Ik kan geen werk vinden, wat nu?
Ben jij je baan verloren en zit je ineens thuis? Of ben je al enige tijd aan het solliciteren en wil het maar niet lukken? Dan kan solliciteren bijzonder frustrerend zijn, zeker wanneer je werkloos bent en op zoek bent naar iets nieuws. Maar wat doe je fout? Je hebt toch een goed cv en leuke sollicitatiebrieven geschreven? De zoektocht naar werk kan soms hopeloos lijken, maar laat de moed niet in je schoenen zakken: de aanhouder wint!
Mogelijke oorzaken die werk vinden lastig kunnen maken
Heb je de juiste ervaring dan kan een baan zo gevonden zijn. In bepaalde sectoren liggen op dit moment de banen voor het oprapen. De juiste opleiding en wel of geen ervaring, speelt dan niet eens altijd een belangrijke rol. Maar wat als je net je studie hebt afgerond? Dan kan het ontbreken van werkervaring een oorzaak zijn. Werkgevers willen relevante werkervaring zien, maar als net afgestudeerde heb je die kans nog niet gehad. Ook als je een loopbaanswitch wil maken, dus van het ene beroep naar een ander beroep wil overstappen, is nieuw werk niet zomaar gevonden. Het vraagt vaak om andere scholing of werkervaring. Maar laat je niet ontmoedigen. Heel vaak heb je wel de juiste competenties en moet je die alleen (anders) verwoorden in je cv, op zoek moeten naar vrijwilligerswerk of een werkervaringsplaats om relevante ervaring op te doen.
Een andere oorzaak van geen werk vinden is sollicitatieangst. Heb jij sollicitatieangst, dan ben je niet de enige! Veel mensen zien op tegen een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek voelt een beetje als een examen: je moet op een heel specifiek moment pieken. Dat brengt spanning mee. Want de banen mogen dan voor het oprapen liggen voor die ene baan concurreer je nog altijd met veel andere kandidaten. Onzeker kun je je ook voelen als je heel lang dezelfde baan hebt gehad en ineens weer op gesprek moet. Veel van die onzekerheid kun je wegnemen door je optimaal voor te bereiden.
Negatieve emoties kunnen ook een oorzaak zijn van geen werk vinden. Deze zijn soms maar moeilijk te onderdrukken en dit resulteert vaak in een sollicitatiedip. Opstaan wordt steeds moeilijker, het schrijven van brieven gaat je steeds meer tegenstaan en je wordt onverschilliger. Deze emoties werken vervolgens weer door in je sollicitaties waardoor je terecht komt in een negatieve spiraal. Gelukkig is hier wat aan te doen wanneer je methodisch te werk gaat.
Tips die kunnen helpen om een baan te vinden
Wat kun je doen om toch die ene droombaan te vinden? We hebben voor jou een zeven tips waar je direct mee aan de slag kunt:
1. Zoek een baan die bij je past
Dit klinkt heel logisch, maar veel mensen zoeken banen die helemaal niet bij hen passen. Maar hoe weet je nou welke baan bij jou past? Dit kan door jezelf eerst beter te leren kennen waardoor jij een beter idee krijgt wat voor soort werk bij jou past. Vraag jezelf af wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Heb je dat helder voor jezelf, ga dan op zoek naar passende vacatures. Vind je dit lastig? Dan heeft Staatvandienst.nl voor jou een loopbaancoach die je daar bij helpt.
2. Zorg voor een goed cv
Is je cv nog wel up-to-date en komen jouw kwaliteiten wel goed naar voren? Leg duidelijk uit wat je gedaan hebt in je vorige banen en benadruk je bijzondere eigenschappen. Zorg in elk geval dat je je cv online hebt staan op een goede vacaturesite. Daarmee verdubbel je je kansen om gevonden te worden door recruiters.
In het geval van een loopbaanswitch dan is het belangrijk om de door jou ontwikkelde competenties te benadrukken. En heb je wel eens gehoord van een vaardigheden cv?
Deze kun je gebruiken als je solliciteert op een functie waarvoor je geen werkervaring hebt (bijvoorbeeld bij een carrièreswitch). In zo’n cv beschrijf je niet de functies die je hebt vervuld, maar de opgedane ervaring, rollen en de vaardigheden.
3. Loop eens een dagje met iemand mee
Als je ongeveer weet wat je wilt, toets dan het beeld dat je hebt van een beroep of een functie. Dat is erg belangrijk omdat iets heel erg mee, maar ook erg tegen kan vallen. Dat toetsen doe je door met iemand een dagje (of langer) mee te lopen. Of door met iemand te praten over het beroep dat hij of zij uitoefent en dat jij ook wel zou willen doen. Vraag eens hoe een ‘normale’ werkdag eruit ziet of welke opleidingen jouw gesprekspartner heeft gedaan en wat hij of zij jou zou adviseren.
4. Gebruik je (online) netwerk
De meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel je netwerk. Maar daar goed gebruik van voor het vinden van nieuw werk. Schrijf je daarom ook in op speciale netwerksites zoals LinkedIn. Zelfs Facebook kan je aan een baan helpen!
Niet alleen voor het vinden van werk is je netwerk belangrijk. Je netwerk kan je ook heel veel informatie geven. Dus ook als je je wilt oriënteren op ander werk, is je netwerk belangrijk.
5. Schrijf een persoonlijk profiel
Schrijf je eigen persoonlijke profiel. Dit is een korte presentatie van jezelf waarin je ingaat op vragen over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Het helpt je allereerst te focussen. Je moet namelijk het een en ander over jezelf uitzoeken en er de juiste woorden voor vinden. Dit profiel kun je gebruiken op je cv, maar ook in een sollicitatiegesprek. Je vat kort samen wie jouw gesprekspartners tegenover zich hebben zitten. Heel belangrijk is dat het goed moet passen bij jou. Gebruik geen krachttermen als je er zelf niet in gelooft.
6. Maak een zoekopdracht aan
Op veel vacaturesites kun je een zoekopdracht aanmaken. Dan krijg je nieuwste vacatures direct in je mailbox. Uiteraard alleen die vacatures die voor jou geschikt zijn. Zo zorg je ervoor dat die droombaan niet aan jouw neus voorbij gaat.
7. Volg een sollicitatietraining
Vind je het lastig om een goede sollicitatiebrief te schrijven of om een sollicitatiegesprek te voeren dan kan het zeker helpen om een sollicitatietraining te volgen. Een loopbaancoach kan jou trainen in het solliciteren. Een coach helpt je bijvoorbeeld om je sterke en zwakke punten in kaart te brengen, of met het afbakenen van de werkervaring die je wel en niet moet vermelden tijdens een sollicitatiegesprek.
8. Ga vrijwilligerswerk doen
Krijg jij keer op keer te horen dat je niet genoeg ervaring hebt, als je ergens op gesprek bent geweest? Overweeg dan een stage, een werkervaringsplek of vrijwilligerswerk. Goed voor je portemonnee is het natuurlijk niet, maar je doet er wel werkervaring mee op.
9. Vraag feedback
Stuur jij dagelijks sollicitatiebrieven de deur uit maar krijg je geen uitnodigingen? Of heb je regelmatig sollicitatiegesprekken maar kom je steeds niet door de selectie heen? De meest effectieve benadering voor dit probleem is het vragen van feedback van de organisaties die je hebben afgewezen. Bel ze op en vraag ze om de reden van de afwijzing en welke punten voor verbetering vatbaar zijn.
Hoe kan Staatvandienst helpen bij het vinden van een baan
Op zoek naar werk? Een loopbaancoach van Staatvandienst kan je begeleiden tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. Via persoonlijke coaching, sollicitatietrainingen en ons uitgebreide netwerk van werkgevers helpen wij je aan een passende baan. Meer weten over loopbaanadvies, neem dan contact met een van onze vestigingen bij jou in de buurt!