondklok. Er zijn ook periodes geweest dat alle scholen dicht waren, waardoor de basisschoolkinderen thuisonderwijs volgden. Ouders moeten hierdoor hun taken als professional combineren met hun ouderlijke taken. Zo hebben ze thuis niet alleen hun werk te doen, maar zijn ze ook verantwoordelijk voor het verzorgen van thuisonderwijs én de dagbesteding van hun kinderen.

Veel ouders kunnen inmiddels ervaren dat er meer van ze gevraagd wordt dan ze aankunnen. Door de aanhoudende druk op ouders, ontstaat er bij veel van hen een disbalans tussen draagkracht en draaglast. Hoewel dit waarschijnlijk herkenbaar klinkt, vraag je je misschien toch af wat dat precies inhoudt en belangrijker: wat je kan doen om deze balans weer te vinden?

Draagkracht en draaglast, wat houdt het in?

Om overbelasting te voorkomen is het essentieel om een goede balans te vinden tussen draagkracht en draaglast. De draaglast kan worden omschreven als alle factoren in jezelf of uit je omgeving die spanningen en stress veroorzaken. De draagkracht wordt bepaald door jouw mogelijkheden om met stressvolle situaties om te gaan. Ouders raken uit balans door de enorme druk die ze ervaren in tijden van corona. Daarbij komt dat zaken waar we normaal gesproken energie uit halen, zoals uitjes en sociaal contact zijn weggevallen. Ondanks een druk leven in huis, ligt het gevaar voor eenzaamheid en een sociaalisolement op de loer. Volg onderstaande tips op om meer grip te krijgen op jouw situatie en tot oplossingen te komen voor je kind, jezelf en jouw werkgever.

Tips voor thuiswerkende ouders

Voor jou als ouder kan gelden dat je uit balans bent door de situatie, maar voor je kind geldt dit waarschijnlijk net zo goed. Daarom is het slim om orde te scheppen in de situatie waar je je in bevindt. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen:

 • Richt een werkplek in
  Wijs een plek in huis aan die alleen bedoeld is om te werken zodat je daar ongestoord aan de slag kunt. Eventueel kun je een bordje of briefje op de deur hangen om de rest van het gezin te laten weten dat je niet gestoord wil worden. Op deze manier creëer je een rustige plek waar je even aan werken toekomt. Focus bij het thuiswerken is enorm belangrijk en een fijne werkplek draagt daaraan bij.
 • Houd vast aan routines en maak een planning
  Fietst jouw kind normaalgesproken een stuk naar school? Plan dan voor de werk- en schooldag begint een moment in om samen een rondje te gaan fietsen. Zo houd jij vast aan het ritme van je kind en hebben jullie weer even bewogen! Op school staat voor kinderen vaak een dagplanning vast. Zorg ervoor dat het voor kinderen duidelijk is wat er die dag van ze verwacht wordt. Plan bijvoorbeeld een moment in waarop je ze dingen uitlegt en een moment waarop ze zelf aan de slag kunnen. Ook kinderen hebben behoefte aan structuur in deze gekke tijden.
 • Stel haalbare doelen
  Het stellen van haalbare doelen is belangrijk voor iedereen. De huidige situatie vraagt veel flexibiliteit van zowel werkgever als werknemer. Maak daarom duidelijke afspraken en houd hierbij rekening met de extra taken die jij naast je baan hebt. Je bent niet de enige werknemer die voor deze uitdagingen staat dus je kunt rekenen op begrip van je werkgever en collega’s als je iets meer tijd nodig hebt voor een bepaalde klus!
 • Maak duidelijke afspraken met je partner
  Neem voor het begin van de week de agenda van alle gezinsleden door zodat het voor iedereen duidelijk is wie op welk moment werkt. Hiermee kun je bijvoorbeeld het thuisonderwijs verdelen in dagdelen of per dag. Een gezinsagenda kan een goede oplossing bieden om inzichtelijk te maken wat iedereen de komende week gaat doen en wat er van iedereen verwacht wordt.
 • Vraag hulp als je dat nodig hebt
  Sommige ouders lukt het prima om kinderen thuis les te geven, maar anderen ervaren onzekerheid en stress. Wanneer het verzorgen van thuisonderwijs veel spanningen in huis veroorzaakt, dan kan het handig zijn hulp te vragen. Schakel een hulplijn in de directe omgeving in voor het ondersteunen van thuisonderwijs.
 • Zorg goed voor jezelf
  Het is belangrijk om genoeg aan je mentale gezondheid te denken. Zoek contact met vrienden, familie of collega’s als het even niet meer gaat. Zorg ook voor inspannende en ontspannende activiteiten. Ondanks de maatregelen zijn veel activiteiten nog wel mogelijk. Denk daarbij aan wandelen, hardlopen, fietsen, Netflixen, het nemen van een warm bad. Daarnaast is het belangrijk je eigen grenzen te bewaken. En onthoud: Je hebt genoeg veerkracht om hier weer bovenop te komen!

Wil je graag aan de slag met jezelf en twijfel je over je huidige loopbaan? Plan dan een online loopbaangesprek gesprek in.

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.