Re-integratiebureau

Re-integratiebureau aan je zijde, wat houdt het in?

Na langdurig ziekteverzuim of als je al een tijd uit het werkveld bent, is het soms verstandig een re-integratiebureau in te schakelen als je weer aan het werk wilt. Maar wat betekent dit precies? Je krijgt ondersteuning bij het vinden van nieuw werk, maar ook om voor jezelf een duidelijk beeld te krijgen van wat je graag wilt. Het kan dus zeker zinvol zijn hier samen met een expert mee aan de slag te gaan.

Wat is re-integratie

Re-integratie is letterlijk het ‘weer laten functioneren’ van een werknemer in een werkomgeving. Dit kan op twee manieren: 1e of 2e spoor re-integratie. Indien de arbeidsongeschikte werknemer binnen 104 weken na ziekmelding weer aan de slag kan bij de bestaande werkgever spreken we van re-integratie eerste spoor. Dit kan, doordat de werknemer weer terug kan keren in zijn/haar oude baan of dat er andere, passende functies beschikbaar zijn. Wanneer, gedurende de periode van 2 jaar arbeidsongeschiktheid, plaatsing bij de huidige werkgever geen optie is, wordt er een tweede spoor re-integratie traject gestart. Dit houdt in dat er wordt gezocht naar passend werk in een nieuwe omgeving.

Hoe kom je tot het besluit om een re-integratiebureau te kiezen

Aan re-integratie gaat vaak een langdurig ziekteverzuim vooraf. Zoals eerder benoemd is het soms mogelijk om bij de huidige werkgever aan de slag te gaan, maar dit is niet altijd het geval. Bij een re-integratie 2e spoor zijn de werkgever en werknemer hier samen verantwoordelijk voor. Sterker nog; de eindverantwoordelijkheid voor het vinden van nieuw werk ligt bij de werkgever. Deze moet zich actief inspannen om de medewerker aan nieuw werk te helpen. Om professionele hulp te krijgen bij deze zoektocht wordt een re-integratiebureau ingeschakeld.

Hoe kies je een goed re-integratiebureau?

Omdat de werkgever bij ziekte van een werknemer de regie voert, draagt deze meestal een re-integratiebureau aan. Kijk daarbij goed of je hier een goed gevoel bij hebt. De beste resultaten worden geboekt als er een goede klik is tussen jou en de re-integratiecoach.

Vind je het niet prettig voelen of twijfel je of het bureau wel onafhankelijk genoeg is? Geef dat dan vooral aan bij je werkgever en opper eventueel andere bureaus. Door gesprekken aan te gaan met verschillende re-integratiebureaus kan je het beste inschatten wat jij bij jezelf vindt passen.

Waarmee helpt een re-integratiebureau?

De keuze is gemaakt, jullie gaan op zoek naar een re-integratiebureau. Wat doet een re-integratiebureau dan precies? Rijksoverheid beschrijft het als volgt: “Samen met het re-integratiebedrijf maakt u een re-integratieplan. In dat plan staat stap voor stap wat u gaat doen om weer aan het werk te gaan. En hoe het re-integratiebedrijf u daarbij ondersteunt.”.

Wat kan jij dus verwachten van een re-integratiebureau?

Je maakt dus samen met een re-integratiebureau een plan van aanpak hoe jullie samen gaan zorgen voor een nieuwe passende baan. Dit omvat check-ups, actieve sollicitaties en sparring tijd waarin jullie samen rond de tafel gaan om concreet te maken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe lang duurt een traject?

Zoals eerder genoemd is ieder traject anders. Dus ook de duur van het traject wordt per situatie anders. Een volledig traject kan daarin variëren van een paar weken tot wel jaren.

Vrouw druk aan het presenteren

Een re-integratiebureau nodig? Schakel Staatvandienst in

De loopbaanconsultants van Staatvandienst zetten zich volledig in om werknemers te begeleiden tijdens hun 2e spoortraject. Zij kennen de regio waar jouw werknemer woont en werkt als geen ander. Ieder traject is maatwerk; elke kandidaat is per slot van rekening anders en vraagt om een andere aanpak richting passend en duurzaam werk. Naast ervaring in de re-integratie, kennen wij ook alle ins en outs van de wetgeving. Je kunt er als werkgever op vertrouwen dat wij de verplichtingen van UWV in de leidraad van de werkwijzer Poortwachter, goed doorlopen. Zo ontzorgen wij de werkgever in het vinden van ander werk voor de werknemer.

Vrouw druk aan het presenteren

Kom eens kennis maken!

Neem contact met ons op over onze mogelijkheden voor re-integratie door het contactformulier in te vullen of bel op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur op ons algemene nummer 0570-624899. Gewoon eens een praatje maken om te kijken of wij bij jou passen? Geen enkel probleem, we denken graag met je mee!

Vestigingen Staatvandienst

Hoofdkantoor

Munsterstraat 10-14, 7418 EV Deventer

0570-624899
084 225 78 79
info@staatvandienst.nl
Routebeschrijving

KVK Veluwe en Twente: 08215666

Flevoland

Willem Dreesweg 2-6 (kamer 02.020)

Friesland

Francois Haverschmidtwei 2

Groningen

Limburg

Wim Duisenbergplantsoen 31
Nero Office Hotel & City Café Kapellerpoort 1
Business Center Heerlen Avantis, Snellius 1

Noord-Holland

Office Hotel Station, unit 10/11, Kennemerplein 20
Loosdrechtse Bos 7, Gebouw 11 De Koepel

Zeeland

Zuid-Holland

Benoordenhoutseweg 21, Unit 0.14
Crown Business Center Lammenschans, Pompoenweg 3b 43b