Jouw loopbaan

Geen werkplezier meer, hoe vind ik een nieuwe uitdaging?

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, maar het kan weer.
Als we eenmaal op de bestemming zijn, begint vaak een tijd van even lekker achterover leunen en weinig tot niets doen.

Kun je deze tijd van ontspanning gebruiken om na te denken over je loopbaan en te werken aan je toekomst? Ja zeker! De komende weken delen wij antwoorden op loopbaanvragen die kandidaten ons stelden. Vandaag deel 4.

 

Ik ben niet tevreden met mijn werk en ben toe aan een nieuwe uitdaging, hoe nu verder?

Ben je niet meer tevreden over je baan, je leidinggevende of je werkomgeving? Of misschien ben je gewoon toe aan iets anders. Maar hoe pak je dat aan?
Weet dat het altijd bij jezelf begint. Hoe saai je je werk nu vindt, hoe lastig de relatie met je leidinggevende nu is of hoe zeer je je ook ergert aan die ene collega, weet dat jij het kunt veranderen.

Dat het niet werkt om een ander daarvoor verantwoordelijk te houden zal je niet vreemd in de oren klinken. Erover klagen is iets wat je misschien al vaker hebt gedaan. Alleen als er daarna niets is veranderd, ben je er niets mee opgeschoten. Dit brengt vaak verdriet, frustratie of boosheid teweeg. En natuurlijk mogen en moeten die emoties er ook zijn.

Wees je je ervan bewust wat je wel kunt veranderen en hoe jij ermee omgaat. Jij bent de degene die beslist dat het genoeg is geweest en jij beslist dat het vanaf vandaag anders gaat zijn. Maar hoe dan?

Opdracht

Door onder andere aan de slag te gaan met zaken die jij kunt veranderen en waar je zelf invloed op hebt. Dit kun je doen door jezelf vragen te stellen in de “ik” vorm en dan deze vragen te beginnen met “Wat, hoe, wie, en waar”.  Bijvoorbeeld vragen als:

  • Wat kan ik doen om deze situatie te veranderen?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer uitdaging in mijn werk vind?
  • Wie kan me helpen om een andere baan te vinden?
  • Waarover kan ik het beste in gesprek gaan met mijn leidinggevende?

Vul dit lijstje zelf eens aan.

Persoonlijk leiderschap

Als deze en andere vragen leiden tot de constatering dat je op zoek wilt gaan naar een andere uitdaging, komen er waarschijnlijk weer andere emoties vrij. Bijvoorbeeld los moeten laten wat je hebt, angst voor het onbekende, spanning voor iets nieuws. In dat geval helpt het om eerst rustig te onderzoeken wat voor jou belangrijk is in werk, wat je dan in de toekomst wilt en hoe je dat wil aanpakken om dit te bereiken.

In loopbaanland noemen we dat ook “persoonlijk leiderschap”; je onderzoekt jezelf op wat je zou willen om er vervolgens op te gaan sturen. Je gaat jezelf leiden. In dit proces kunnen onze consultants ondersteuning bieden. Samen op zoek te gaan naar jouw loopbaanwaarden of door het doen van beroepskeuzetesten.

Dit zijn niet de makkelijkste dingen en het vraagt moed. Weet dat het bijdraagt aan jouw zelfvertrouwen. In de praktijk horen en zien we heel vaak dat zodra mensen hun angsten voor het onbekende, onzekere hebben overwonnen en op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging, dat zij dan zeggen: “Had ik dit maar jaren eerder gedaan”.

Houd jezelf verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk en neem de regie over je werkende leven!

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.