Vastlopen op je werk, wat te doen?
Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker met tegenzin naar je werk. De ‘mopperfase’ breekt aan en je voelt dat je steeds minder werkplezier ervaart. Dit kan zomaar maanden en zelfs jaren duren. Tot je op een dag constateert dat je helemaal geen werkplezier meer hebt, dat je je baan niet meer leuk – en zelfs erger – verschrikkelijk vindt. Geen fijn scenario, want wat nu?
Vaak heeft je omgeving het sneller door dan jijzelf dat je vastloopt in je baan. Partners, familieleden, vrienden vragen vaker of je je baan nog wel leuk vindt. En jij geeft antwoord dat je je werk saai vindt of dat je leidinggevende nooit luistert, maar dat je gelukkig fijne collega’s hebt.
Hoe merk jij dat je je werk niet meer leuk vindt?
Je voelt je moe, hebt lichamelijke klachten, ervaart concentratieproblemen. Allemaal mogelijke signalen dat je vastzit in je baan en dat je je werk niet meer leuk vindt. Je voelt dit allemaal wel maar je hebt geen idee waar het aan ligt. De vragen van mensen in je omgeving triggeren je wel, alleen probeer je jezelf te overtuigen dat het wel meevalt en dat het slechts een fase is. Totdat de energie helemaal op is en je jezelf afvraagt hoe lang je dit nog kan volhouden? Dat is het moment dat het kwartje valt. Je beseft nu ook dat je je werk niet meer leuk vindt en je loopbaan dreigt vast te lopen.
Wow, dit (h)erkennen en toegeven aan jezelf is erg knap en ook erg eng. Het is de eerste stap naar een nieuwe, gezondere toekomst en vraagt om actie. Doe je dit niet, dan ligt een mogelijke burn-out op de loer.
Andere oorzaken van vastlopen in je werk of loopbaan
Vastlopen op je werk of een negatieve ontwikkeling in je loopbaan kan ook andere oorzaken hebben, zoals functioneringsproblemen, andere ambities, een arbeidsconflict, een te zware functie, een reorganisatie of ziekte. Dit kan ervoor zorgen dat je loopbaan vastloopt, stagneert en in ieder geval anders loopt dan je had gedacht. “Als je altijd blijft doen wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg” en verandert er niets. Zo’n constatering vraagt dus om actie en persoonlijk leiderschap! Dit betekent dat je voor jezelf opkomt, onderzoekt en bespreekbaar maakt wat je anders zou willen. Dit onderzoeken en bespreekbaar maken kun je zelf doen met behulp van vrienden en/of familie. Je kunt ook overwegen om de hulp in te roepen van een loopbaancoach.
Wat doe je als je loopbaan verkeerd dreigt te gaan?
Bewustwording dat je baan niet meer (lekker) loopt of dat je vastloopt in je loopbaan is een eerste belangrijke stap. In actie komen is een tweede wenselijke stap. Dat betekent dat je onder andere aan de slag gaat met inzicht. Inzicht in de ontstane situatie (wat is er precies gebeurd), in wie je bent (wat zijn je kwaliteiten, interesses), in wat je kunt (competenties en vaardigheden) en in wat je wilt (wil je bij je werkgever blijven, ambieer je een andere functie). Hier begint het grote werk.
Hoe kom je tot dit soort inzichten?
- Praat met een selectief aantal mensen die jij vertrouwt. Vraag hen hoe zij naar deze situatie kijken.
- Beantwoord voor jezelf een aantal vragen. Bijvoorbeeld: “Waarom heb je voor dit werk of deze organisatie gekozen?” en “Wat zie je jezelf doen over één jaar, ofwel wat wil je op korte termijn met je loopbaan?”
- Vraag en ontvang feedback van anderen, bijvoorbeeld over jouw kwaliteiten. Met een 360 graden feedback vragenlijst vraag je aan anderen welke kernkwaliteiten zij bij jou zien.
- Maak een lijst met energiegevers en energienemers om inzicht te krijgen in je energielekken en hoe je die kunt vervangen door energiegevers.
- Lees een boek, volg een webinar, luister een podcast of start met een opleiding voor meer inspiratie of vergroten van je loopbaankansen.
- Maak een loopbaan- of een beroepskeuzetest om te onderzoeken wat een mogelijke volgende loopbaanstap kan zijn. Dat je vastzit in je loopbaan of je baan niet meer leuk vindt, betekent niet automatisch dat je op zoek gaat naar een andere werkgever.
Voorkom dat jouw loopbaan stagneert
De tijd waarin we leven is ongekend. Er verandert veel en vooral heel snel. Het betekent bijvoorbeeld dat je werk voor de zoveelste keer anders wordt georganiseerd of dat er weer wordt gereorganiseerd. Dit kan invloed hebben op jouw functie, de sfeer op het werk of de werkdruk. Dit kan ook jou een negatief gevoel geven over jouw loopbaanontwikkeling. Hoe ben je dat nou voor?
Dat begint, heel cliché, met zelfregie, persoonlijk leiderschap en eigen verantwoordelijkheid nemen. Mooie woorden, maar concreet houdt het in dat jij bepaalt hoe jouw loopbaan eruit ziet en dat je het niet laat bepalen door anderen. Het betekent zeker niet dat wanneer je vastloopt in je baan, je deze meteen opzegt en ergens anders gaat werken, maar je onderzoekt wat jij wilt, hoe jij daar komt en je zet stappen. Misschien kom je tot inzicht – met behulp van coaching en inzet van bepaalde tools zoals de Roos van Leary – dat de communicatie in jouw team moeizaam verloopt vanwege ingesleten gedragspatronen. Doordat jij je eigen gedrag analyseert, begrijp je de ander beter en verandert dat de werksfeer binnen je team. Zo relatief eenvoudig kan dit zijn. Het kan ook zijn dat je erachter komt dat je een andere functie binnen de organisatie ambieert of dat je een opleiding wilt volgen. Hoe dan ook. Ga in gesprek, onderzoek, maak bewuste keuzes, kom in actie en neem verantwoordelijkheid.
Meer informatie of advies?
Voorkom dat je vastloopt in je baan of dat je stagneert in je werk door jezelf concrete loopbaanvragen te stellen. Dit is niet altijd makkelijk omdat het ontbreekt aan informatie, advies en begeleiding. Je kunt hierover natuurlijk ook in gesprek gaan met een loopbaanconsultant van Staatvandienst. Op onze website kun je bijvoorbeeld lezen wat een loopbaancoach doet. Neem eens contact met ons op, we helpen je uiteraard graag.