Medewerker aan het woord

Vijf vragen aan…

Om een beeld te geven hoe het is om bij Staatvandienst te werken, stellen we Julian van Orsouw, loopbaanconsultant Enschede | Almelo, een vijftal vragen. Julian is per 1 januari 2021 overgestapt van ons Shared Service Center naar de functie van loopbaanconsultant. Hij vertelt over de keuze voor Staatvandienst.

Welke weg heb je binnen Staatvandienst bewandeld?

In februari 2016 ben ik voor het eerst binnengekomen bij Staatvandienst als 3e jaars student HR Management met verdieping Human Talent Management. Ik was op zoek naar een stageplek. Via toenmalige medestudente en huidige collega Danielle kon ik bij Staatvandienst aan de slag. Via deze stage leerde ik de regiokantoren Deventer, Apeldoorn en Arnhem/Nijmegen kennen.
Staatvandienst zat al op mijn netvlies sinds mijn 1e studiejaar. Verschillende mensen van organisaties gaven lezingen en vertelden over hun bedrijf. Eén daarvan was Ingomar Kuiter, huidige operationeel directeur. Zijn verhaal over het bedrijf, de trajecten en hun aanpak sprak mij toen zo aan, dat het altijd is blijven hangen.
Mijn afstudeeropdracht heb ik bij het zusje van Staatvandienst, Omzien, gedaan. De opdracht was het ontwikkelen van een intakeformulier op basis van 2 methodieken, Individuele vraaggerichte benadering i.c.m. het Huis van Werkvermogen. Dit formulier gebruikt Omzien nog steeds tijdens het intakegesprek met kandidaten waarvan de loopbaan onderbroken is die graag weer een betaalde baan willen.

Voor het afstuderen nam ik wat meer tijd; het werken beviel mij namelijk wel. Uiteindelijk ben ik in 2018 afgestudeerd en heb tot 30 september bij Omzien gewerkt. Per 1 oktober dat jaar kon ik als procesmedewerker aan de slag bij Staatvandienst. Een mooie basis voor mijn rol als loopbaanconsultant nu.

Waarom gekozen voor de rol van loopbaanconsultant? 

Door het verhaal van Ingomar in mijn 1e studiejaar werd ik al aangetrokken door het beroep loopbaanconsultant. De verschillende trajecten die kandidaten kunnen volgen en de persoonlijke aanpak spraken mij erg aan. Een mooi bedrijf om voor te werken. De tussenstap bij Omzien was goed voor mij. Ik heb er veel geleerd en ik geloof in hun aanpak voor mensen die opnieuw aan de slag willen. Alleen mijn wens was nog steeds om loopbaanconsultant bij Staatvandienst te worden.
Daarom heb ik destijds ‘ja’ gezegd op de vraag of ik aan de slag wilde in een functie bij het team Proces (nu Shared Service Center). Het was een mooie opstap voor mij naar de functie van loopbaanconsultant. De ervaring bij Omzien en de kennis die ik vervolgens in de backoffice bij Staatvandienst heb opgedaan, neem ik mee in mijn werk als loopbaanconsultant. De organisatie is niet nieuw voor mij. Ik ken de mensen en de systemen, weet hoe de lijnen lopen, ben bekend met de dienstverlening en wat een consultant nodig heeft in zijn werk en wat ervan hem of haar verwacht worden. Dat geeft mij rust en zelfvertrouwen. Die basis sterkt mij.

Wat geeft jou energie in je werk? 

Het mooie aan deze functie is dat je vooraf niet weet wat de dag je brengt. Er is geen blauwdruk voor hoe je het aan moet pakken. Elk mens is uniek en heeft een andere vorm van begeleiding nodig. Je kunt vooraf bedenken hoe je een gesprek insteekt, alleen weet je dan nog niet wat iemand heeft meegemaakt. Dan gaat zo’n gesprek anders dan je eerst had gedacht. Je speelt in op de situatie en het gevoel van een kandidaat op dat moment. Dat is zo mooi. En dan kan een traject wat anders lopen. Ieder persoon heeft weer een andere aanpak nodig. Dat is maatwerk. Dat vind ik zo leuk. Het zorgt dat ik mij ontwikkel en meer leer over mij zelf. Daarom wilde ik ook consultant worden. Het is zo mooi om met mensen de diepte in te gaan. Dat geeft mij energie. Ik doe het nu ruim een maand, dus heb nog geen trajecten afgerond, maar heb een goed gevoel erover. Elke keer is anders. In één van de klikgesprekken (kennismakingsgesprek om te kijken of er een “klik” is) die ik voerde kreeg ik echt contact met een kandidaat doordat ik het dialect sprak dat hij sprak. Ik ging over in het Twents. Zo ontstond letterlijk een klik!

Wat spreekt je zo aan bij Staatvandienst?

Het is een fijn bedrijf om voor te werken. Nu door Corona heb je natuurlijk minder contact met collega’s en zie je elkaar niet fysiek op kantoor. Het is een vrij platte organisatie waar je snel kunt schakelen met mensen op verschillende niveaus. Je bent geen nummer maar een volwaardige collega. Iedereen gaat op een fijne manier met elkaar om. Het is een soort familiegevoel, mede gevoed door de feestjes, voor corona. Er hangt iets om de organisatie dat deze goede sfeer uitstraalt. Dat liet Ingomar al zien tijdens zijn presentatie in mijn 1e studiejaar en dat zie ik nog steeds. Mooi dat we vanuit de Holding aan sociaal ondernemen doen en binnen Staatvandienst MVO nastreven.  Ik ben trots op de nieuwe missie en visie, én de ambitie om in 2030 100.000 levens en loopbanen mooier gemaakt te hebben. Een uitdaging waaraan ik graag bijdraag.

Wat is kenmerkend aan de mensen die er werken?   

Mensen die van een feestje houden, sociaal en betrokken zijn, hard werken en ruimte houden om te lachen. Nu ik weer een aantal inwerkdagen volg met collega’s die nieuw bij de organisatie zijn, merk ik hoe snel het ijs gebroken is. Hoe snel er ruimte is om te lachen en hoe vertrouwt het voelt. Dat typeert de mensen bij Staatvandienst. Een warm bad om in te zitten.
Het verschil tussen hoofdkantoor en regio zie ik door mijn verschillende functies. Binnen Proces (nu Shared Service Center) werken we als team om vragen van consultants op te lossen, om een nieuw systeem te ontwikkelen en problemen op te pakken. Dat doe je samen. De rol van consultant in de regio is redelijk solistisch, helemaal door corona. Straks als we weer op kantoor mogen werken, verandert dat natuurlijk iets. Binnen het team is zeker een gevoel dat er naar elkaar om wordt gekeken. Ik heb een buddy waar ik met vragen terecht kan en overleg.

Mensen letten op elkaar en helpen elkaar bij Staatvandienst. Op zijn Twents noemen we dat noaberschap.”

 

Ook aan de slag bij Staatvandienst? Kijk voor de actuele vacatures op onze website.

 

 

 

 

Zie je geen passende functie, maar wil je wel bij ons werken?
Stuur dan een open sollicitatie en misschien zijn we wel een gouden match!