Een mooi succesverhaal

Meer rust en efficiency in mijn werk door het coachingstraject

Ronald, een professional in de zorg, kwam op het punt dat hij vastliep in zijn werk. Na enige tijd van stagnatie in zijn werk kwam hij via zijn werkgever in contact met Staatvandienst voor een coaching on the jobtraject. In dit artikel vertelt hij over zijn traject via Engelien (loopbaanconsultant regio Utrecht), welke onderdelen hem zijn bijgebleven, wat het hem heeft opgeleverd en waarom hij het anderen aanraadt.

Wat bracht Ronald tot het coaching on the jobtraject?

Met twintig jaar ervaring in de verslavingszorg waarin ik voorlichting gaf op scholen en trainingen aan professionals, van verpleegkundigen tot aan psychiaters, genoot ik van de afwisseling in mijn werk. De ene dag sta ik voor groepen jongeren en de andere dag voor een groep huisartsen. Het is een vrij zelfstandige functie. We hebben wel een team waarin ik werk, maar ik ga vaak alleen op pad. Voor de coronacrisis werkte ik vaak ’s avonds.

Alleen naast het geven van voorlichting hoort er een stuk voorbereiding bij, overleggen met netwerkpartners en scholen en ook een stuk registratie. Op die extra taken liep ik vast. Ik maakte er een potje van, had achterstand en registreerde de verkeerde dingen, omdat ik de registratie uitstelde. Die extra taken horen erbij, maar als ik de keuze heb uit registeren of voorlichting geven aan jongeren, dan laat ik de registratie direct uit mijn handen vallen.

Dit moest echt veranderen, alleen had ik daar hulp bij nodig. Ik had er niet alleen zelf last van, maar ook collega’s en mijn leidinggevende. Samen met mijn leidinggevende en HR ben ik aan de slag gegaan met een verbetertraject. Natuurlijk schrok ik van de term verbetertraject. Ik dacht dat mijn baan op de tocht stond. Maar juist door het verbetertraject wilden zij mij helpen met wat ik nodig had om mijn werk beter te organiseren. Ze hadden het beste met mij voor.

Hoe is de begeleiding op afstand aangepakt?

Coaching on the job is een vorm van begeleiding waarbij de loopbaancoach meekijkt met het werk. Door de coronacrisis was deze begeleiding nu online. Ik wilde direct aan de slag en ging er vanuit dat Engelien alles van mijn werk moest weten, dus ook hoe ons registratiesysteem werkte. Dat bleek helemaal niet nodig. Door de vragen die zij stelde had ze als snel door wat de knelpunten waren en wat voor aanpak nodig was. Dus de online begeleiding werkte!

Na het eerste gesprek kreeg ik direct huiswerk mee. Daar was ik natuurlijk niet heel blij mee, maar Engelien was streng en dat was precies wat ik nodig had. Direct na het 1e gesprek heb ik mijn leidinggevende gebeld om te vertellen dat ik de juiste coach had. Eentje die mijn excuses doorzag en wist hoe ze mij aan het werk kon zetten.
Als onderdeel van het huiswerk moest ik al mijn activiteiten |taken in kaart brengen en bijhouden welke taken mij energie gaven en welke niet. Ook moest ik aangeven op welke activiteiten ik invloed had en op welke niet. Sommige activiteiten zijn namelijk verplicht, omdat ze bijvoorbeeld bij bepaalde landelijke campagnes horen.

Veel huiswerk, maar het maakte mij bewust dat ik de afgelopen jaren alleen gefocust was op de dingen die niet goed gingen en niet op de dingen die goed gingen. Vaak ging mijn aandacht naar taken waar ik geen invloed op had, terwijl ik nu ook inzicht kreeg in dingen waar ik wel invloed op had.
In ongeveer zeven weken tijd had ik elke twee weken een gesprek met Engelien.

Welke onderdelen zijn het meest bijgebleven?

Eén van de opdrachten die ik kreeg was om de dag te beginnen met taken die ik het minst leuk vond, het registeren. Na verloop van tijd merkte ik dat het steeds eenvoudiger ging en sneller. Het kostte mij minder tijd. Daardoor kon ik het de rest van de dag loslaten. Het klinkt misschien heel eenvoudig, maar ik was er zelf niet opgekomen.

Engelien fungeerde ook als een soort geweten. In mijn agenda moest ik tijden blokken voor registratie of werk voorbereiden. Zo ontdekte ze dat ik een training had ingepland op één van deze geblokte momenten. Ik kreeg de opdracht om contact op te nemen met de klant met het verzoek om de training naar een ander moment te verplaatsen. Feitelijk nee zeggen. Dat is lastig voor mij. Ik zeg soms te snel ja tegen iets wat ik leuk vind, zonder eerst na te denken. Het grappige was dat ik merkte hoe eenvoudig het ging. Zowel het contact opnemen als het begrip van de klant voor het maken van een nieuwe afspraak.

Het plannen blijft een aandachtspunt, maar ik ben er mij meer bewust van. Ik doe het omdat ik wat het mij oplevert.

Signalen waaruit blijkt dat coaching on the job jou geholpen heeft?

Ik krijg complimenten en positieve reacties van collega’s op de verandering die zij zien in de aanpak van mijn werk. Als zij vragen per mail stellen en ik daar niet direct tijd voor heb, geef ik dat aan en wanneer ik erop terugkom. Dit zorgt voor meer begrip.

Ook rust in mijn hoofd. ’s Nachts lag ik vaak wakker en dacht ik na wat ik nog allemaal moest doen. Daar heb ik nu geen last meer van. Ik heb rust in het organiseren van mijn werk. Ik communiceer daardoor ook beter en makkelijker. Ik vraag eerder om hulp bij collega’s. Voorheen had ik dat niet snel gedaan, maar ik zie wat het mij oplevert én dat anderen dit graag doen.
Daarnaast heb ik besloten om 32 uur te werken, dus een dag minder.

Het coachingstraject via Engelien heeft mij tijdwinst opgeleverd en meer rust in werk.

Wat raad je anderen aan in een zelfde situatie?

  • Wees meer open over hoe het met je gaat.
  • Trek aan de bel bij je leidinggevende als je merkt dat je geen grip hebt op je werk of het ergens spaak loopt.
  • Kies voor een externe coach. Iemand die geen band met het bedrijf heeft waar je werkt en niet gehinderd wordt door interne kennis.

Terugkijkend op het coaching on the jobtraject ben ik echt heel erg blij met de hulp van Engelien. Hoe snel ze mijn situatie door had en hoe adequaat ze het oppakte. Ik was blij met haar concrete opdrachten. Ook de korte en bondige tips en adviezen waar ik direct mee aan de slag kon. Ik zag gelijk resultaat. Engelien heeft snel door waar het misgaat, maar ze gaat snel in de actie en spijkers en koppen slaan.

 

 

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.