Medewerker aan het woord

Vijf vragen aan…

Om een beeld te geven hoe het is om bij Staatvandienst te werken, stelden we Gertjan Versteeg, loopbaanconsultant regio Utrecht, een vijftal vragen. Gertjan start per 1 september 2020 in een nieuwe baan buiten Staatvandienst. Samen met hem blikken wij terug op de afgelopen 4 jaar.

Wat heb je geleerd van de tijd bij Staatvandienst?

Veel! Ik heb veel meer kennis op het gebied van mobiliteitsvraagstukken; zowel vakinhoudelijk maar ook qua competenties. Hiervoor werkte ik in de re-integratie bij de gemeente Almere. Ik bemiddelde kandidaten met een bijstandsuitkering naar de arbeidsmarkt. Ik wilde verbreding op het gebied van arbeidsmobiliteit. Vandaar de overstap naar Staatvandienst. Die heb ik gevonden!
De verschillende trajecten voor mensen van laag tot hoog opgeleid, met contacten bij diverse opdrachtgevers, de belangen en de rollen die je aanneemt (begeleider, coach, adviseur of bemiddelaar) en de verschillende tests die je inzet om tot resultaat te komen. Juist kijken wat iemand nog wel kan. Dat heeft mij creatiever gemaakt in mijn oplossingen voor kandidaten.
Dat maakt de functie van loopbaanconsultant zo divers en dynamisch. Jobhunten vond ik in het begin spannend; nu pak ik direct de telefoon. Ik ben persoonlijk gegroeid. Een betere coach, ik kan mensen daadwerkelijk ondersteunen en de schakel zijn tot de arbeidsmarkt. Alles wat je aandacht geeft, groeit! Daar geloof ik heilig in.

Welke inzichten neem je mee in je eigen loopbaan?

Employability is voor mij heel erg belangrijk. En vooral doen wat je leuk vindt. In het verleden was ik vooral op zoek naar wat de arbeidsmarkt zocht. Terwijl ik nu inzie dat je moet doen waar je echt energie van krijgt en ook goed in bent. Het moet als een jas passen.Nu weet ik wat ik wil in mijn werk, waar ik energie van krijg en waarvan minder of niet.

De meeste energie krijg ik als iemand door mijn toedoen op gesprek mag bij een werkgever. Dat geeft mij de grootste kick! Daarnaast ga ik heel graag in gesprek met mensen over wat zij zoeken in werk en de rol die ik hierin kan betekenen.

Vroeger was ik vooral op zoek naar wat de arbeidsmarkt zocht. Nu zie ik in dat je moet doen waar je echt energie van krijgt en ook goed in bent.

Kun je 3 positieve herinneringen benoemen?

  1. Succesvol organiseren van kennisbijeenkomsten voor opdrachtgevers in Utrecht
  2. Mooie plaatsingen van kandidaten bij werkgevers
  3. De samenwerking tussen ons zusterbedrijf Omzien bij de bemiddeling van WGA kandidaten naar werk

Wat vertel je anderen over de rol van loopbaanconsultant bij Staatvandienst?

Voor onze kandidaten zijn wij de deur naar de arbeidsmarkt. Als zij aan de slag kunnen in werk, dan geeft dat perspectief. De afgelopen jaren begeleidde ik niet alleen kandidaten in re-integratie 2e spoortrajecten, maar ook outplacement– en loopbaantrajecten en UWV re-integratietrajecten. Van de eerste kennismaking, tot loopbaanoriëntatie tot uiteindelijke bemiddeling naar werk, binnen alle sectoren en ongeacht functie- en opleidingsniveau.  Dat maakt het werk heel divers en complex en vooral ook uitdagend. Je moet snel kunnen schakelen en kennis hebben van diverse soorten vraagstukken. Daarnaast spreek je heel veel verschillende kandidaten en ga je in gesprek met werkgevers van MKB tot grootbedrijf.  De kandidaten zijn vaak op zoek naar ander werk of willen meer zicht op wat bij hun past. Het gaat om de volgende vragen: Wie ben je? Wat wil je? Wat kan je en wat voor werk past er dan echt bij je? Dat maakt je creatief en oplossingsgericht. Het is hard werken. Tegelijkertijd krijg je alle vrijheid om er zelf invulling aan te geven. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid en daar moet je wel tegen kunnen. Je bent zelfstandig in je rol met leuke collega’s die je kunnen ondersteunen en tips geven.

Waarom was het tijd voor een nieuwe uitdaging?  

Zoals aangegeven vind ik werken aan je loopbaan belangrijk. De arbeidsmarkt verandert continu. Er wordt steeds meer gevraagd van mensen en je moet je blijven ontwikkelen. Dat hoeft niet altijd omhoog op de ladder, maar kan ook een zijstap zijn. Flexibiliteit en creativiteit is steeds belangrijker. Door na 4 jaar te veranderen van functie word ik opnieuw uitgedaagd en blijf ik scherp.

Daarnaast blijf ik arbeidsmobiliteit een interessant en dynamisch thema. Nu ga ik een stap maken binnen de werving en selectie en detachering. Een andere dynamiek. Ik word vacaturehouder en de werkgever is de klant. Door deze stap verbreed ik mijn eigen vaardigheden en blijf ik doen waar ik veel plezier in heb: de verbindende schakel zijn tussen kandidaat en werkgever.

 

Ook aan de slag bij Staatvandienst? Kijk voor de actuele vacatures op onze website. 

 

 

 

 

Zie je geen passende functie, maar wil je wel bij ons werken?
Stuur dan een open sollicitatie en misschien zijn we wel een gouden match!