Wat zijn de kansen voor 50-plussers op de arbeidsmarkt?

Ben je onlangs boventallig verklaard om bedrijfseconomische redenen, of is er een andere reden voor je ontslag? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Ondanks de grote werkgelegenheid, blijkt het voor werkzoekenden boven dan 50 jaar lastig om werk te vinden. Maar, waar ligt dit aan? Welke kansen heb je als 50-plusser eigenlijk op de arbeidsmarkt? En hoe kun je deze kansen vergroten?

Hoe ziet de arbeidsmarkt voor 50-plussers er nu uit?

De afgelopen twintig jaar zijn 50-plussers meer gaan werken. Vooral binnen de leeftijdscategorie van 60 tot 65 jaar heeft er een grote groei plaatsgevonden. Van 20 procent twintig jaar geleden, naar 65 procent anno 2019. Ondanks deze verbeteringen, zitten nog zo’n 87.000 50-plussers werkloos thuis. Daarentegen bleek uit een onderzoek van het CBS over krapte op de arbeidsmarkt, dat de teller van het aantal openstaande vacatures eind december 2019 op 291.000 stond. De meeste vacatures zijn te vinden in de handel, de zakelijke dienstverlening en in de zorg. Je zou dus denken dat de werkloosheid onder 50-plussers gemakkelijk tot 0 kan worden gebracht. Helaas blijkt dit niet zo gemakkelijk. 50-plussers krijgen vaak te maken met vooroordelen. Zo zouden ze te duur zijn, vaker ziek zijn en niet beschikken over de juiste kennis.

Waar liggen kansen voor 50-plussers?

Het wordt steeds duidelijker dat professionals boven de 40 à 50 jaar zelfs goedkoper zijn dan jongere werknemers. Zo beschikken 50-plussers over meer kennis, blijven ze loyaler aan hun werkgever en wisselen ze dus minder vaak van baan. Dat maakt dat er minder investeringstijd aan te pas komt. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat 50-plussers even goed, of zelfs beter, presteren als jongeren. Kansen genoeg toch?

Hoe kunnen 50-plussers die kansen benutten?

Vaak weten 50-plussers niet zo goed hoe zij deze kansen kunnen benutten. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet, waarmee jij jouw eigen kansen op de arbeidsmarkt kunt vergroten:

1. Investeer in je netwerk

Netwerken is de sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Praat met veel mensen, leg contacten binnen je bestaande netwerk, maar vooral daarbuiten. Zo kom je erachter wat jouw droombaan is, welke competenties je hiervoor nodig hebt en hoe je deze kunt bemachtigen. Start met het aanmaken van je eigen LinkedIn profiel, meld je aan voor diverse netwerkbijeenkomsten en ga op zoek naar relevante connecties!

2. Kies voor een bij- of omscholing

Als je op zoek bent naar een andere baan, dan is het van belang dat je de kennis die je hebt, blijft uitbreiden. Neem deel aan cursussen, trainingen, of kies voor een volledige beroepsopleiding. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van alle ontwikkelingen binnen het vakgebied waar jij voor kiest, of wilt kiezen.

3. Win je zelfvertrouwen terug

Het vinden van een nieuwe baan wordt moeilijker wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt. Daarom is het van belang dat je op zoek gaat naar je kwaliteiten en mogelijkheden. Oefen sollicitatiegesprekken en schrijf een aantal voorbeelden van sollicitatiebrieven.

Hoe kan Staatvandienst 50-plussers helpen?

Wanneer je wordt bedreigd met een ontslag, of reeds bent ontslagen, dan biedt Staatvandienst diverse diensten aan om jou te ondersteunen. Zo maakt Staatvandienst zich sterk voor de 50-plusser, omdat wij begrijpen hoe lastig het kan zijn op opnieuw de arbeidsmarkt te betreden. Tijdens het outplacementtraject ga je – samen met een loopbaancoach – op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mocht jij zelf toe zijn aan verandering, dan kan Staatvandienst jou helpen met het vinden van een leuke nieuwe uitdaging. Hiervoor bieden wij loopbaanadvies en -coaching aan. Neem contact met ons op, of kom langs in een van onze vestigingen.

Staat uw antwoord er niet tussen? Neem dan direct contact met ons op.
Wij doen er alles aan om u verder te helpen. We staan u dan ook graag te woord.