Categorieën
“Doe wat je leuk vindt, en je hoeft nooit meer te werken”

6 tips om je droombaan te vinden

Laat je leiden door je sterke kanten

Door je sterke kanten te benutten krijg je meer werkplezier, ervaar je meer voldoening en kun je betere resultaten boeken. Maar wat zijn je sterke kanten? Deze zijn vaak vanzelfsprekend voor jezelf waardoor je onvoldoende opmerkt dat dit jou typeert. Vraag het aan anderen die jou goed kennen. Zij kunnen het je zo vertellen. En als je je sterke kant (her-)kent, neem ze dan mee in je droombaan.

Start (niet) met een realistisch perspectief?

Start vooral niet met een realistisch perspectief! Schrijf eerst eens voor jezelf uit waar een droombaan aan moet voldoen. Fantaseren mag. Welke taken zou je het liefste vervullen en hoe doe je dat? Als je dat liever doet, visualiseer je droombaan. Je kunt uit zo’n oefening belangrijke kenmerken halen waaraan jouw ideale baan moet voldoen.

Probeer nieuwe dingen buiten je ‘comfort zone’

“De” comfort zone heeft vooral met je zelfbeeld te maken. In deze zone voel je je veilig en heb je zelfvertrouwen, maar er is soms ook angst om dit verliezen en er zijn ook momenten van verveling en ergernissen. Uit onderzoek blijkt dat ontwikkeling en groei voornamelijk plaats vindt buiten de comfort zone. Treed voor je droombaan dan ook uit je comfort zone. Dat kan en mag in kleine stapjes.

Praat met veel mensen, binnen maar vooral ook buiten je eigen (veilige) netwerk

Kennis over je droombaan, hoe die eruit ziet, of er werkgelegenheid is en welke competenties deze baan heeft, ligt bij mensen die dit werk doen of in deze branche werken. Praat veel met mensen binnen, maar vooral ook buiten je eigen netwerk, om te zien en te begrijpen wat je droombaan inhoudt. Ook achterhaal je zo hoe je deze droombaan kunt bemachtigen.

Breid je kennis uit

Een andere baan vraagt vaak om extra kennis. Dat kan een korte cursus zijn, maar ook een volledige beroepsopleiding. Ook een uitgebreide inwerkperiode kan voldoende zijn om de benodigde kennis op te doen. Andere manieren van kennis vergaren is het lezen van boeken en artikelen, het uitvoeren van stages, het krijgen van persoonlijke begeleiding en intervisie, re-integratie e.d. Stem jouw behoefte aan kennis mede af aan jouw leerstijl.

Visualiseer een werkomgeving waarin je excelleert.

Stel jezelf de volgende vragen om duidelijkheid te krijgen over de werkomgeving waarin je goed zou kunnen excelleren. Maak eerst een lijst van beroepen waarbij het uitgangspunt is dat alles mogelijk is.
1. Waar ben je en hoe ziet deze omgeving eruit?
2. Wat doe je (aan activiteiten), met wie werk je samen en hoe ziet jouw werkweek eruit?
3. Hoe doe je dat en waar ben je goed?
4. Waar geniet je het meeste van en wat is belangrijk voor je?
5. Waar gaat het om in dit werk en wie ben je?

Doe wat je gelukkig maakt

Motivatie is een belangrijke factor als het erom gaat dat je doet wat je gelukkig maakt. Het nadenken over ‘waarom’ je werkt en over ‘wat’ je doet, beantwoordt de vraag of je gelukkig bent in je werk, of juist niet. Van het doen wat je gelukkig maakt, krijg je voldoening en energie en je zult je herkennen in het gezegde “Doe wat je leuk vindt, en je hoeft nooit meer te werken”.

Laatste artikelen

Een tweede spoor traject kan een flinke uitdaging zijn voor de werknemer. Maar met medewerking en samenwerking van Lees verder...

Na 23 jaar trouwe dienst verloor Kirsten van der Steur in 2022 haar baan door een reorganisatie. Daarnaast Lees verder...

Humor op de werkvloer draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. In een tijd waarbij een baan voor het leven Lees verder...

Archief

Augustus 2024 1 artikel
Mei 2024 1 artikel
Maart 2024 3 artikelen
Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.