Stel je voor dat je, om welke reden dan ook, in een outplacementtraject terecht komt. Hoe pak je dat dan aan? Voor velen is outplacement iets wat je maximaal enkele keren in je leven meemaakt. Het is dus niet gek als je niet weet hoe een dergelijk traject in zijn werk gaat en waar je op moet letten. En hoe weet je wat voor outplacementbureau bij jou past en wat deze eigenlijk voor jou kan betekenen? Wij zetten een paar handige punten op een rij.
Outplacement is een andere naam voor ontslagbegeleiding. Het gaat hier om het begeleiden van werknemers die een toekomstig ontslag in beeld hebben of die recent ontslagen zijn. Goede ondersteuning kan dan leiden tot een nieuwe baan of een start als zelfstandig ondernemer. Je neemt dus als werknemer de regie op je loopbaan terug.
Outplacement vanuit de werkgever is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar door het de werknemer aan te bieden neem je je verantwoordelijkheid voor goed werkgeverschap. En goed werkgeverschap is wel een verplichting. Als werknemer ben je niet verplicht om een traject te aanvaarden. Het kan dus niet worden afgedwongen. Zonder jouw medewerking zou een traject natuurlijk ook zinloos zijn.
Het recht op outplacement wordt vaak vastgelegd in een sociaal plan of een ontbindingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Dit betekent dat outplacement soms tijdens het dienstverband met huidige werkgever plaatsvindt, of pas na de ontbinding van de arbeidsovereenkomst start. Heel belangrijk hierbij is dat werkgever duidelijkheid biedt over het al dan niet voortbestaan van de arbeidsovereenkomst en een einddatum hiervan.
Outplacement heeft zowel voor werknemer als werkgever voordelen. Het helpt een werknemer in een onzekere periode en begeleiding in een het rouwproces van het verlies van een baan. Het geeft weer hoop op een nieuwe uitdaging. Het leidt in de praktijk vaak tot een goede afsluiting van de samenwerking tussen werkgever en werknemer, zeker als het resultaat een nieuwe baan is. Het goed afsluiten van ontslag komt vaak ten goede van het imago van het bedrijf.
Door outplacement via een outplacementbureau te laten lopen, hoef je je als werkgever niet inhoudelijk bezig te houden met het begeleiden van en zoeken naar werk voor de werknemer. Een werknemer krijgt professionele begeleiding. Als werkgever ontvang je voortgangsrapportages waarin een outplacementbureau je op de hoogte houdt. Dit betekent veel tijdswinst en vaak versoepelt dit ook het ontslagproces.
Je wilt je natuurlijk goed voelen bij het gekozen outplacementbureau. Dat is ook de enige manier waarop jij stappen in de goede richting gaat zetten om jouw loopbaan weer in eigen hand te krijgen. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden tijdens het zoeken van het beste outplacementbureau.
Allereerst is het goed om te kijken wat voor klik je voelt met een bureau en de personen waar je contact mee hebt. Is jouw contactpersoon betrokken en bereikbaar? Jullie moeten samen tot het beste resultaat komen. Dan moet je dus ook het idee hebben dat je op elkaar kan bouwen en dat beide partijen inzet tonen om alles voor jou in goede banen te leiden.
Daarbij is het belangrijk dat een outplacementtraject zich aanpast aan jouw situatie. Het is heel simpel: geen situatie is hetzelfde, dus de trajecten zijn dat ook niet. Een standaardpakket met een vast aantal uren zal dus niet werken. Samen met jouw outplacement consultant moet je kijken wat er nodig is en hoe lang dat gaat duren. Dit is dus per persoon en situatie anders.
Soms komt het voor dat een werkgever een outplacementbureau in de arm heeft geslagen. Dan wordt er al een optie voor je neus gelegd. Bedenk daarbij als werknemer goed of je je fijn voelt bij het desbetreffende outplacementbureau. Zo niet, overleg dat dan met je werkgever en kijk samen naar de mogelijkheden. Als jij je er niet prettig bij voelt, zal je ook niet de beste resultaten gaan behalen. Praat hier dus over met je werkgever.
Het kan ook zijn dat je als werknemer de optie krijgt om zelf een outplacementbureau te zoeken. Neem dan bovenstaande tips mee om eens rond te kijken. Vraag kennismakingsgesprekken aan en wees niet bang om nee te zeggen. Het gaat om jouw resultaten!
Outplacement wordt vaak aangeboden door de werkgever, bijvoorbeeld bij een reorganisatie. In dit geval zijn de kosten ook voor de werkgever. Heeft je werkgever geen outplacementtraject aangeboden gekregen, maar ontvang je wel een transitievergoeding? Dan kan je deze inzetten voor outplacement.
Factoren die outplacementkosten beïnvloeden zijn:
Bij outplacement sta je samen met je begeleider stil bij je (aanstaande) ontslag en maken we de professionele balans op, op basis van vragen zoals: ‘wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?’ Aansluitend verkennen jullie jouw wensen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt en leer je sollicitatietechnieken. Je krijgt maatwerk geboden bij de volgende onderdelen:
Antwoorden vinden op de vragen Wie ben ik?, Wat wil ik? Wat kan ik? en Hoe kom ik daar?
In de zoektocht naar werk trekt je begeleider de lijnen van het speelveld, maar jij bent aan de bal om te scoren. Het is daarom belangrijk dat je zélf uitvoerig (mee)zoekt en zélf solliciteert.
Je kan rekenen op een goede ondersteuning van een outplacementbureau om ervoor te zorgen dat jij weet waar je aan toe bent. Nu en in de toekomst. Maar zoals eerder genoemd is en blijft het ondersteuning. Het is jouw loopbaan en jij zal dus de beslissingen maken en knopen doorhakken. Met de kennis en ondersteuning vanuit een outplacementbureau.
Zoals eerder genoemd, blijft ieder traject anders. Vaak wordt er gerekend op gemiddeld twee maanden voor een kort traject en wel twaalf maanden voor een lang traject. Daartussen zijn dus nog vele mogelijkheden en ook dit aantal maanden staat niet vast. Geen zorgen dus als jouw traject niet hierbinnen past!
Bij Staatvandienst volgt de werknemer een individueel traject naar passend duurzaam werk onder begeleiding van een vaste loopbaanconsultant met kennis van zaken. Onze loopbaanconsultants wonen en werken in de regio en kennen daardoor de regionale arbeidsmarkt goed. Gesprekken vinden dan ook plaats op vestigingen van Staatvandienst in de regio. Een traject bestaat uit een optimale mix van diensten hetgeen zorgt voor maximaal succes. De werknemer, de werkgever en de consultant maken een inschatting van de duur van het traject, dat uiteindelijk leidt tot een duurzame nieuwe baan.
Neem contact met ons op over onze mogelijkheden voor outplacement voor jouw werknemers door het contactformulier in te vullen of bel op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur op ons algemene nummer 0570-624899. Gewoon eens een praatje maken om te kijken of wij bij jou passen? Geen enkel probleem, we denken graag met je mee!