Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Fontys eigenrisicodrager voor de WW (Werkloosheidswet) en BWW (Boven en nawettelijke uitkering). Dat betekent dat Fontys verantwoordelijk is voor de re-integratie en de kosten van de (B)WW-uitkering als een medewerker werkloos wordt en aanspraak maakt op een werkloosheidsuitkering. Staatvandienst helpt deze mensen met de terugkeer naar werk via de WW ERD dienstverlening. Een mooi voorbeeld van goed werkgeverschap en tegelijkertijd de mogelijkheid om de kosten van (B)WW terug te dringen.
Staatvandienst heeft ingeschreven op onze aanbesteding voor re-integratieondersteuning van deze doelgroep. Zij heeft een kavel gegund gekregen. Zo zijn wij in contact gekomen.
Hoe pakten jullie de WW ERD-begeleiding voorheen aan?
We hebben eerst een pilot gedraaid waarin we met verschillende bureaus samen hebben gewerkt om te kijken welke aanpak ons het meeste aansprak en de beste resultaten opleverde. Daaruit bleek dat we in ieder geval met minstens 2 bureaus wilden gaan samenwerken om meer maatwerk te kunnen leveren. Vervolgens hebben wij een aanbesteding gedaan die openbaar is en waarop re-integratiebureaus konden inschrijven.
In de pilotfase werkten we vooral met re-integratiebedrijven / zelfstandige re-integratiecoaches die we kenden vanuit het eigen netwerk. We hebben met grote partijen samengewerkt en met zelfstandig ondernemers. Om te onderzoeken wat voor ons werkt en wie wat doet in het traject.
Hoe ziet de samenwerking eruit?
Wij schatten in welke ondersteuning de medewerker nodig heeft in de weg naar werk buiten Fontys. Blijkt daaruit dat Staatvandienst deze ondersteuning als beste kan bieden dan meldt hij of zij zich aan als kandidaat voor een traject bij een loopbaanconsultant in de regio waar hij of zij woont. Dat is belangrijk vanwege de kennis van de regionale arbeidsmarkt. Onze medewerkers wonen namelijk verspreid over het hele land. Dat is voor ons één van de voordelen van Staatvandienst, dat de insteek is dat iemand begeleid wordt in de regio waar degene woont en vaak ook wil werken. Regiomanager Mirjam Ton van Staatvandienst houdt altijd een vinger aan de pols hoe de trajecten verlopen. We krijgen periodiek voortgangsrapportages en indien nodig is er persoonlijk overleg.
De trajecten die wij bij Staatvandienst hebben ondergebracht zijn over het algemeen kandidaten waarvan wij inschatten op basis van onze gesprekken dat ze redelijk snel weer werk vinden. Hun reacties zijn over het algemeen allemaal positief over de ondersteuning.
Wat is het effect van deze WW ERD begeleiding?
Het merendeel van de mensen wordt tijdens een traject daadwerkelijk geplaatst in een nieuwe baan. We zien zeker dat mensen geholpen zijn via een WW ERD traject en dat zeggen zij zelf ook. Even een voorbeeld uit de praktijk: een voormalig medewerker had zelf al gesprekken gehad bij ons intern loopbaancentrum en was al langer op zoek naar een baan. We hebben haar toch doorverwezen naar Staatvandienst. Door de gesprekken met de consultant kreeg zij echt nieuwe ideeën en inzichten voor arbeidsmarktkansen. Over het algemeen zijn de resultaten goed. Soms zijn er situaties waar meer sturing nodig is omdat het dan aanlokkelijk is om mee te gaan in de droom van iemand. Maar waar het ons om gaat is dat mensen zo snel mogelijk weer een baan vinden die bij hen past. Heroriënteren is goed als je tegelijkertijd in de gaten houdt wat er speelt op de arbeidsmarkt dus of er wel vacatures zijn voor bepaalde functies. Dus je kunt wel een bepaalde kant op willen maar er moet wel werk in zijn en de functie moet bij je passen. Dit geven we zelf vaak al aan in ons advies.
Het is prima om je droom na te streven maar dat is altijd beter om dat vanuit een baan te doen. Voordat je het weet ben je langdurig werkloos. En dat wil je niet.
Er zijn ook mensen die de route naar zelfstandig ondernemerschap bewandelen, die in het onderwijs blijven, of (vaak mensen die korter dan 2 jaar in het onderwijs werken) die teruggaan naar het bedrijfsleven.
Ben je tevreden?
Jazeker! Als wij mensen spreken hebben wij ze vaak nog niet eerder gezien. Weten niet wat er gebeurd is of waarom een arbeidsovereenkomst niet gecontinueerd wordt. Dat hoeven we ook niet te weten. Wij willen op een goede manier uitvoering geven aan onze re-integratietaak en dat lukt in samenwerking met Staatvandienst. Wij schatten vooraf in of een traject een toegevoegde waarde kan hebben en op welke specifieke punten een iemand begeleiding nodig heeft. Deze begeleiding naar werk geeft extra ondersteuning en vergroot de kans in de zoektocht naar nieuw werk. Bovendien wordt de arbeidsmarktgerichtheid vaak groter waardoor naar alle waarschijnlijkheid wel sneller een baan wordt gevonden. Hierdoor bereiken we schadelastbeperking voor BWW.
Waarom ik voorstander ben om de begeleiding via een extern bureau te laten doen? Omdat het belangrijk is dat we op een correcte wijze begeleiding bieden aan onze voormalig medewerkers. Dit is goed werkgeverschap 2.0!
Wat doet Fontys aan duurzame inzetbaarheid?
Binnen Fontys gebeurt al heel veel op dit vlak. Op het niveau van Hogescholen/ Vereniging van hogescholen (CAO), binnen Fontys zelf en op het niveau van de verschillende businessunits. Vanuit verschillende projecten/ programma’s is er aandacht voor Duurzame inzetbaarheid en Vitaliteit.
Er zijn al ruim 60 interventies gericht op het verhogen van de vitaliteit die we in 4 thema’s onderverdelen:
- Talent en ontwikkeling: interventies gericht op jezelf en het werk
- Energiek en Gezond: interventies gericht op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid
- Prettig Samenwerken: interventies gericht op de (werk)omgeving, samenwerken en teamniveau
- Gezonde Campus: bijvoorbeeld vitaliteitsweek met diverse workshops voor medewerkers
Wat zeg je tegen organisatie die twijfelen over uitbesteden of zelf doen?
De WW ERD trajecten zeker uitbesteden! Je houdt toch de regie, maar juist dat stukje re-integratie specialisme, om de arbeidsmarktkansen te gaan onderzoeken en te concretiseren, geef je uit handen. Het kost veel tijd om alle verschillende oud-medewerkers vanuit je organisatie in beeld te houden en weten wat er speelt op de arbeidsmarkt per regio. Daarom is het zo fijn om met Staatvandienst te werken. Zij hebben dat specialisme in huis.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen de ruimte moeten krijgen voor het verwerken van het verlies van een baan. En dan is het soms beter als ze dat kunnen uiten bij een onafhankelijke persoon.
Zou je Staatvandienst anderen aanraden?
Zeker! Ik vind de lijntjes kort, dat is prettig. Ook dat de consultants regionaal werken waardoor mensen in de buurt van hun werk of woonplaats begeleiding kunnen krijgen. Het is “geen eenheidsworst”.
Je merkt dat de loopbaanconsultants bij Staatvandienst vrijheid hebben in hun manier van werken. Het is een kracht dat zij zichzelf zijn en een eigen aanpak hebben.