Wet verbetering poortwachter en vakantie

De vakantie staat voor de deur. Voordat je kunt ontspannen ben je altijd bezig om te kijken welke zaken je nog voor de vakantie oppakt en welke zaken je kunt doorschuiven tot na de vakantie. Vergeet als werkgever niet de check te doen of je voor medewerkers die nu ziek zijn, alle stappen hebt gezet die de Wet verbetering poortwachter van je vraagt. Zijn alle ziekmeldingen doorgegeven aan de Arbodienst of bedrijfsarts en liggen alle afspraken vast? Check!
Ongetwijfeld heb je een aantal vragen binnengekregen over ziek zijn en vakantie. Een aantal hebben we met antwoorden op een rijtje gezet.

Bouwt mijn zieke medewerker ook vakantiedagen op tijdens zijn langdurige ziekte?

Arbeidsongeschikt of niet – ook een zieke medewerker bouwt vakantiedagen op. Het is echter wel zo dat dit alleen voor de wettelijke vakantiedagen geldt. Uiteraard kunnen er andere afspraken zijn gemaakt in een CAO of arbeidsovereenkomst.

Mijn langdurig zieke medewerker gaat op vakantie – moet hij vakantiedagen opnemen?

Een medewerker kan en mag niet op vakantie gaan zonder dat jij als werkgever hiervan op de hoogte bent. Je hebt als medewerker immers een verplichting om de werkgever te informeren.
In overleg kun je als werkgever deze vakantiedagen afschrijven en de medewerker vrijstellen
van re-integratieverplichtingen.

Ik wil de verlofaanvraag van mijn langdurig zieke medewerker niet goedkeuren. Mag dat?

Als je als werkgever geen toestemming wilt verlenen dat moet je daarvoor een gewichtige reden hebben. Soms kan een vakantie extra belastend zijn, bijvoorbeeld als de werknemer daarvoor zijn behandeling moet onderbreken en het herstel daardoor langzamer gaat. Vraag dus altijd advies bij de bedrijfsarts.

Volgens mijn medewerker moet ik zijn volledige loon uitbetalen, klopt dit?

Als een zieke medewerker op vakantie gaat dan heeft hij recht op 100 % van zijn loon.
 

Hoe zit het met de re-integratie activiteiten tijdens vakantie?

Als je als werkgever met de medewerker overleg hebt gehad over de geplande vakantie en de medewerker is akkoord gegaan met het afschrijven van de vakantiedagen, dan is de medewerker vrijgesteld van re-integratieactiviteiten.

Mijn medewerker is ziek geworden tijdens vakantie. Wat moet ik doen?

Als een medewerker op vakantie ziek wordt en zich ziekmeldt, dan is het verstandig om een doktersverklaring te vragen met daarin een verwachting van de ziekteduur. Is een medewerker ziek tijdens de vakantie dan gelden deze dagen als ziekte en wordt dit dus niet van zijn verlofsaldo afgeschreven.

Mijn langdurig zieke medewerker wil 5 weken op vakantie mag dit?

Het is aan te raden om deze vakantiewens af te stemmen met de bedrijfsarts. Ook om te beoordelen of dit voor het herstel van de kandidaat wel wenselijk is.

Meer weten over een re-integratietraject voor je werknemer, neem dan contact met ons op of bel op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.30 uur naar 0570-624899.

 

Staat uw antwoord er niet tussen? Neem dan direct contact met ons op.
Wij doen er alles aan om u verder te helpen. We staan u dan ook graag te woord.