Corona-update

Loondoorbetalingsverplichting van werkgevers in tijden van corona

In de tijden van corona komen er steeds meer vragen omtrent de rechten en plichten van werkgevers, zo ook over het doorbetalen van loon. Want wat als je als werknemer ziek wordt? Of dat je zelf niet ziek bent, maar door quarantaineplicht niet de mogelijkheid hebt om te werken? In dit artikel vertellen wij je meer over situaties en jouw rechten en plichten als werknemer en werkgever.

Loondoorbetalingsplicht van werkgevers

Bij ziekte, is de werkgever volgens de wet verplicht om minimaal 2 jaar loon door te betalen, voor minimaal 70%. Mocht het wettelijke minimumloon hoger liggen dan de 70%, dan is de werkgever verplicht om dit bedrag te betalen tijdens het eerste ziektejaar.

Er zijn enkele, uitzonderlijke, situaties waarin een werkgever niet verplicht is om loon door te betalen. Denk bijvoorbeeld aan werkweigering als de bedrijfsarts heeft aangegeven dat je wel kan werken of als je niet of onvoldoende meewerkt aan een re-integratietraject. Daarnaast hoeft het loon niet door betaald te worden als een werknemer weigert passende arbeid te verrichten. Als werkgever moet je dit wel kunnen bewijzen.

Loondoorbetaling tijdens de coronacrisis

Ben je als werkgever verplicht om door te betalen in coronatijd? Dat hangt af van de situatie. De regel vanaf 1 januari 2020 is: ‘Geen arbeid, wel loon, tenzij de oorzaak in de risicosfeer van de werknemer ligt.’ Hieronder benoemen we een aantal situaties.

In quarantaine zonder mogelijkheid tot thuiswerken

Het kan voorkomen dat een werknemer in thuisquarantaine moet. Bijvoorbeeld omdat de persoon zelf klachten heeft, of omdat een huisgenoot klachten heeft. Als de werknemer in staat is om thuis te werken, dan moet hij of zij dat ook doen. Als werkgever ben je verplicht om het loon door te betalen. Is de werknemer niet in staat om thuis te werken? Ook dan ben je verplicht om het loon door te betalen.

Op vakantie naar een geel gebied

Niet noodzakelijke reizen worden dringend afgeraden. Toch mogen werknemers hier zelf over beslissen. Gaat het reisadvies tijdens het verblijf van geel naar oranje of rood? Dan hoef je alleen het loon door te betalen wanneer de werknemer direct zijn vakantie beëindigt.
Ook wanneer de werknemer in quarantaine moet en thuiswerken niet mogelijk is. Besluit de werknemer om toch op het vakantieadres te blijven en is thuiswerken niet mogelijk? Dan hoef je tijdens de quarantaine geen loon door te betalen.

Op vakantie naar een oranje of rood gebied

Gaat een werknemer bewust naar een gebied waar al een oranje of rood reisadvies geldt? Dan moet hij na terugkeer in het thuisland in quarantaine. Wanneer de werknemer niet kan thuiswerken en dus geen arbeid kan verrichten, ben je als werkgever niet verplicht om loon door te betalen gedurende de tijd van quarantaine. Bij werknemers die hun werk wel vanuit huis kunnen verrichten, geldt dit niet.

Wat kan Staatvandienst voor je betekenen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je door financiële omstandigheden, je werknemers niet meer kan betalen in tijden van corona. De overheid heeft hiervoor noodpakketten beschikbaar gesteld en (om)scholingsbudgetten om de kansen voor werknemers op de arbeidsmarkt te vergroten. In de begeleiding op het gebied van scholings- en ontwikkeltrajecten kan Staatvandienst werknemers begeleiden.

Daarnaast kan Staatvandienst helpen als medewerkers zich niet helemaal op hun plek meer voelen in een bedrijf. Een deskundige loopbaancoach kan oplossingen bieden die helpen om de juiste keuze te maken. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op!

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.