Duurzame inzetbaarheid

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen op het werk?

Een zin die ik graag gebruik om leidinggevenden uit te dagen om het gesprek aan te gaan met werknemers over duurzame inzetbaarheid.
“Tijdens het laatste werkoverleg toen we onze blunders met elkaar deelden” of “Wanneer niet? Ik lach en fluit de hele dag!” waren enkele reacties daarop.

Ik geef diverse trainingen aan leidinggevenden om ze te ondersteunen in het voeren van gesprekken met werknemers over loopbaanontwikkeling op langere termijn. In de praktijk zien we namelijk dat de gesprekken tussen werkgever en werknemer over dit onderwerp niet zo eenvoudig zijn. Leidinggevenden vinden het niet altijd gemakkelijk om het onderwerp loopbaan en de toekomst van werk bespreekbaar te maken.

Werknemers worden soms argwanend bij dit onderwerp. Ze kunnen dit ervaren alsof ze de organisatie moeten verlaten, of dat hun baan op het spel staat. En dat is jammer. Door duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven haalt de werknemer het beste uit zijn eigen loopbaan.

Waarom is het zo belangrijk om duurzame inzetbaarheid te bespreken?

De tijd van een baan voor het leven ligt achter ons. Daarom kunnen we niet meer om het onderwerp duurzame inzetbaarheid heen. Het gaat over de optimale match tussen mens, werk en organisatie. Nu en in de toekomst. De urgentie om zo veel mogelijk mensen, zo lang mogelijk gemotiveerd en gezond aan het werk te krijgen en te houden, neemt toe.
Daarbij gaat het niet alleen over de oudere- of verzuimende werknemer. Het is voor alle werknemers, op alle niveaus, belangrijk stil te staan bij de toekomst; zelf de regie te nemen en na te denken over vaardigheden en ambities. Daarom is het belangrijk na te denken hoe een functie er nu uit ziet, en in de toekomst. Verandert deze door de technologische ontwikkelingen of de veranderingen in de markt? Kan iemand het volhouden tot zijn 67e?

Een loopbaan is niet van de werkgever, maar de loopbaan is van de werknemer zelf!

Hoe kan een leidinggevende het gesprek aangaan?

Vaak bespreek ik eerst samen met de leidinggevende de algemene belemmeringen die werknemers kunnen hebben in dergelijke gesprekken. Hoe ga je daarmee om? Vervolgens kijken we naar mogelijke eigen belemmeringen. Ook kijken we naar de ontwikkelingen binnen de branche en de arbeidsmarkt en is er uitgebreid tijd besteed aan gesprekstechnieken en– vaardigheden.

3 tips

  1. Ga er niet vanuit dat een werknemer weet wat de mogelijkheden binnen het eigen bedrijf zijn. Vaak doen werknemers hun werk zonder een blik te werpen over de schutting van andere afdelingen. Soms omdat ze denken dat dit niet kan, maar vaak uit onbekendheid.
  2. Het kan dat je zelf een werknemer wilt behouden vanwege zijn specifieke kennis of specialistische functie. Leer omdenken. Een werknemer voelt zich gehoord en gewaardeerd als je samen kijkt naar zijn ambities en wat ervoor nodig is daar te komen. Daardoor is iemand extra gemotiveerd om aan het werk te gaan.
  3. Mis je de vaardigheden om het gesprek aan te gaan? Dan is de training voor leidinggevenden een uitkomst, waarin we ook gesprekstechnieken oefenen. Bijvoorbeeld hoe je het gesprek aangaat zonder dat iemand het idee heeft dat zijn baan op de tocht staat.

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen op je werk? Want werkplezier staat toch echt voorop in ieders duurzame inzetbaarheid!

Benieuwd naar deze training van Staatvandienst of naar onze visie op duurzame inzetbaarheid? Neem gerust contact met ons op.

 

Auteur: Hiske van Driel, vakspecialist re-integratie en WGA

Hiske heeft ruim 12 jaar ervaring in het coachen van mensen en het begeleiden in re-integratie-, outplacement– en loopbaanadvies trajecten. Deze ervaring heeft zij bij verschillende bedrijven opgedaan, waarvan de laatste 7 jaar bij Staatvandienst.

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.