Wendbaarheid jongeren op de proef gesteld tijdens corona
Dat de jongeren hard zijn geraakt tijdens de pandemie is geen nieuws meer. Tijdens de eerste golf van de coronapandemie zijn ruim 170.000 Nederlanders hun baan kwijtgeraakt. En dat heeft zijn doorslag in de persoonlijke levens van jongeren.
Gelukkig zien we dat sinds april dit jaar dat het werkloosheidscijfer weer daalt. Volgens het CBS hadden in april dit jaar 316.000 Nederlanders geen baan. Juist onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar neemt de werkloosheid af. De vraag naar personeel stijgt weer. Door de versoepelingen zien we dat in één van de sectoren die het meest geraakt is door de coronacrisis, de horeca, men naarstig op zoek is naar personeel.
Bepaalde gebeurtenissen kunnen altijd onzekerheid met zich meebrengen tijdens jouw loopbaan. Nu is het de coronapandemie. Maar wat dacht je van een ongeluk? Of een onverwachte reorganisatie? Dit zijn allemaal gebeurtenissen die een grote mate van onzekerheid met zich meebrengen en in één klap jouw leven kunnen veranderen.
Leren omgaan met onstabiliteit
Een wereld vol stabiliteit kunnen wij jou niet beloven. Maar het vermogen om te anticiperen en om te gaan met een wereld vol onstabiliteit kunnen wij jou wel leren. Dit noemen we ook wel wendbaarheid. Hoe is het gesteld met jouw wendbaarheid? Een gebeurtenis als een coronapandemie heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om flexibel te zijn en soepel in te kunnen spelen op de veranderingen.
Heb je momenteel het idee dat jouw wendbaarheid aan verbetering toe is? Dan heb je de eerste en meest belangrijke stap al gezet. Geen zorgen. Wij gaan jou helpen.
Life-events en de impact op jouw loopbaan
Elke dag maken we ontzettend veel dingen mee en zijn we met veel dingen tegelijk bezig. Maar aan het einde van de dag hebben al deze gebeurtenissen niet zoveel invloed gehad.
Maar bepaalde life-events kunnen jouw leven volledig op zijn kop gooien. Wat dacht je van een geboorte van jouw kind? Of als je gaat trouwen of verhuizen? Al deze gebeurtenissen zijn natuurlijk fantastisch. Een ware verrijking van het leven. Maar het kan je leven ook op z’n kop zetten. Misschien verhuis je wel naar een stad, ver weg van je werk vandaan. Of valt de geboorte van jouw kind zwaarder van verwacht. Het is natuurlijk niet niks. Een drukke baan combineren met het opvoeden van een pasgeboren baby.
Daarnaast kunnen er ook life-events optreden die het leven niet leuker maken, maar soms toch gebeuren. Een coronapandemie is hier een goed voorbeeld van. Een paar jaar geleden had niemand dit kunnen verzinnen. Toch is het gebeurd. Een pandemie die de hele wereld in zijn greep houdt. Banen die overal op de wereld verloren gaan en inkomens die slinken of zelfs helemaal verdwijnen. Een tijd van onzekerheid is aangebroken. Hoe lang gaat dit nog zo door? Juist in deze tijd zien we veel meer onrustige thuissituaties voorbijkomen. Scheidingen, huiselijk geweld, het verlies van een baan en nog veel meer onvoorziene ellende.
Al deze gebeurtenissen kunnen leiden tot lagere prestaties op werk, met als gevolg dat je jouw baan kunt kwijtraken. Zeker wanneer de effecten op de lange termijn blijven gelden. In het geval van een ongeluk of blessure kun je direct jouw baan kwijtraken. Ben je werkzaam als timmerman en verlies je één van jouw handen door een bedrijfsongeluk? Dan moet je toch wat anders gaan doen om werkzaam te blijven.
Juist op die momenten komt wendbaarheid naar voren. Wanneer je wendbaar bent ga je namelijk anders om met tegenslagen en kun je er zelfs sterker uit komen. Je ziet kansen en maakt keuzes om je te kunnen blijven ontwikkelen. Want vergeet nooit: diamanten worden alleen onder enorme druk gecreëerd. Dit werkt niet anders voor mensen.
Wendbare organisaties en loopbanen
Ook binnen organisaties is wendbaarheid heel belangrijk. We leven in een wereld waarbij alles steeds meer en sneller verandert. Zo was het vroeger heel normaal dat iemand 45 jaar lang op dezelfde plek ging werken om vervolgens met pensioen te gaan. Nu komt dit steeds minder voor. En als je dit wel nastreeft dan is het belangrijker dan ooit om wendbaar te zijn en mee te veranderen met de wereld om je heen. Mee ontwikkelen met de organisatie is hierbij belangrijk, om jouw vaardigheden en kennis up-to-date te houden.
Hoe zorg je voor genoeg wendbaarheid?
Het geheim achter wendbaarheid is de kunst om ervoor te zorgen dat je niet verrast wordt. Doe daarom goed je onderzoek omtrent jouw beroep of branche waar je werkt of wil werken, denk in meerdere of alternatieve scenario’s. Zorg ervoor dat je nu en in de toekomst keuzes kan blijven maken.
Ben je bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur? Ga dan na hoe de toekomst van een vrachtwagenchauffeur eruitziet over 20 jaar. Rijden alle vrachtwagens dan al op auto-pilot zonder een chauffeur erin? Dan zou jij je baan kunnen kwijtraken, tenzij je wendbaar bent en bereid bent jezelf te ontwikkelen. Misschien is er dan vraag naar iemand die ervoor zorgt dat de auto-pilots goed blijven functioneren. En wat is er nu beter dan iemand die zelf ervaring heeft met het besturen van vrachtwagens met ook nog eens kennis omtrent de werking van auto-pilot?
Weet wat er speelt en komt en zorg dat je daarop anticipeert. Wees voorbereid op de toekomst en zorg dat je er klaar voor bent!
Hoe kan Staatvandienst hierbij helpen?
Staatvandienst is er om jou goed voor te bereiden op de toekomst. Dat zorgt voor wendbaarheid tijdens zowel positieve life-events als negatieve life-events. Wat er ook gebeurt. Jij bent er klaar voor.
Wil je je goed voorbereiden op de toekomst? Vraag dan een online loopbaangesprek aan. Onze loopbaanconsultants (NOLOC/CMI gecertificeerd) kunnen je helpen in een persoonlijk online loopbaangesprek. Na afloop van dit onlinegesprek ontvang jij een persoonlijk digitaal advies.
Wij zijn er speciaal voor alle mensen die in deze onzekere tijden benieuwd zijn naar het toekomstperspectief van hun loopbaan. Heb je vragen en/of opmerkingen? Stel ze dan gerust. Neem vrijblijvend contact met ons op.