Loopbaanadvies voor werknemers

Bijna iedere professional van werkend Nederland heeft wel eens het ‘is dit het nou wel-gevoel’. Als er op jouw werk iets speelt is het misschien tijd voor verandering. Je kan dan kiezen voor stilstand of vooruitgang. Dit laatste is de onbekende weg, maar kan je veel energie en werkplezier opleveren.

Waarom loopbaanadvies de sleutel is

In een steeds veranderende arbeidsmarkt is het moeilijk om de juiste richting te bepalen. De gevolgen van verkeerde keuzes zijn echter groot: een baan die niet bij je past, kan leiden tot verminderde motivatie, stress en zelfs burn-out achtige klachten. Het stagneren in een functie zonder groeimogelijkheden kan je zelfvertrouwen ondermijnen en je kansen op lange termijn beperken. Daarom is het belangrijk om deze problemen aan te pakken met effectief loopbaanadvies. Dit advies helpt je niet alleen om obstakels te overwinnen, maar ook om een carrièrepad te kiezen dat echt bij je past.

Heb je moeite om te ontdekken wat je interesses zijn en waar je echt blij van wordt? bekijk dan eens onze loopbaanscan.

De voordelen van persoonlijk loopbaanadvies

Stel je voor dat je een expert aan je zijde hebt die je helpt je sterke punten te identificeren, je passies te verkennen en je doelen te behalen. Met professioneel loopbaanadvies van Staatvandienst krijg je niet alleen helderheid over je huidige situatie, maar ook een op maat gemaakt stappenplan om je ideale carrière na te streven. 

Dit is geen standaardadvies; het is gericht op jou, je unieke vaardigheden en ambities. Door samen te werken met een loopbaancoach, vergroot je je zelfvertrouwen, verbeter je je inzetbaarheid en zet je jezelf op een pad naar een succesvolle toekomst.

Nog niet overtuigd? Lees hoe Kristel van burn-out naar carrièresucces is gegaan

Kirsten van der Steur verloor na 23 jaar haar baan door een reorganisatie terwijl ze al kampte met een burn-out. Dankzij loopbaanbegeleiding en persoonlijke veerkracht wist ze haar carrière nieuw leven in te blazen. Na de eerste sessies met een loopbaancoach herwon Kirsten haar zelfvertrouwen en besloot ze haar traject te verlengen via Staatvandienst. Haar coach Ilse hielp haar met sollicitatievaardigheden, wat leidde tot een nieuwe baan als toezichthouder milieu bij de Omgevingsdienst, een vakgebied dat nieuw voor haar was maar waar ze zich meteen thuis voelde.

Blog Banner for Website Content

Wil jij ook een baan vinden die bij jou past?

Neem contact met ons op en we zullen bekijken hoe we jou kunnen helpen.

Hoe gaat een loopbaanadvies precies in zijn werking?

Een loopbaanadviestraject is volledig afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en doelen, en daarom is elk traject uniek. Toch zijn er enkele gemeenschappelijke stappen die vaak worden doorlopen.

1. Zelfreflectie: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Het traject begint met zelfreflectie. Samen met je coach onderzoek je wie je bent, wat je vaardigheden zijn en wat je echt wilt in je carrière. Deze fase draait om het beantwoorden van vragen als “Wie ben ik?” en “Wat wil ik?”. Hierdoor krijg je een helder beeld van je doelen en wat je wel en niet wilt.

2. Arbeidsmarktverkenning: wat zijn de mogelijkheden?

Vervolgens ga je samen met je coach de arbeidsmarkt verkennen. Je kijkt welke mogelijkheden er zijn en hoe deze aansluiten bij jouw profiel. Dit helpt je om de markt beter te begrijpen en te zien of de eerder gestelde grenzen nog steeds kloppen.

3. Het maken van keuzes: welke richting ga je op?

In de laatste fase maak je concrete keuzes over je carrière. Je weet nu wat je wilt en wat er mogelijk is, en met de steun van je coach maak je de beslissingen die je op weg helpen naar je nieuwe toekomst.

Wat zijn de kosten voor een loopbaanadvies?

De kosten voor een loopbaanadvies kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Omdat elk loopbaantraject maatwerk is, afgestemd op de unieke wensen en behoeften van de klant, is er geen vaste prijs. De investering die je maakt, hangt af van de duur en intensiteit van het traject, de specifieke expertise van de coach en de mate van persoonlijke begeleiding die je wenst.

Bij sommige trajecten kan het gaan om een kort consult of een aantal gerichte sessies, terwijl andere trajecten uitgebreider zijn, met diepgaande analyses en langdurige begeleiding. Daarnaast speelt het doel van het traject een rol; iemand die een complete carrièreswitch wil maken, zal een ander soort begeleiding nodig hebben dan iemand die zijn huidige positie wil versterken.

Benieuwd wat de kosten zijn voor jouw loopbaantraject? 

Neem gerust contact met ons op en wij zullen jou een prijsindicatie geven voor jouw loopbaantraject. 

Hoe lang duurt een gemiddeld loopbaanadviestraject?

De duur van een loopbaanadviestraject kan sterk variëren, afhankelijk van je persoonlijke situatie, doelen en de intensiteit van de begeleiding die je zoekt. Over het algemeen duurt een gemiddeld loopbaanadviestraject enkele weken tot enkele maanden.

Voor sommigen kan een korter traject, bestaande uit een paar gerichte sessies, voldoende zijn om helderheid te krijgen over hun carrièrepad en concrete stappen te zetten. Dit is vaak het geval wanneer de doelen duidelijk zijn en er slechts een paar knelpunten zijn om aan te werken.

Voor anderen, vooral als het gaat om een ingrijpende carrièreswitch of een diepgaande zelfreflectie, kan het traject langer duren. In dergelijke gevallen kan het adviestraject zich over enkele maanden uitstrekken, waarbij er tijd wordt genomen voor uitgebreide zelfanalyse, marktverkenning en het ontwikkelen van een gedetailleerd actieplan.

Wat als ik tijdens het traject van gedachten verander over mijn doelen?

Het is heel normaal dat je inzichten en doelen kunnen veranderen terwijl je een loopbaanadviestraject doorloopt. Sterker nog, dit is vaak een teken van groei en zelfbewustzijn. Een goed loopbaanadviestraject is daarom flexibel en kan worden aangepast aan je veranderende wensen en behoeften.

Als je tijdens het traject van gedachten verandert over je doelen, kun je dit bespreken met je loopbaancoach. Samen evalueren jullie wat er is veranderd en waarom, en passen jullie het traject aan om ervoor te zorgen dat het nog steeds aansluit bij wat jij wilt bereiken. Dit kan betekenen dat jullie de focus verleggen naar nieuwe mogelijkheden, andere vaardigheden ontwikkelen, of zelfs een geheel nieuw carrièrepad verkennen.

Zijn er succesverhalen of referenties beschikbaar?

Absoluut! Lees hieronder de succesverhalen van eerdere deelnemers aan onze loopbaanadviestrajecten.

Het netwerken was de gouden greep!

Johan was ambulant werker in de crisis jeugdzorg. Na acht jaar werken in crisisgezinnen lukt het hem niet meer om zijn werk los te laten. Hij bleef maar ‘aan staan’  en kwam er ook na werktijd niet los van, met als gevolg dat Johan uiteindelijk uitviel met een fikse burn-out….

Veel kleine stapjes zorgen ook voor een groot resultaat

Dat ook kleine stapjes kunnen leiden tot een groot resultaat bleek uit de reactie van deze kandidaat aan het eind van haar Werkfittraject. Door ziekte en uiteindelijk verlies van haar baan kwam zij kandidaat in 2019 in de WW terecht en heeft zij sinds januari 2021 een Bijstandsuitkering. Om haar…

Meer rust en efficiency in mijn werk door het coachingstraject

Ronald, een professional in de zorg, kwam op het punt dat hij vastliep in zijn werk. Na enige tijd van stagnatie in zijn werk kwam hij via zijn werkgever in contact met Staatvandienst voor een coaching on the jobtraject. In dit artikel vertelt hij over zijn traject via Engelien (loopbaanconsultant…

Wil jij ons volgende succesverhaal worden?

Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je met alle liefde helpen