Duurzame inzetbaarheid

Een loopbaanadviesbureau ter ondersteuning

In een wereld waar verandering de enige constante is, vormt duurzame inzetbaarheid de sleutel tot succes voor elke organisatie. Dit artikel werpt licht op het belang van een toekomstbestendig personeelsbeleid, gericht op de langdurige waarde van je werknemers. Ontdek hoe je kunt investeren in het perspectief, ontwikkeling en werkplezier van je team, om zo niet alleen de concurrentie een stap voor te blijven, maar ook een positieve werkomgeving te creëren die medewerkers stimuleert tot groei en innovatie. Met praktische inzichten en strategieën zetten we de eerste stap naar een duurzaam succesvol bedrijf.

 

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers nu en in de toekomst vitaal, gemotiveerd en competent blijven. Voor jou als werkgever of werknemer houdt dit in dat je actief investeert in de ontwikkeling, werkvitaliteit en werktevredenheid van jezelf of van het team. Het gaat om het scheppen van voorwaarden waardoor medewerkers flexibel kunnen inspelen op veranderingen, terwijl ze hun werk met plezier en efficiëntie uitvoeren. Dit concept versterkt niet alleen het individuele welzijn van werknemers maar draagt ook bij aan de wendbaarheid en het concurrentievermogen van het bedrijf op de lange termijn.

 

Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?

Duurzame inzetbaarheid speelt een essentiële rol voor iedereen binnen de arbeidsmarkt. Het ondersteunt het langdurig behoud van medewerkers door bij te dragen aan een betrokken werksfeer en verhoogde tevredenheid. Dit gevoel van waardering en erkenning draagt ook bij aan verminderd ziekteverzuim en personeelsbehoud. Voor organisaties betekent dit een verdiepte verbinding met hun personeel, een boost in productiviteit en het vestigen van een sterke reputatie als gewilde werkgever. Daarnaast blijven bedrijven wendbaar en competitief in een snel veranderende markt door het stimuleren van voortdurende ontwikkeling van essentiële vaardigheden voor de toekomst. Duurzame inzetbaarheid is cruciaal voor zowel werknemers als werkgevers.

 

Voorbeelden van duurzame inzetbaarheid

De toepassing van duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie kan veelvormig zijn, waaronder:

 

Werk en Carrière

Het is van belang dat alle medewerkers hun werk als boeiend en zinvol ervaren, wat ten goede komt aan hun motivatie en productiviteit. Het bieden van autonomie in werkzaamheden en kansen voor persoonlijke groei, evenals het cultiveren van een positieve bedrijfscultuur en effectief teamwerk, zijn hierin fundamenteel.

 

Balans tussen Werk en Privé

Met de vervagende grenzen tussen professioneel en persoonlijk leven, is het creëren van een evenwichtige werk-privé balans cruciaal. Flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden zijn effectieve maatregelen om stress te verlagen en werktevredenheid te verhogen. Echter regelmatig in dialoog blijven met elkaar over werk en duurzaam werk is hierbij essentieel.

 

Persoonlijke Ontwikkeling

Het investeren in de toekomst van medewerkers bv. door middel van opleidingen en trainingen stelt hen in staat vaardigheden uit te breiden en zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen. Maar ook het leren van collega’s, meelopen op andere afdelingen of het verdiepen in vakliteratuur heeft ontwikkeling tot gevolg. En vergeet het bijblijven met technologische ontwikkelingen niet.

 

Is duurzame inzetbaarheid verplicht?

Volgens de Arbowet zijn er inderdaad verplichtingen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. Werkgevers moeten zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, hen beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting, en risico’s vastleggen in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarnaast is het verplicht om medewerkers goed te informeren over werkrisico’s en hen de kans te geven op periodieke gezondheidsonderzoeken. Hoewel de term ‘duurzame inzetbaarheid’ als zodanig niet letterlijk in de wet staat, ondersteunen deze verplichtingen wel degelijk het principe ervan.

 

Hoe realiseer je duurzame inzetbaarheid?

Het realiseren van duurzame inzetbaarheid is een proces dat vraagt om een strategische en mensgerichte aanpak. Centraal staat het idee dat werknemers hun hele carrière lang waardevol, gezond en gemotiveerd blijven. Hoe?;

  • wees helder over organisatiedoelen;
  • creëer bewustzijn rondom het belang van duurzame inzetbaarheid;
  • blijf voortdurend in gesprek met je team;
  • plan structureel ontwikkelgesprekken gericht op duurzaam werk
  • geef medewerkers de regie over hun eigen loopbaan en welzijn;
  • bepaal welke tools en middelen daarvoor nodig zijn;
  • maak duidelijke afspraken over verwachtingen en verantwoordelijkheden;
  • zorg voor de juiste randvoorwaarden om deze afspraken te ondersteunen.

Door deze stappen te volgen, bouw je aan een toekomstbestendige organisatie waar iedereen zich optimaal kan ontwikkelen.

 

Hoe meet je duurzame inzetbaarheid?

Het meten van duurzame inzetbaarheid is complex, omdat er geen allesomvattende maatstaf bestaat. Veelgebruikte indicatoren zijn werkvermogen, ziekteverzuim, productiviteitsverlies op het werk, arbeidsparticipatie en het verloop onder medewerkers. Deze variabelen geven samen inzicht in hoe goed een organisatie erin slaagt haar werknemers gezond, gemotiveerd en productief te houden. Door regelmatig deze aspecten te evalueren, kan een werkgever de effectiviteit van het beleid rondom duurzame inzetbaarheid meten en waar nodig bijsturen. Regelmatige gespreksvoering is dus essentieel. Evt. ondersteund door DI gerichte instrumenten en/of vragenlijsten.

 

Wat zijn de risico’s wanneer een bedrijf niets doet aan duurzame inzetbaarheid?

Het negeren van duurzame inzetbaarheid kan voor een organisatie grote gevolgen hebben. Zonder actief beleid op dit gebied lopen bedrijven het risico op:

  • meer klachten en verzuim onder medewerkers;
  • moeite met het vullen van vacatures door een minder aantrekkelijk werkgeversimago;
  • een lagere productiviteit door verminderde motivatie en engagement;
  • een toename in fouten en soms zelfs ongevallen door een gebrek aan focus op welzijn en veiligheid;
  • ontevreden klanten als gevolg van verminderde service en kwaliteit.
  • medewerkers die niet meer passen bij het werkdoor gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden;
  • verlies van klanten door de dalende kwaliteit van dienstverlening;
  • toename van kosten en lagere opbrengsten als direct gevolg van bovengenoemde punten;
  • moeite om met de concurrentie mee te komen door een gebrek aan innovatie en wendbaarheid.

 

Kom eens kennis maken!

Neem contact met ons op over onze mogelijkheden voor duurzame inzetbaarheid voor jouw werknemers door het contactformulier in te vullen of bel op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur op ons algemene nummer 0570-624899. Gewoon eens een praatje maken om te kijken of wij bij jou passen? Geen enkel probleem, we denken graag met je mee!

    * = verplicht veld