Ikigai vinden op je werk

Ikigai op de werkvloer: begin 2023 goed!

Ga jij altijd fluitend naar je werk? Of ga jij weleens met tegenzin? Maak de balans op van het afgelopen jaar en vind jouw ikigai voor in 2023! Iki-wattes? Volgens de Japanners is Ikigai hét geheim voor een lang en gelukkig leven. En omdat een groot deel van je leven zich afspeelt op de werkvloer is het wel zo fijn om werk te doen waar jij gelukkig van wordt. Door Ikigai toe te passen kun je jouw werkdag een stuk leuker maken.

Wat is Ikigai precies?

Ikigai is een Japans concept en staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en waard is om voor te leven. Het begrip komt van de woorden ‘iki’, dat leven of levend betekent, en het woord ‘kai’, dat waarde, zinvol of reden betekent. Ikigai is het punt waar je passie, missie, roeping en beroep samen komen.

Wanneer je erin slaagt om iets te vinden dat aan alle vier de kenmerken van het ikigai voldoet dan heb je volgens de Japanse leer je ware ikigai gevonden.

Jouw Ikigai vinden op je werk

De meeste van ons brengen veel tijd door op het werk. Het is dan ook logisch dat je baan een belangrijk onderdeel kan zijn van je ikigai. Plezier in je werk, houden van wat je doet, betekenis geven aan je bestaan zijn dan een belangrijk onderdeel voor een lang en gelukkig leven volgens het ikigai concept. Komt er nu niet gelijk een ikigai in je hoofd op? Raak dan niet in paniek. Volgens de Japanners is rust en helderheid het belangrijkste om je ikigai te vinden.

Het is ook goed om te beseffen dat de vier kenmerken van ikigai tamelijk subjectief van aard zijn. Je hoeft niet perse meteen ergens goed in te zijn. Je kunt je zelf ook ergens in ontwikkelen en er goed in worden. Ook het ergens voor betaald worden, is een relatief begrip. Er zit een wereld van verschil tussen schatrijk worden of een leuk zakcentje verdienen. Bedenk daarom aan het einde van je werkdag wat jou energie, plezier en voldoening heeft gebracht. Wanneer je hier bewust mee bezig gaat komt je ikigai vanzelf opborrelen.

Aan de slag met Ikigai

Het toepassen van je ikigai op de werkvloer kan pas als je weet wat het voor jou is. Wil jij jouw ikigai vinden voor op de werkvloer? Dan helpt het om voor jezelf antwoord te vinden op de vier volgende vragen uit het ikigai-diagram:

 1. Waar houd je van?
 2. Waar ben je goed in?
 3. Wat heeft de wereld nodig?
 4. Waar kan je voor betaald worden?

Noteer bij elke vraag jouw alles wat in je hoofd opkomt. Dit kunnen steekwoorden zijn, maar ook complete zinnen. Het kan ook helpen om een soort moodboard te maken voor het vinden van je ikigai. Maak vier vakken op een groot stuk papier. Elk vak staat voor een van de vragen uit het ikigai diagram. Naast steekwoorden en zinnen kun je nu ook afbeeldingen en andere dingen toevoegen.

Vind je het lastig om je moodboard in te vullen? Deze vragen kunnen je helpen om de vier vlakken van het ikigai-diagram in te vullen:

 • Wat zijn jouw talenten?
 • In welke dingen kun je verder ontwikkelen?
 • Hoe kun je iets voor anderen betekenen?
 • Wat zou je graag anders zien?
 • Waar word jij enthousiast van?
 • Waarin maak jij het verschil?

Stel deze vragen ook aan bijvoorbeeld je geliefde, vrienden of naaste collega’s. Wat vinden zij dat bij jou past? Welke talenten bezit jij volgens hen? Door dit te bespreken kom je misschien tot andere inzichten. Bedenk ook dat je niet in één dag je ware ikigai hoeft te vinden. Hang het moodboard op en houd het gedurende week of een maand bij wat je allemaal te binnen schiet en tegenkomt.

Ga op zoek naar de connectie tussen jouw antwoorden

Alles ingevuld op je ikigai-moodboard? Probeer dan de verbindende factoren te vinden tussen de vier verschillende vlakken. Welke dingen raken alle vlakken? Zet ze op een rijtje en stel jezelf de vraag: wat je kunt doen om dichtbij je ikigai te komen? Vergeet hierbij ook niet om te denken in kansen. Welke studies en cursussen kun je gaan doen, zodat je het wel kunt gaan doen?

Vind je het nou echt heel moeilijk om antwoorden te vinden in je zoektocht naar je ikigai? Maar ben je wel op zoek naar meer werkgeluk? Dan kan loopbaanadvies van Staatvandienst je verder helpen!

Het effect van Ikigai op je werk

Heb jij jouw ikigai gevonden? Dan helpt dit om betere keuzes te maken op de werkvloer. Als je dingen doet waar jij plezier en voldoening uithaalt, ben je gelukkiger en lever je betere prestaties af op het werk. Wees daarbij vooral heel eerlijk naar jezelf toe en durf in de spiegel te kijken. Stel de volgende vragen:

 • Wat was mijn eigen bijdrage vandaag?
 • Ben ik hier doelbewust mee bezig geweest?
 • Heb ik tegen de juiste werkzaamheden ‘Ja’ en tegen de voor mij niet passende werkzaamheden ‘Nee’ gezegd?
 • Heb ik prioriteiten gesteld of me laten leven door de waan van de dag?
 • Heb ik ervoor gezorgd dat wat voor mij belangrijk is en mij blij maakt op de agenda gezet?

Door bewuster met je ikigai om te gaan op de werkvloer zorg je ervoor dat je vooral energie krijgt van je werk. En wanneer jij een positieve vibe om je heen hebt hangen, heeft dit ook een positief effect je collega’s. Zo creëert ikigai vaak niet alleen meer werkgeluk voor jezelf, maar ook voor de rest van je team en worden jouw werkdagen stuk leuker.

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.