Het belang van coaching on the job

Als organisatie heb je een missie en een visie waaraan je de bedrijfsdoelen koppelt. Alleen verandert de wereld en dat betekent als organisatie dat je de bedrijfsdoelen daarop aanpast. Als werkgever wil je flexibel zijn en heb je de juiste werknemers nodig die dit ook aan kunnen. Het is dan belangrijk dat werknemers betrokken blijven bij de (economische) doelstellingen. Maar wat als je wel de juiste mensen hebt, maar zij nog wat extra ondersteuning kunnen gebruiken? Dan is coaching on the job een optie.

Gemotiveerd personeel draagt bij aan de bedrijfsdoelen

Talentvolle en gemotiveerde werknemers bepalen in belangrijke mate het succes van je organisatie. Het spreekt dan ook voor zich dat je hen graag aan boord houdt. Soms hebben deze talentvolle en gemotiveerde werknemers een extra steuntje in de rug nodig. Dit kan in de vorm van coaching on the job omdat deze direct de duurzame inzetbaarheid van de werknemer vergroot. Het is aangetoond dat mensen die gezond en met plezier werken, veel meer bijdragen aan een organisatie. Als deze mensen de organisatie verlaten, kan zelfs de bedrijfscontinuïteit onder druk komen te staan. Daarnaast zijn er vaak middelen, tijd en geld geïnvesteerd in deze werknemers die terugverdiend moeten worden. Bij uitval of voortijdig vertrek van werknemers, kan dat niet meer. Het zoeken naar en vervangen van hen in deze tijd van schaarste, neemt veel tijd en geld in beslag. En uiteraard lijdt de werknemer zelf ook onder het verlies van vitaliteit, werkvermogen en employability.

Wat kan coaching on the job betekenen voor jou?

Bij coaching on the job coacht en begeleidt de consultant van Staatvandienst jouw werknemer op de werkvloer. Coaching is een krachtige manier van leren en door dit ‘on the job’ te doen, maakt dit het nog effectiever. Het gaat om zelfreflectie. De werknemer leert wat zijn ontwikkelpunten zijn en wat het effect is op zijn gedrag. Door dit in werksituaties toe te passen – terwijl de consultant observeert en analyseert – leert hij het meest en het snelst. Hij krijgt direct gerichte feedback en informatie over zijn persoonlijk leiderschap. En daar gaat het om!

Wat houdt coaching on the job in?

De coaching vindt meestal plaats op de eigen werkplek, tijdens een vergadering, bij een presentatie, of welke situatie verder relevant is voor het functioneren. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van de benodigde (sociale) vaardigheden, competenties en de communicatie met collega’s/leidinggevenden. Maar ook om de werkhervatting bij langdurige afwezigheid te stimuleren. Met coaching on the job werken we aan het behoud van de werknemer voor de organisatie en daarnaast een vitalere en gezondere werknemer met meer werkvermogen en een hogere productiviteit.

Coachingstraject via Staatvandienst

Het traject van coaching on the job is maatwerk met als uitgangspunt dat dit tijdelijk wordt ingezet. De duur van het traject is afhankelijk van de loopbaanvraag die er is. Zodra jouw werknemer zijn doelen heeft bereikt, vervalt onze rol als coach en begeleider.

Onze ervaren consultants zijn specialisten in hun vakgebied. Na een kennismakingsgesprek met jou en je werknemer adviseren zij over de trajectvorm. Wij hanteren drie begeleidingstrajecten: licht, midden en intensief. Het verschil tussen deze trajecten is de duur en begeleidingsfrequentie. Tijdens het gesprek stellen we met elkaar de coachvraag vast. Afhankelijk van de coachvraag, bieden wij verschillende (digitale) loopbaanmethoden aan. Deze informatie, samen met de eigen ideeën en wensen van jou en de werknemer, leggen wij bij de start vast in een startrapportage. Tijdens de coachingsgesprekken bespreken wij de resultaten en alle vragen die er zijn. Aan het eind van ons traject ontvangen jij en de werknemer een eindrapportage.

“Coaching on the job gaf me veel inzicht in hoe ik met een ander communiceer. Ik bereik meer en ben effectiever, zonder bot te zijn. Ik ben me nu meer bewust hoe ik bij een ander overkom.”

– Kandidaat Staatvandienst

Neem contact met ons op voor meer informatie over coaching on the job, loopbaanadvies, re-integratie of outplacement. Of breng een bezoekje aan een van onze vestigingen door heel Nederland.

Staat uw antwoord er niet tussen? Neem dan direct contact met ons op.
Wij doen er alles aan om u verder te helpen. We staan u dan ook graag te woord.