Een mooi succesverhaal

Omdenken in de praktijk, een mooi verhaal!

In 2021 middenin de coronacrisis stapte Sandra via het UWV bij ons binnen voor een re-integratietraject Werkfit bij onze loopbaanconsultant Bea op de vestiging in Rotterdam. Na een lange periode thuis door ziekte stond Sandra in eerste instantie sceptisch tegenover de kansen op betaald werk. In het traject leerde zij in mogelijkheden denken en wist daarmee weer een plek op de arbeidsmarkt te vinden. Vandaag in gesprek met Sandra over haar mooie reis.

De rol van de loopbaanconsultant

Bea is in dit traject heel belangrijk voor mij geweest. Ik zat al een tijd thuis, afgekeurd voor mijn werk en zag op tegen dit Werkfittraject. Waarom moest ik het traject nog doen en was er nog wel werk voor mij? Ik was behoorlijk terughoudend. Maar Bea was vriendelijk, rustig en helder. Ze legde mij stap voor stap uit wat het traject inhield en welke stappen we zouden zetten. Dat gaf mij vertrouwen.

Hoewel er nog weerstand was, dacht ik gaandeweg het traject: ik ga het gewoon doen! In het begin waren dit voornamelijk heel veel online tests. Op dat moment vroeg ik mij waar dit toe zou leiden. Pas bij het bespreken van de uitkomsten viel het kwartje. De tests gaven een compleet ander beeld van mij, een beeld dat ik was kwijtgeraakt en waar ik niet meer zo zeker van was. Dat gaf mij de kracht om meer in mezelf te geloven!

Welke onderdelen zijn bijgebleven? 

De combinatie van de coachingsgesprekken, methodieken en online tests, en de bespreking daarvan, hebben mij geholpen meer inzicht te krijgen.
De 360 graden feedbacktest, waarbij ik anderen om feedback over mijzelf moest vragen, is mij het meest bijgebleven. Dat vond ik eerst lastig, omdat ik het moeilijk vond om te horen hoe anderen naar mij kijken. Maar toen ik hun feedback las, gaf mij dat zoveel vertrouwen! Ik had een heel ander beeld van mezelf. Het gaf mij weer kracht en vertrouwen!

Ook het onderdeel zelfreflectie was een goed middel in het traject. Ik moest mezelf onder de loep nemen: Hoe zie ik mezelf? Wat denk ik dat anderen van mij vinden? Hoe reageer ik op de werkvloer? Het was uitdagend om te doen, omdat ik niet zo’n fan ben van zelfpromotie. Het invullen was niet makkelijk, maar ondanks mijn terughoudendheid om mezelf op de borst te slaan, leverde het verrassende inzichten op.

Het omdenken in de praktijk

Het omdenken kwam op het moment dat ik echt op zoek moest naar een werkplek om te re-integreren. We hadden alle voorbereidingen getroffen, nu was het tijd om aan de slag te gaan.  😊
Bea heeft mij in dit traject niet alleen aangespoord, maar ze heeft mij ook een goed beeld gegeven van hoe het werken weer zou zijn.

De vastgelegde afspraken met Bea brachten een positieve druk met zich mee, ik wilde mijn huiswerk af hebben en de opdrachten gedaan. Zonder dit traject en de begeleiding door Bea had ik dit niet kunnen bereiken.

Hoe heeft het traject bijgedragen in het vinden van werk?

Tijdens het traject heeft Bea mij ook geholpen om sollicitatievaardiger te worden. We hebben samengewerkt om de juiste vacatures te zoeken en ze wees mij ook op vacatures. We hebben mijn cv gemoderniseerd en hoe je een goede motivatiebrief schrijft. Daarbij heeft ze veel aandacht besteedt dat ik mijzelf meer promoot. Als ik dacht nu is het goed gaf Bea aan dat het nog overtuigender kon. Zij heeft mij echt geleerd hoe ik mij moet profileren. Het blijft een dingetje voor mij om het zo op papier te zetten; ik loop liever zo bij een bedrijf binnen, dan praat ik wel.

Nu werk ik bij een welzijnsorganisatie, Stichting KijkopWelzijn in Barendrecht. Naast receptiewerk doe ik administratief werk en wat facilitaire zaken. Mijn functietaken zijn langzaam uitgebreid.

Thuis hoor ik dat ik weer de Sandra ben van vroeger, vrolijk en ik heb weer zin om dingen te ondernemen. Het werken geeft mij energie, daar word ik gelukkig van. Voor mij is werkgeluk: werken in een fijne ontspannen sfeer met een team van collega’s werken. Hard werken is hier niet erg, omdat de sfeer goed is.

Hoe heeft het traject jou veranderd? 

Door het Werkfittraject ben ik veel assertiever geworden. Ik durf sneller om hulp te vragen of om verduidelijking te vragen als iets niet duidelijk is. Neem nu bijvoorbeeld in mijn begin als vrijwilliger bij Stichting KijkopWelzijn. Toen ik hoorde van de vacature voor baliemedewerker, heb ik de manager gesproken en aangegeven dat ik geïnteresseerd was. Ik had tenslotte ervaring en ik voelde de druk om een betaalde baan te vinden en de sfeer binnen het bedrijf beviel mij goed. Voorheen had ik dat nooit gedaan!

Eén van mijn valkuilen was dat ik dingen op zijn beloop liet en mijn grenzen niet duidelijk stelde. Dat is nu veranderd. Ik luister beter naar mijn gevoel. Ik zorg voor mezelf, zodat ik mijn werk goed kan doen en ervan kan genieten. Ik ben duidelijker naar mezelf en anderen toe.

De feedback van mensen uit mijn omgeving was een eyeopener. Ze gaven aan dat ik standvastig en positief ben. Dat zie ik niet altijd van mezelf, maar hoef er niet langer over te twijfelen. Ik ben nooit bij de pakken neer gaan zitten, daar hadden mensen echt gelijk in.

Wat doe ik anders dan voorheen? 

Dit interview met jou over mijn traject zou ik nooit gedaan hebben, dat zou ik heel spannend gevonden hebben. Ik begrijp dat het goed is om anderen te vertellen hoe de begeleiding werkt en wat het je oplevert. Bea en haar collega’s doen echt goed werk!
Van een moeder die veel moe is ben ik nu een moeder die werkt, blij is en energie heeft om dingen te ondernemen. Natuurlijk moest ik weer wennen aan een werkweek van 32 uur, maar nu ben ik gewend.

Mijn toekomst? 

Ik zit hier op mijn plek, ik kan groeien én ik ga weer aan een cursus naast mijn werk beginnen. Dat is iets wat ik nooit meer van mij zelf had gedacht. In dit bedrijf heb ik het zo enorm naar mijn zin!

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.