Het feest dat 'assessment' heet

Stel je gaat solliciteren en hoort tijdens het sollicitatiegesprek dat een assessment deel uitmaakt van de selectie, dan roept dit vaak spanning op. Sommige mensen besluiten zelfs daarom niet deel te nemen aan het assessment en zich terug te trekken uit de sollicitatieprocedure. Zo jammer! Wij leggen je in dit artikel uit waarom.

Waarom gebruiken we een assessment?

Assessments hebben een hoge voorspellende waarde van toekomstig gedrag en zijn objectiever dan sollicitatiegesprekken.
Het is voor jou een kans om te laten zien dat jij de meest geschikte kandidaat voor een functie of rol bent.

Spannend! Hoezo zou een assessment dan een feest kunnen zijn? Dat begint al bij de definitie van Wim Bloemers (auteur van De nieuwe assessmentgids, 2020)  Het is “een systematische procedure voor het in kaart brengen van werkgerelateerde kennis, vaardigheden, eigenschappen en andere werkrelevante karakteristieken van individuen. Het geeft je meer inzicht in je zelf en dit kan helpen bij jouw persoonlijke ontwikkeling.

Niet alleen bij selectieprocedures worden assessments ingezet. Er is ook het ontwikkelassessment of loopbaanassessment. De vraagstelling of doelstelling bepaalt welk soort assessment ingezet wordt. Eén ding staat altijd in elk assessment centraal: jouw loopbaan, jouw persoonlijke ontwikkeling en jouw staat-van-dienst!

Uit welke onderdelen bestaat een assessment?

Een assessment bestaat, uit een combinatie van verschillende methoden, instrumenten en technieken. De meest gebruikte en voorkomende zijn:

  • Intelligentietest; ook wel eens (cognitieve) capaciteitentest genoemd die onder andere het ruimtelijk inzicht, het analytisch denken, de numerieke of de verbale intelligentie meet.
  • Persoonlijkheidsvragenlijst; je krijgt vragen over eigenschappen en karaktertrekken zodat er een beeld ontstaat van jouw persoonlijkheid. Dit helpt om te zien of en welke functie goed past.
  • Praktijkopdracht en rollenspel; men bootst een werksituatie na om te zien hoe jij in bepaalde situaties reageert. Een veel voorkomende opdracht is de postbakopdracht waarbij het gaat om het sorteren van documenten van belangrijk tot minder belangrijk. Andere vormen zijn het tweegesprek, factfinding en de groepsopdracht.
  • Interview; In dit gesprek richt men zich meer dan in een sollicitatiegesprek op jouw persoonlijkheid, jouw motivatie en competenties.

Na afronding worden resultaten, bevindingen en een advies omschreven in een rapport en heb je een (uitgebreid) nagesprek waarin jouw ontwikkeling centraal staat. Hier gaat het feest verder; jouw competenties en ontwikkelpunten worden toegelicht. Tip: je hebt recht op dit nagesprek, dus maak er gebruik van!

Wat is een selectie assessment?

In dit assessment gaat het erom dat men inzicht krijgt in hoe iemand zou functioneren in een functie die hij of zij ambieert of op solliciteert. De functie-eisen worden vergeleken met de ‘prestaties’ uit het assessment. Tip: uit selectie-assessments komen ook ontwikkeladviezen voort.

Wat is een ontwikkelassessment?

Tijdens dit assessment komen kernkwaliteiten, talenten en ontwikkelpunten naar boven zodat duidelijk wordt waarin iemand zich verder moet ontwikkelen om te kunnen doorgroeien. Dit wordt vastgelegd in een ontwikkeladvies. Tip: hieruit wordt jouw ontwikkelpotentieel helder en kan een  werkgever ook zien wat jij allemaal in je mars hebt.

Hoe zwaar weegt een assessment?

De toegevoegde waarde van een assessment zit echt in het inzicht dat je krijgt in waar jouw talenten en capaciteiten liggen. Het geeft vaak nieuwe inzichten, helpt bij jouw persoonlijke ontwikkeling en kan je richting geven. Bij selecties weegt de uitkomst van het assessment zwaar mee. Het bepaalt vaak mede of je wel of niet geschikt wordt geacht voor een functie of rol en deze ook krijgt.

Heeft het zin om een assessment te oefenen?

Het antwoord is JA. Oefenen en voorbereiden helpt zeker. Vooral als je weet wat voor soorten testen je krijgt, welke soort vragen die testen bevatten en begrijpt wat er van je verwacht wordt. Het voorkomt grote verrassingen. Tip: train en oefen met mate en maak het niet groter dan het is. Je wordt door veel te oefenen niet intelligenter.

Assessment samengevat

  • Helpt bij het krijgen van jouw droombaan
  • Geeft antwoord op vragen wie je bent en wat je kunt
  • Brengt zelfinzicht en zelfkennis
  • Het leidt tot ontwikkeladvies

Reden voor een feestje

Staatvandienst ziet het assessment als vast onderdeel van onze talentonwikkeling- en loopbaanadviesinterventies. Het ontwikkelassessment, dat objectief en onafhankelijk weergeeft of je geschikt bent voor een functie en/of welke potentiële professionele groei er is, geeft richting aan jouw loopbaan. Hierbij kan Staatvandienst jou helpen. Wij kunnen je helpen bij het maken van belangrijke keuzes in alle fases van je loopbaan. Dus ook bij assessments.

Neem eens contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Staat uw antwoord er niet tussen? Neem dan direct contact met ons op.
Wij doen er alles aan om u verder te helpen. We staan u dan ook graag te woord.