Een loopbaan, ook wel bekend als carrière, is een geheel van functies die iemand gedurende zijn of haar werkende leven heeft. Het begint op het moment dat iemand de arbeidsmarkt betreedt. Hier wordt een eerste professionele baan mee bedoeld die iemand vaak na zijn opleiding begint. Bijbaantjes worden hierbij dus over het algemeen niet meegerekend.
Vanaf het moment dat je als starter aan de slag gaat met de oriëntatie voor een eerste baan, begin je met keuzes maken. Deze keuzes zullen jouw verdere loopbaan beïnvloeden. Uiteindelijk bestaat jouw hele loopbaan voornamelijk uit het maken van weloverwogen keuzes. Van het vakgebied waarin je aan de slag wil, tot welk bedrijf jouw voorkeur heeft, welke functie je wilt gaan uitoefenen en niet geheel onbelangrijk: welke functies bij jouw persoonlijke waarden passen. Misschien is er vanaf het begin al een duidelijk pad in beeld, maar meestal veranderen de beslissingen in de loop der jaren. Technologische ontwikkelingen, digitalisering, demografische ontwikkelingen en persoonlijke ontwikkeling (levensfases) ontstaan andere prioriteiten en wensen. Vroeger ging vakkennis en vaardigheden een leven lang mee, maar die tijd ligt achter ons. Er komen andere prioriteiten en wensen, passend bij jouw levensfase en ontwikkelingen! Het is namelijk jouw loopbaan en jij bepaalt wat je volgende stap is.
Om hulp en ondersteuning te krijgen met deze beslissingen is het mogelijk om gebruik te maken van loopbaanadvies of loopbaan oriëntatie. Misschien ben je niet tevreden met de keuzes die je voorheen maakte, of ben je toe aan iets nieuws. Soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen of heb je even een frisse blik nodig. Dan kan het nuttig zijn om met een loopbaancoach aan de slag te gaan.
Loopbaanadvies, loopbaancoaching, loopbaanbegeleiding, loopbaan oriëntatie; uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Loopbaanadvies is als je als werknemer begeleiding en ondersteuning krijgt bij het maken van keuzes met betrekking tot je loopbaan.
Er zijn heel veel redenen om loopbaanadvies aan te vragen. Denk hierbij aan je duurzame inzetbaarheid, onrust in je huidige functie, in kaart brengen van andere kansen en mogelijkheden, een carrièreswitch, onderzoek doen naar je ontwikkelpad, het maken van een langetermijnplanning of bijvoorbeeld ontslag of re-organisatie. De ene reden is minder leuk dan de ander, maar men hoeft zich zich nooit te schamen om loopbaanadvies aan te vragen, om welke reden dan ook. Het is juist zo belangrijk om het met anderen te hebben over jouw carrière om zelf goed in beeld te krijgen wat je wilt. Ook zonder reden kan het dus slim zijn om loopbaanadvies aan te vragen. Je brengt voor jezelf in beeld waar je naartoe wilt. En als je eenmaal een doel hebt, kan je er rechtstreeks naartoe gaan werken. Dit geeft motivatie en frisse energie.
Stel je hebt als werknemer de keuze gemaakt om loopbaanadvies aan te vragen. Waar begin je dan? Het kan zijn dat een werkgever bereid is om het loopbaanadvies te betalen, bijvoorbeeld om samen af te stemmen hoe je effectiever in je huidige functie kunt zijn, welke ontwikkeling je voor ogen hebt of dat je beter tot je recht komt op een andere afdeling of in een andere functie binnen de organisatie. Het is dus altijd slim om dit met je werkgever te bespreken. Dit kan je directe leidinggevende zijn maar ook een collega van HR of P&O.
Vervolgens kan je zelf of samen met je werkgever op zoek gaan naar een loopbaancoach. Verdiep je eens in de verschillende aanbieders en filter welke loopbaancoaches je aanspreken en welke niet. Het is belangrijk dat je een klik voelt met jouw loopbaancoach, want pas dan kunnen jullie tot een goed resultaat komen. Ook zijn er loopbaancoaches die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld loopbaanadvies als iemand een burn-out heeft (gehad), of in bepaalde werkvlakken. Je kan ook nog kijken of een loopbaancoach een Noloc certificaat op zak heef of een mensgerichte HBO opleiding met minimaal 3 jaar ervaring. Dan weet je zeker dat de persoon tegenover je gekwalificeerd is om jou verder te helpen.
Loopbaanadvies stel je af op de wensen van de werknemer. Wat wil je uit de begeleiding halen? Daarom is geen enkel proces hierin hetzelfde zodat ieder traject een persoonlijk maatwerk traject is. Over het algemeen zijn er een paar fases die je met een loopbaantraject doorloopt. Als eenmaal het begin is gemaakt door te kiezen voor een loopbaancoach, komen de volgende onderwerpen meestal aan bod.
Maar wat gebeurt er nu na het hele loopbaantraject? Je hebt in ieder geval genoeg handvatten gekregen om zelf aan de slag te kunnen. Je weet nu waar je naar zoekt en waar je grenzen liggen. Ook hier verschilt het per persoon wat voor begeleiding je nu nog krijgt. Dit is echt afhankelijk van hoeveel steun je nodig hebt. De een kan het nu wel zelf af en de ander vind het fijn om toch nog een steuntje in de rug te houden. Dat is allemaal mogelijk. Bespreek dit met je coach en doe vooral waar jij je goed bij voelt.
Zoals hierboven benoemd, spreken we vaak over een loopbaanbegeleider, loopbaanconsultant of coach. Dit is uiteindelijk een andere naam voor dezelfde rol. Vaak ga je in zee met een bureau dat meerdere loopbaancoaches etcetera aanbiedt. Dit geeft je de optie om eventueel ook een andere coach binnen hetzelfde bureau uit te kiezen als het niet goed klikt. Binnen een bureau werken allemaal loopbaanprofessionals die gespecialiseerd zijn om jou te helpen. Wat goed is om te onthouden: het is jouw proces en een coach kan jouw keuzes niet van je overnemen. Ze gaan het werk dus niet van je overnemen, het gaat immers over jou.
Eerder is ook genoemd dat het soms mogelijk is om een dergelijk traject via jouw werkgever te laten lopen. Soms hebben werkgevers al een contract lopen met een bureau. Dan kan het best zijn dat er al een match met een persoon voor je gemaakt is. Voel je niet bezwaard om te kijken of je deze persoon prettig vindt en om eventueel aan te geven toch iemand anders te willen zoeken. Jij hebt de regie.
Soms is het best lastig om toe te geven dat je met een loopbaanprobleem zit. Daarnaast zijn er zoveel soorten problemen, dat je soms niet eens doorhebt dat je met een probleem zit. Het woord “probleem” heeft daarbij best wel een lading. Niet iedere situatie is een probleem, maar kan wel een oplossing gebruiken. Dit is ook hoe loopbaanadvies werkt. Soms is men zich ervan bewust e een oplossing nodig te hebben en soms weet je het gewoon nog niet. Maar loopbaanadvies kan eigenlijk altijd een oplossing bieden. Al is het soms om gewoon beter in beeld te krijgen wat je doelen en dromen zijn. En soms heb je het gevoel dat je uit een dal moet klimmen. Daar kan een loopbaanadviseur bij helpen.
Bijna één op de vijf van de hoger opgeleiden kampt met werkgerelateerde spanningsklachten. Van de vijf mensen om je heen, is er dus één die hiermee zit. Dat is erg veel. De wereld om ons heen verandert steeds sneller en wij zijn slechter in stil zitten. Dit maakt de werkdruk steeds hoger. Al zijn er natuurlijk heel veel verschillende redenen waarom iemand terecht kan komen in overspanning en in het ergste geval in een burn-out. In zo’n geval kan het heel prettig zijn om iemand te hebben die vanaf een afstandje een blik op jouw situatie kan werpen en met je mee kan denken. Is jouw overspanning werkgerelateerd? Een loopbaancoach kan een deel van deze druk wegnemen. Samen krijgen jullie in beeld welke veranderingen er nodig zijn en welke dromen er nog op de plank liggen. Zo ontwikkel je je steeds verder in je persoonlijke effectiviteit.
Dat is niet de bedoeling! En ook niet vol te houden. Als je niet lekker in je vel zit verbruik je meer energie dan nodig is. En op de lange termijn kan je dit gaan opbreken. Het is heel belangrijk om er achter te gaan komen waarom je niet lekker in je vel zit. Doe je op werk dingen waar je geen energie uit krijgt? Of zie je andere dingen die je nog veel leuker lijken? Zit je bij een organisatie waar je niet helemaal op je plek zit? Iedereen wilt natuurlijk met plezier naar werk gaan. Kom dus in actie als je meer regie wilt over je werkplezier. Ga met een loopbaanadviseur aan de slag om dit op te lossen. Ontdek samen waar jouw passie ligt en hoe jij weer lekkerder in je vel kan zitten.
Eigenlijk is deze vraag in delen al wel beantwoord. Om alles nog kort samen te vatten: een loopbaanadviseur helpt de werknemer om juiste keuzes te kunnen maken voor zijn loopbaan. Dit gebeurt op heel veel verschillende manieren. Een coach gaat kijken naar wie jij bent en wat jij wilt. Daarbij is een coach ook nog eens een specialist van de arbeidsmarkt. Na eerst ontdekt te hebben wat jouw wensen en grenzen zijn, kan een coach een koppeling maken met het aanbod op de markt. Zo maak je voor een werknemer duidelijk wat er mogelijk is en wat de opties zijn.
Een loopbaanadviseur is niet iemand die een oplossing gaat geven. Samen gaan de coach en werknemer aan de slag om tot de oplossing te komen. Dit is een traject en zal altijd vanuit de werknemer zelf komen. Een loopbaanadviseur hakt dus geen knopen door, maar kan wel een gericht advies geven.
Vanuit de ogen van een werknemer is het krijgen van loopbaanadvies soms erg dubbel. Het kan soms voelen alsof er iets mis met je is dat je dergelijke begeleiding kan gebruiken. Het is belangrijk om hierbij te beseffen dat het juist hard nodig is om in jezelf te investeren, op welk gebied dan ook. Loopbaanadvies kan helpen om een beter beeld te krijgen van je toekomst. Om wensen en dromen naar de oppervlakte te krijgen die je misschien wel diep had weggestopt. En om dan te kijken wat je kan doen om die dromen waar te maken. Dit zorgt vervolgens voor energie, motivatie en werkgeluk. En dat kan iedereen wel gebruiken!
Het kan zijn dat je besluit dat je behoefte hebt aan loopbaanontwikkeling. De term spreekt voor zich. Je gaat je ontwikkelen voor je loopbaan. Dit kan op heel veel manier. Misschien heb je inmiddels in beeld waar je heen wilt en moet je hiervoor bijscholen of omscholen. Het is hoe dan ook altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Kijk of het voor jou nodig is om bij te scholen, om te scholen of om ergens meer ervaring op te doen. En als je het nodig vindt, doe dit dan ook vooral! Zo kan je ontdekken wat bij je past en wat jij nodig hebt om gelukkig te worden.
De werkgever is wettelijk niet verplicht een loopbaantraject aan te bieden aan werknemers. Goed werkgeverschap is echter wel wettelijk verplicht. Voor de werkgever is het voordelig om aan de buitenwereld te laten zien dat je betrokken bent bij je werknemers. Je laat hiermee zien dat jouw werknemers veel voor je betekenen en dat je bereid bent tijd en geld te steken in hun geluk. Voor de motivatie van werknemers is het ook altijd goed. Komen jullie samen tot de conclusie dat de werknemer beter binnen een andere functie in jouw organisatie past? Dan verhoogt dat alleen maar de motivatie voor alle partijen.
Zoals eerder genoemd is een loopbaantraject voor iedereen verschillend. Er valt dus niet te zeggen hoe lang het in jouw situatie duurt. Gemiddeld omvat een loopbaantraject zes gesprekken, diverse thuiswerkopdrachten, loopbaantesten en het opstellen van een concreet loopbaanplan. Met een keer in de twee weken een gesprek is de looptijd van een traject drie maanden. Maar dit blijft een gemiddelde en kan dus wisselen. Je kan altijd het gesprek aangaan met een loopbaanadviseur om te vragen of zij een inschatting kunnen maken van de duur van jouw traject.
Ben je op dit moment opzoek naar loopbaanadvies? Wij kunnen je helpen. Staatvandienst is een landelijke loopbaanadvies, re-integratie & outplacement organisatie, met een sterke regionale focus op de arbeidsmarkt. De consultants van Staatvandienst werken exclusief voor werkzoekenden in de regio, spreken de taal van de regio en kennen de regionale arbeidsmarkt.
Zoals eerder benoemd is het van belang om een loopbaanadviseur te kiezen die bij jou past. Ga met ons het gesprek aan om te kijken wat er mogelijk is. En vorm dan jouw eigen oordeel.