Categorieën
Staatvandienst vertelt het
Wat doet een loopbaancoach?

Wat doet een loopbaancoach?

Loopbaancoaching staat in het teken van het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Loopbaancoaching kan voorkomen op verschillende momenten in een carrière: het maken van een beroepskeuze, het aangaan van een volgende carrièrestap, maar ook bij bijvoorbeeld ontslag of burn-out. Samen met een coach ga je op onderzoek uit naar je interesses, kwaliteiten en drijfveren. Zodra deze in kaart zijn gebracht, ontwikkelen wij samen een actieplan hoe jouw eigenschappen het beste tot hun recht kunnen komen op de arbeidsmarkt.

Voor wie is loopbaanbegeleiding?

Loopbaancoaching is geschikt voor iedereen. Van afgestudeerde starter tot iemand die al 25 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van alle Nederlanders hun eigen baan niet meer leuk vindt en dat zelfs een kwart hiervan ‘ziek’ wordt. Hier zijn verschillende redenen voor:

  • Stress op het werk.
  • Problemen met collega’s.
  • Zich ondergewaardeerd voelen.
  • Uitdaging kwijt zijn.

Een vraag die hier vaak uit voortvloeit, is ‘vind ik mijn baan nog wel leuk?’. Mensen kunnen hun functie ontgroeid zijn. Zij rollen per toeval in een baan zonder te kijken naar de omgeving of past het bij onze persoonlijkheid en onze manier van denken én leren.

Neem bijvoorbeeld studenten. Zij komen net van school en hebben het idee dat ze hun droombaan zelf kunnen maken. Echter, bewust kiezen voor een baan wordt enorm overschat. Na hun opleiding kijken zij eens rond en nemen ze in de regel de eerste de beste baan aan die ze tegenkomen. Er zijn maar weinigen die in een baan terechtkomen, waar ze precies weten wat ze willen en weten welke omgeving bij hen past. Een omgeving die past bij hun persoonlijkheid en hun manier van werken en leren.

Wat doet een loopbaanadviseur van Staatvandienst?

Een loopbaanadviseur kan je op professionele wijze helpen om de best passende loopbaankeuze te maken. Dat is wel iets waar jij ook tijd moet in investeren. Sta stil bij wie je bent. Zoek uit waar je goed in bent. Onderzoek waar je interesses liggen. En stel jezelf de vraag: Ligt jouw droombaan écht binnen bereik? Verder moet je tijd investeren in het oriënteren en verkennen van de mogelijkheden. Ook ga je de meest reële opties trechteren, zodat je ten slotte de keuze kan maken die het dichtst bij jouw interesses, competenties en ideeën ligt. Een loopbaanadviseur begeleidt jou in dit traject. De loopbaanadviseur helpt jou op deze manier inzicht te geven in wat je kan en welke werkzaamheden bij je passen.

Een dag in het leven van de loopbaanadviseur

Hoe ziet een dag in het leven van de loopbaanadviseur er eigenlijk uit? Eén van onze loopbaanadviseurs Petra Stemerdink neemt jou een dagje mee. Zij begint de dag met het doorspitten van de mail en een kopje koffie. Veel contact tussen de cliënt en loopbaanadviseur vindt plaats via de mail. “Ik vind het belangrijk om tijdig te reageren op vragen en opmerkingen van mijn cliënten. Ze sturen een mail met een reden en we helpen ze graag zo snel mogelijk verder”, vertelt Petra.
Daarna start ze aan haar eerste individuele gesprek. Soms zit ze met een pas afgestudeerde student aan tafel en op een ander moment coacht ze een werknemer middenin zijn burn-out. Vaak vinden er zo’n 4 tot 6 individuele gesprekken per dag plaats. Ieder gesprek is anders én ieder traject is anders. Zo’n gesprek duurt gemiddeld een uurtje.

“Tijdens mijn eerste individuele gesprek bel ik met één van mijn cliënten om de beroepskeuzetest te bespreken. In het volgende gesprek bel ik een werkgever om te vragen of de cliënt contact mag opnemen voor een korte oriënterende stage.”

Tijdens weer een ander gesprek helpt ze een cliënt bij het clusteren en maken van keuzes. Dat is voor de één makkelijker dan voor de ander. “Wanneer loopbaanonderzoek het doel is van loopbaanbegeleiding kan in ongeveer drie maanden al helder en duidelijk zijn, welke vervolgstap de cliënt gaat maken”, vertelt ze. “Ieder traject is anders, ieder gesprek anders, en daardoor is ook iedere dag anders.”

Het traject van A tot Z uitgelegd

Om je mee te nemen in een loopbaanadvies traject hebben we een kort stappenplan samengesteld. Dit zijn de stappen die je doorloopt tijdens een traject met een loopbaanadviseur.

Stap 1 – Het intakegesprek

Het traject begint met een uitgebreid intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden de huidige situatie en de gewenste acties besproken. Aan de hand van dit gesprek geeft de coach een inschatting van het aantal benodigde gesprekken. Dit varieert vaak tussen de zes en acht gesprekken.

Stap 2 – Gesprekken en huiswerkopdrachten

Niet alleen de gesprekken spelen een grote rol binnen het loopbaanadviestraject. Ook huiswerkopdrachten met persoonlijkheidsvragenlijsten en competentie- en interessetesten zijn onderdeel van het traject. Dit zijn opdrachten en testen die je thuis achter de pc kunt invullen.

Stap 3 – Inzicht krijgen

Naar aanleiding van de huiswerkopdrachten en de één-op-één gesprekken krijgt de coach inzicht in wat jij kan en welke functie goed bij je past.

Stap 4 – Persoonlijkheid en actie

Aan de hand van alle inzichten wordt er een persoonlijkheidsprofiel en actieplan opgesteld. Met het profiel en het plan kan jij de volgende concrete stap in je carrière zetten.

5 praktische tips van onze loopbaancoach

Tot slot geeft onze loopbaancoach Petra je nog vijf praktische tips. Met deze tips kom je zelf een stapje dichterbij je ideale baan.

Tip 1 – Neem zelf de regie over je loopbaan. Laat een ander dat niet voor je doen!

Tip 2 – Maak je wensen concreet en breng focus aan. Hoe concreter, hoe beter.

Tip 3 – Spreek verwachtingen goed uit en stem deze af met je coach.

Tip 4 – Onderzoek de arbeidsmarkt. Hoe ziet die eruit in jouw werkgebied?

Tip 5 – Stop energie in dingen waar jij invloed op hebt!

Heb je vragen over loopbaanadvies aan Staatvandienst? Of wil je een oriënterend gesprek met één van onze loopbaanadviseurs? Dat kan! Ons hoofdkantoor zit in Deventer, maar we hebben vestigingen in heel Nederland. Neem contact met ons op.

Laatste artikelen

Een tweede spoor traject kan een flinke uitdaging zijn voor de werknemer. Maar met medewerking en samenwerking van Lees verder...

Na 23 jaar trouwe dienst verloor Kirsten van der Steur in 2022 haar baan door een reorganisatie. Daarnaast Lees verder...

Humor op de werkvloer draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. In een tijd waarbij een baan voor het leven Lees verder...

Archief

Augustus 2024 1 artikel
Mei 2024 1 artikel
Maart 2024 3 artikelen
Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.