Loopbaanadvies en -coaching
Iedere werknemer besteedt een derde deel van zijn of haar leven op de werkvloer. Daarnaast worstelt iedereen wel eens met vragen als: “hoe lang wil ik dit werk nog blijven doen?” of: “wordt het niet eens tijd om een andere baan te zoeken?” Het is belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers zich bewust zijn van de aanwezigheid van soortgelijke vragen. Voor beide partijen is het daarom van belang dat zij hier alert op zijn.
Situaties die reden kunnen zijn voor twijfel, zijn bijvoorbeeld een onprettige sfeer en/of een reorganisatie. Persoonlijke strubbelingen zoals een onevenwichtige werk-privé balans kunnen ook van invloed zijn op de ontwikkeling van de werknemer. Als er iets speelt op de werkvloer en het is tijd voor verandering, dan zijn er altijd twee keuzes: vooruitgaan of stil blijven staan. De meeste mensen kiezen voor de laatste optie, om geen stap in het onbekende te hoeven zetten. Toch kan de keuze voor vooruitgang juist veel energie, werkplezier en arbeidsproductiviteit opleveren. Om je hierin te ondersteunen en te begeleiden, biedt Staatvandienst een loopbaanadviestraject aan.
Wat is een loopbaanadviesbureau?
Een loopbaanadviesbureau is gespecialiseerd in het helpen van zowel werknemers als werkgevers om de rol van de werknemer op de werkvloer te verbeteren. Vaak werkt dit in ieders voordeel. Een loopbaanadviseur wordt in de praktijk vaak geraadpleegd als een werknemer en werkgever er zelf niet meer uitkomen. Door een mix van kennis en ervaring van de loopbaanadviseur en de inzichten, ervaring en het zelflerend vermogen van werknemer en werkgever ontstaan dan vaak de juiste oplossingen voor iedereen.
Loopbaanadviseurs zijn dagelijks bezig met loopbaanadvies, loopbaancoaching, loopbaanontwikkeling, outplacement, jobcoaching, het afnemen van psychologische tests of het geven van trainingen in solliciteren of persoonlijke ontwikkeling.
Wat doet een loopbaancoach?
Een loopbaancoach of loopbaanadviseur adviseert en regisseert alles wat te maken heeft met het onderzoeken of vinden van een goede rol voor een werknemer op de werkvloer. Veel werknemers hebben te weinig inzicht in hun eigen persoonlijke situatie. Iemand van buitenaf kan de situatie helemaal blanco bekijken en oplossingen bieden om een wérkelijk goede vervolgstap te maken.
Het loopbaanadvies laat zien wie de werknemer is, wat hij/zij kan, wat hij/zij wil, het ‘waarom’ en hoe dat te realiseren. Om dit te bereiken, zijn er vele professionele (maatwerk) technieken, die tot opmerkelijke resultaten kunnen leiden.
Een loopbaanadviseur biedt hulp in verschillende fases. Hij of zij zal een intake houden en een diagnose vaststellen, alles onderzoeken/inventariseren en vervolgens geeft hij of zij een advies aan de kandidaat met daarbij een professioneel plan van aanpak. Ook kan een loopbaancoach coaching of training bieden tijdens de voorbereiding van sollicitatiegesprekken, hulp bieden bij het schrijven van sollicitatiebrieven, een test afnemen om de competenties van de kandidaat te kunnen onderzoeken, of een outplacement starten. Dit alles helpt om het switchen van baan soepel te laten verlopen.
Voor wie is het loopbaanadviestraject bedoeld?
Een loopbaanvraag, loopbaancoaching, loopbaanadvies of adviestraject kan voor heel verschillende doelgroepen bestemd zijn: van student of schoolverlater, tot een oudere werknemer die zijn laatste werkfase een mooi slot wil geven. Ook voor kandidaten die kampen met een burn-out of gezondheids- en psychische problemen, staan onze loopbaanadviseurs klaar. Tot slot is dit loopbaanadviestraject geschikt voor ieder die iets wil veranderen of verbeteren op het gebied van zijn of haar loopbaan. Denk hierbij aan: outplacement, re-integratie, persoonlijke effectiviteit of persoonlijke ontwikkeling. Ondanks de raakvlakken, is een loopbaancoach geen jurist of therapeut.
Een positieve HRM-trend: premobiliteit
Er wordt steeds meer geïnvesteerd in premobiliteit. Dit betekent dat er een basis wordt gelegd met darin goede voorwaarden en een veilige open sfeer, waarbij alle partijen de vrijheid voelen zich te uiten over werk en -veranderingen. Op deze manier worden eventuele tegenslagen voor iedereen dragelijker. Met een basis van rust en kalmte – waarbij niets in de taboesfeer ligt – functioneert alles en iedereen beter. Mensen zijn en blijven in dit geval gemotiveerder en het ziekteverzuim zal hierdoor niet toenemen.
Acht tips bij het vinden van een goede loopbaanadviseur
Voor een goed loopbaanadvies geven we acht praktische tips. De keuze is vergelijkbaar met die van een hypotheekadviseur: die is bijna nooit nodig, maar de keuze kan grote gevolgen hebben.
- Soms hebben werkgevers een eigen loopbaanadviseur in dienst of stellen ze zelf iemand aan. Soms draagt de werkgever de kosten, maar niet altijd.
- Het is aan te raden dat zowel werknemer als werkgever een goede klik hebben met een loopbaanadviseur, om zich goed en eerlijk te durven uiten.
- Beide partijen doen er goed aan de werkwijze te bestuderen, te kijken wat de maximale coaching termijn is en er mag geen eventuele belangenverstrengeling zijn tussen werknemer en werkgever.
- Maak pas een afspraak voor een loopbaantraject als er een persoonlijke ontmoeting is geweest met de loopbaancoach.
- Vraag om tips over goede loopbaanadviesbureaus bij mensen uit je eigen netwerk.
- Controleer op de website de klantrecensies, lidmaatschappen van beroepsverenigingen, keurmerken en andere criteria.
- Heeft de loopbaancoach een specialisatie en hoe zit het met zijn of haar beschikbaarheid?
- Wat is het uurtarief voor het loopbaanadvies en hoe verloopt de financiering van het traject?
Wat zijn de kosten voor een loopbaanadviestraject?
De kosten van loopbaanadvies kunnen verschillen van 50 tot 200 euro per uur, er is een speciaal particulierentarief of een ‘fixed price’ (een vooraf afgesproken prijs waarvan niet wordt afgeweken). Redenen van deze verschillen kunnen zijn dat een duurder loopbaanadviesbureau soms enorm goede prestaties levert. Daarnaast zijn er ook coaches die de gaten in hun rooster vullen met laagtariefopdrachten. Het kan ook zijn dat iemand prijsvechter is, maar daarbij misschien wel een ondermaats resultaat levert.
Een loopbaanadviestraject is in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Werkgevers kunnen het soms opvoeren als scholingskosten, terwijl werknemers het eventueel kunnen meenemen in hun aangifte voor de inkomstenbelasting. Subsidies, of een tegemoetkoming in de kosten door de overheid zijn mogelijk bij bepaalde type uitkeringen (zie hieronder).
Werkgevers en werknemers doen er goed aan altijd tijdig een loopbaanadviseur in te schakelen. Niemand heeft immers baat bij ‘doormodderen’. Hoewel er een prijskaartje aanhangt, is in de praktijk vaak te zien dat een loopbaantraject zichzelf terugbetaalt. Daarnaast is bij veel loopbaancoaches het kennismakingsgesprek gratis.
Loopbaanadvies UWV
Een gedeelte van de cliënten van het UWV kan in aanmerking komen voor een loopbaanadvies via het UWV. Dit is mogelijk voor de doelgroepen binnen de ZW (Ziektewet) en AG (WAO, WIA, Wajong, WGA of WAZ vanwege een fysieke of mentale beperking).
Voorwaarde voor het UWV loopbaantraject is dat een UWV-consulent de aanvraag goedkeurt en het loopbaantraject plaatsvindt bij een door het UWV getoetst en goedgekeurd bureau. Het UWV stelt dan eerst een plan van aanpak op, met daarin alle voorwaarden en afspraken. De loopbaancoach verricht vervolgens onderzoek naar de persoonlijkheid en de competenties van de werknemer, verbetert de werknemersvaardigheden en de persoonlijke effectiviteit en zorgt voor een effectieve re-integratie en jobcoaching zodat de kandidaat werk vindt en houdt.
Loopbaanadvisering via Staatvandienst
Staatvandienst is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van werknemers in hun loopbaan. Tijdens dit traject kijk je samen met een van onze loopbaanadviseurs naar je kwaliteiten, interesses en vaardigheden. Welke loopbaan past het beste bij jou? Hoe zorgen we er samen voor dat jij weer plezier krijgt op de arbeidsmarkt en jijzelf je ideale loopbaan kunt vormgeven?
Ben je er klaar voor om vooruitgang te boeken binnen je loopbaan, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Raadpleeg de loopbaanadviseurs van Staatvandienst, ga aan de slag met de loopbaanscan en kom in actie! Kom langs in een van onze vestigingen door heel Nederland (o.a. in Almere, Eindhoven, Groningen, Utrecht, Leiden, etc.) of neem contact met ons op via het contactformulier op onze website. Onze coaches staan voor je klaar!