Ik kan geen werk vinden
Ik kan geen werk vinden, wat nu?

Ben jij je baan verloren en zit je ineens thuis? Of ben je al enige tijd aan het solliciteren en wil het maar niet lukken? Dan kan solliciteren bijzonder frustrerend zijn, zeker wanneer je werkloos bent en op zoek bent naar iets nieuws. Maar wat doe je fout? Je hebt toch een goed cv en leuke sollicitatiebrieven geschreven? De zoektocht naar werk kan soms hopeloos lijken, maar laat de moed niet in je schoenen zakken: de aanhouder wint!

Mogelijke oorzaken die werk vinden lastig kunnen maken

Heb je de juiste ervaring dan kan een baan zo gevonden zijn. In bepaalde sectoren liggen op dit moment de banen voor het oprapen. De juiste opleiding en wel of geen ervaring, speelt dan niet eens altijd een belangrijke rol. Maar wat als je net je studie hebt afgerond? Dan kan het ontbreken van werkervaring een oorzaak zijn. Werkgevers willen relevante werkervaring zien, maar als net afgestudeerde heb je die kans nog niet gehad. Ook als je een loopbaanswitch wil maken, dus van het ene beroep naar een ander beroep wil overstappen, is nieuw werk niet zomaar gevonden. Het vraagt vaak om andere scholing of werkervaring. Maar laat je niet ontmoedigen. Heel vaak heb je wel de juiste competenties en moet je die alleen (anders) verwoorden in je cv, op zoek moeten naar vrijwilligerswerk of een werkervaringsplaats om relevante ervaring op te doen.

Een andere oorzaak van geen werk vinden is sollicitatieangst. Heb jij sollicitatieangst, dan ben je niet de enige! Veel mensen zien op tegen een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek voelt een beetje als een examen: je moet op een heel specifiek moment pieken. Dat brengt spanning mee. Want de banen mogen dan voor het oprapen liggen voor die ene baan concurreer je nog altijd met veel andere kandidaten. Onzeker kun je je ook voelen als je heel lang dezelfde baan hebt gehad en ineens weer op gesprek moet. Veel van die onzekerheid kun je wegnemen door je optimaal voor te bereiden.

Negatieve emoties kunnen ook een oorzaak zijn van geen werk vinden. Deze zijn soms maar moeilijk te onderdrukken en dit resulteert vaak in een sollicitatiedip. Opstaan wordt steeds moeilijker, het schrijven van brieven gaat je steeds meer tegenstaan en je wordt onverschilliger. Deze emoties werken vervolgens weer door in je sollicitaties waardoor je terecht komt in een negatieve spiraal. Gelukkig is hier wat aan te doen wanneer je methodisch te werk gaat.

Tips die kunnen helpen om een baan te vinden

Wat kun je doen om toch die ene droombaan te vinden? We hebben voor jou een zeven tips waar je direct mee aan de slag kunt:

1. Zoek een baan die bij je past

Dit klinkt heel logisch, maar veel mensen zoeken banen die helemaal niet bij hen passen. Maar hoe weet je nou welke baan bij jou past? Dit kan door jezelf eerst beter te leren kennen waardoor jij een beter idee krijgt wat voor soort werk bij jou past. Vraag jezelf af wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Heb je dat helder voor jezelf, ga dan op zoek naar passende vacatures. Vind je dit lastig? Dan heeft Staatvandienst.nl voor jou een loopbaancoach die je daar bij helpt.

2. Zorg voor een goed cv

Is je cv nog wel up-to-date en komen jouw kwaliteiten wel goed naar voren? Leg duidelijk uit wat je gedaan hebt in je vorige banen en benadruk je bijzondere eigenschappen. Zorg in elk geval dat je je cv online hebt staan op een goede vacaturesite. Daarmee verdubbel je je kansen om gevonden te worden door recruiters.
In het geval van een loopbaanswitch dan is het belangrijk om de door jou ontwikkelde competenties te benadrukken. En heb je wel eens gehoord van een vaardigheden cv?
Deze kun je gebruiken als je solliciteert op een functie waarvoor je geen werkervaring hebt (bijvoorbeeld bij een carrièreswitch). In zo’n cv beschrijf je niet de functies die je hebt vervuld, maar de opgedane ervaring, rollen en de vaardigheden.

3. Loop eens een dagje met iemand mee

Als je ongeveer weet wat je wilt, toets dan het beeld dat je hebt van een beroep of een functie. Dat is erg belangrijk omdat iets heel erg mee, maar ook erg tegen kan vallen. Dat toetsen doe je door met iemand een dagje (of langer) mee te lopen. Of door met iemand te praten over het beroep dat hij of zij uitoefent en dat jij ook wel zou willen doen. Vraag eens hoe een ‘normale’ werkdag eruit ziet of welke opleidingen jouw gesprekspartner heeft gedaan en wat hij of zij jou zou adviseren.

4. Gebruik je (online) netwerk

De meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel je netwerk. Maar daar goed gebruik van voor het vinden van nieuw werk. Schrijf je daarom ook in op speciale netwerksites zoals LinkedIn. Zelfs Facebook kan je aan een baan helpen!
Niet alleen voor het vinden van werk is je netwerk belangrijk. Je netwerk kan je ook heel veel informatie geven. Dus ook als je je wilt oriënteren op ander werk, is je netwerk belangrijk.

5. Schrijf een persoonlijk profiel

Schrijf je eigen persoonlijke profiel. Dit is een korte presentatie van jezelf waarin je ingaat op vragen over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Het helpt je allereerst te focussen. Je moet namelijk het een en ander over jezelf uitzoeken en er de juiste woorden voor vinden. Dit profiel kun je gebruiken op je cv, maar ook in een sollicitatiegesprek. Je vat kort samen wie jouw gesprekspartners tegenover zich hebben zitten. Heel belangrijk is dat het goed moet passen bij jou. Gebruik geen krachttermen als je er zelf niet in gelooft.

6. Maak een zoekopdracht aan

Op veel vacaturesites kun je een zoekopdracht aanmaken. Dan krijg je nieuwste vacatures direct in je mailbox. Uiteraard alleen die vacatures die voor jou geschikt zijn. Zo zorg je ervoor dat die droombaan niet aan jouw neus voorbij gaat.

7. Volg een sollicitatietraining

Vind je het lastig om een goede sollicitatiebrief te schrijven of om een sollicitatiegesprek te voeren dan kan het zeker helpen om een sollicitatietraining te volgen. Een loopbaancoach kan jou trainen in het solliciteren. Een coach helpt je bijvoorbeeld om je sterke en zwakke punten in kaart te brengen, of met het afbakenen van de werkervaring die je wel en niet moet vermelden tijdens een sollicitatiegesprek.

8. Ga vrijwilligerswerk doen

Krijg jij keer op keer te horen dat je niet genoeg ervaring hebt, als je ergens op gesprek bent geweest? Overweeg dan een stage, een werkervaringsplek of vrijwilligerswerk. Goed voor je portemonnee is het natuurlijk niet, maar je doet er wel werkervaring mee op.

9. Vraag feedback

Stuur jij dagelijks sollicitatiebrieven de deur uit maar krijg je geen uitnodigingen? Of heb je regelmatig sollicitatiegesprekken maar kom je steeds niet door de selectie heen? De meest effectieve benadering voor dit probleem is het vragen van feedback van de organisaties die je hebben afgewezen. Bel ze op en vraag ze om de reden van de afwijzing en welke punten voor verbetering vatbaar zijn.

Hoe kan Staatvandienst helpen bij het vinden van een baan

Op zoek naar werk? Een loopbaancoach van Staatvandienst kan je begeleiden tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. Via persoonlijke coaching, sollicitatietrainingen en ons uitgebreide netwerk van werkgevers helpen wij je aan een passende baan. Meer weten over loopbaanadvies, neem dan contact met een van onze vestigingen bij jou in de buurt!

Laatste artikelen

Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker Lees verder...

Erica is loopbaanconsultant op onze vestiging in Harderwijk. In haar jeugd heeft zij ervaren wat het betekent als Lees verder...

Ga jij altijd fluitend naar je werk? Of ga jij weleens met tegenzin? Maak de balans op van Lees verder...

Rebecca was ongeveer anderhalf jaar ziek toen zij voor een re-integratietraject door verzekeraar a.s.r. werd doorverwezen naar Staatvandienst. "Ik Lees verder...

Staatvandienst, Omzien, Moedigh, (SOM) drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter niet het Lees verder...

Een werkgever bellen voor uitleg na een afwijzing had Astrid vaker gedaan. Alleen nog niet eerder met een Lees verder...

De vakantie is voorbij of bijna voorbij. Na een aantal weken uitrusten gaat maandag weer vroeg de wekker Lees verder...

Johan was ambulant werker in de crisis jeugdzorg. Na acht jaar werken in crisisgezinnen lukt het hem niet Lees verder...

Sinds 2016 werken Unigarant en  Staatvandienst samen in  re-integratie-, outplacement- en loopbaantrajecten. Algemeen Directeur Ingomar Kuiter, Staatvandienst, in Lees verder...

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aangenomen worden. Je Lees verder...

Denk jij wel eens na over de toekomst van je huidige werk en over de mogelijkheid om je Lees verder...

Door een burn-out was Suzanne al een jaar ziek thuis. Haar werkgever schakelde ons in voor een re-integratietraject Lees verder...

Skills worden steeds belangrijker in de selectiecriteria. De skillsgerichte arbeidsmarkt kan, naast om- en bijscholing, wel eens de Lees verder...

Dat ook kleine stapjes kunnen leiden tot een groot resultaat bleek uit de reactie van deze kandidaat aan Lees verder...

Ben jij je baan verloren en zit je ineens thuis? Of ben je al enige tijd aan het Lees verder...

Van 13 t/m 17 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals. Lees verder...

Tessa Schoemaker Tessa zat in een lastige periode van haar leven, heel weinig energie en geen plezier meer had Lees verder...

De overheid helpt mkb-ondernemers een handje met de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen). Deze subsidie heeft als doel Lees verder...

De zomervakantie zit er voor sommigen al op, terwijl anderen nog mogen of nog volop aan het genieten Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Een vaardigheid die je nu leert, is gemiddeld genomen nog maar de helft waard over vijf jaar. De wereld Lees verder...

Jaimy werkt als senior jurist strafrecht bij de rechtbank Midden-Nederland als zij in januari 2020 ziek uitvalt met Lees verder...

Dat de arbeidsmarkt sterk in beweging is, lees je elke dag. Gezegd wordt dat zo'n 1,6 miljoen (risicovolle) Lees verder...

Ronald heeft een veelzijdige baan in de verslavingszorg. Ruim een jaar geleden liep hij vast in zijn werk. Lees verder...

Het is feest … want, op 1 mei dit jaar is het precies 15 jaar geleden dat de Lees verder...

Hoe is het nu met....? Vol zelfvertrouwen aan de slag in een baan die op haar lijf geschreven is.  Lees verder...

Sinds half maart 2020, toen corona zijn intrede deed, veranderde er in korte tijd veel op de Nederlandse Lees verder...

“Boventallig? Natuurlijk is het even slikken als het je overkomt. Ook ik heb momenten gehad waarbij ik dacht: Lees verder...

In de tijden van corona komen er steeds meer vragen omtrent de rechten en plichten van werkgevers, zo Lees verder...

Gevolgen corona en werkloosheid De Nederlandse economie is in 2020 flink geraakt door COVID-19. Met name werknemers in de Lees verder...

Het combineren van de opvoeding en een carrière is voor veel ouders altijd al een uitdaging, maar de Lees verder...

Hiske, vakspecialist en Diane, loopbaanconsultant binnen Staatvandienst zijn vanaf het 1e uur betrokken bij positieve intervisie. In 2021 Lees verder...

Hoe is het nu met....? Loopbaanconsultant Anky Vissers werd onlangs verrast door een mooi bericht van een oud-kandidaat. Zij Lees verder...

Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Lees verder...

Oud en nieuw 2020, een gedenkwaardig moment. Vaak een moment om stil te staan bij wat je hebt Lees verder...

We lezen het steeds vaker in het nieuws: werknemers vinden het lastig om te praten over de psychische Lees verder...

Vandaag in gesprek met Anne-Marie Borger over haar outplacementtraject via Miranda Piras, loopbaanconsultant op kantoor Enschede. Na een reorganisatie Lees verder...

Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand? Volgens Carrièretijger loop je als je bevlogen bent, Lees verder...

Goed nieuws! Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bevestigd dat de subsidie voor het ontwikkeladvies per 1 Lees verder...

Binnen Staatvandienst is (intern) loopbaanmanagement één van de HR processen die meer aandacht krijgt. Door in gesprek te Lees verder...

Dankbaarheid voor de vrijheid waarmee we opgroeien, hoezeer deze gemist wordt, hoe sleutelmomenten in het leven zomaar passeren Lees verder...

Marlie Poels, ROC Midden Nederland en Denise Vlug, Staatvandienst, over de samenwerking en de begeleiding van ex-medewerkers vanuit Lees verder...

NL Leert door: gratis ontwikkeladviestraject Half juli kondigden wij het al aan: alle werkenden en werkzoekenden kunnen een gratis Lees verder...

Gratis ontwikkeladviestraject Vanaf augustus kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladviestraject volgen via een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Minister Koolmees van Lees verder...

Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast "Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om Lees verder...

Noodpakket banen en economie 2.0 Op 20 mei presenteerde het kabinet het noodpakket 2.0, als opvolging van de maatregelen Lees verder...

4 redenen voor verlies van focus & tips om daarmee om te gaan! Sinds 6 mei weten we dat Lees verder...

Goed nieuws hebben we nodig Altijd fijn als een opdrachtgever en kandidaat tevreden zijn over onze aanpak! Nu ook Lees verder...

Invloed COVID-19 Wat een rare weken liggen achter ons. Ik ben in de war. De informatie over het COVID-19 Lees verder...

Het zijn bizarre tijden waarin ons leven door het coronavirus ineens helemaal op zijn kop staat. In de Lees verder...

Coaching op veilige afstand Het is een bijzondere tijd waarin we uitgedaagd worden om op een andere wijze onze Lees verder...

Aanpassingen dienstverlening Sinds donderdagmiddag 12 maart heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen om het verspreiding van het coronavirus te Lees verder...

“Tijdens het 2e spoor re-integratie traject met Nadine, consultant Staatvandienst, heb ik echt geleerd om anders naar zaken Lees verder...

Marja Creemers Vandaag in gesprek met Marja Creemers, Loopbaanadviseur bij ProRail, over de samenwerking en duurzame inzetbaarheid. ProRail is verantwoordelijk Lees verder...

Werkplezier Dat komt misschien door de huidige maatschappij waarin we leven. Alles moet leuk en goed zijn, we willen Lees verder...

Mariska Vandaag het verhaal van Mariska uit Utrecht en haar consultant Denise Vlug, van Staatvandienst Utrecht. Mariska werkte bij de Lees verder...

Verzuimregeling “Wist jij dat je 52 weken ziek kunt zijn en al die tijd je salaris doorbetaald krijgt?” vraagt Lees verder...

Goede voornemens Het is weer zover. De tijd vliegt voorbij: over een aantal dagen is 2019 afgelopen en is Lees verder...

Een zin die ik graag gebruik om leidinggevenden uit te dagen om het gesprek aan te gaan met Lees verder...

Week van de Werkstress Van 11 tot 15 november 2019 is het de 6e keer dat werkstress een week Lees verder...

Bedrijven ruimen wel een plekje in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar vaak heeft dit Lees verder...

Van 11 tot 15 november 2019 is het voor de zesde keer de Week van de Werkstress. Ditmaal Lees verder...

Het leven is te kostbaar en werken is een te groot onderdeel van dat leven om het niet Lees verder...

De week van de loopbaan Van 16 t/m 21 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Lees verder...

Deze maand het verhaal van Anneke en Floor, consultant regio Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn en Zutphen). Anneke, van oorsprong arbeidshygiënist, Lees verder...

Deze maand het verhaal van Linda en Engelien, consultant regio Utrecht. Zij begeleidde Linda in een re-integratietraject 2e Lees verder...

Wat houdt jouw rol in? Sinds 2017 is Staatvandienst een erkende jobcoachorganisatie. Als coördinator jobcoaching zorg ik dat de Lees verder...

Wat doet een loopbaancoach? Loopbaancoaching staat in het teken van het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Loopbaancoaching Lees verder...

De werkervaringsplaats Deze maand het verhaal van Magda en Elianne, consultant regio Enschede. Elianne begeleidde Magda in een UWV Lees verder...

Ieder mens is uniek en Staatvandienst probeert de unieke eigenschappen te bundelen in een (nieuwe) uitdaging op de Lees verder...

Netwerken Netwerken is vaak dé sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Van alle vacatures wordt 70% bij Lees verder...

Deze maand het verhaal van consultant Petra Stemerdink, consultant Regio Achterhoek/Twente. Zij begeleidde Anke, via een re-integratietraject 2e Lees verder...

‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je Lees verder...

Laat je leiden door je sterke kanten Door je sterke kanten te benutten krijg je meer werkplezier, ervaar je Lees verder...

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Gertjan Versteeg, consultant en arbeidsmarktspecialist bij Staatvandienst, begeleidde de afgelopen maanden Raymond. Vandaag Lees verder...

Archief

Januari 2023 1 artikel
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 3 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
Februari 2022 2 artikelen
December 2021 1 artikel
November 2021 1 artikel
September 2021 4 artikelen
Augustus 2021 4 artikelen
Juli 2021 5 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten