Solliciteren
13 tips voor het juist uitlichten van je werkervaring

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aangenomen worden. Je wilt zo goed mogelijk over laten komen waarom jij geschikt bent voor die ene baan. Maar ja, dat is best een uitdaging. Wat als je na elk gesprek toch afgewezen wordt? Ondanks dat de arbeidsmarkt nu heel gunstig is en er meer vacatures dan werkzoekenden zijn, is het mogelijk dat je wordt afgewezen voor een baan. Of wat als je niet eens uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek? Dat is geen schande, het kan iedereen gebeuren.

In dit artikel lees je hoe je je werkervaring op de juiste manier uitlicht. Zowel in je cv, als op LinkedIn én tijdens een sollicitatiegesprek. Zo weet je zeker dat je opvalt tussen andere sollicitanten en sneller die nieuwe baan hebt.

Waarom is het juist uitlichten van werkervaring belangrijk?

Een werkgever zoekt natuurlijk de best passende persoon voor de functie. En dat kan er maar eentje zijn. Daarom is het belangrijk dat jij als persoon opvalt. Zeker bij vacatures waar veel op gesolliciteerd wordt.

Denk je dat ze dan al die honderden cv’s en brieven uitgebreid door gaan nemen? Nee, die bekijken ze vaak even vluchtig. In de praktijk leest een werkgever of recruiter de motivatie- of sollicitatiebrief vaak pas ná het cv. Ze pakken de cv’s eruit die opvallen en er overzichtelijk uitzien. Voldoet je cv daar niet aan? Grote kans dat je dan geen uitnodiging ontvangt.

Je werkervaring uitlichten

Goed, tijd om in te duiken op de daadwerkelijke tips voor je cv, LinkedIn-profiel en sollicitatiegesprekken.

Zo verwerk je werkervaring in je cv

Je cv is vaak het eerste wat een mogelijk werkgever van je ziet. Dit is hét moment om te zorgen dat je opvalt. De onderstaande tips helpen daarbij.

1. Huidige werkervaring eerst

Rangschik je werkervaringen van nieuw tot oud. Gebruik daarbij functietitels die veel voorkomen in het vakgebied waarin jij solliciteert. Over het algemeen zijn je meest recente werkervaringen het meest relevant voor je nieuwe baan. Wat je 10 of 20 jaar geleden hebt gedaan is minder relevant dan wat je de afgelopen paar jaar hebt gedaan  Kun je niet alles benoemen om je cv niet te lang te maken dan kun je meerdere werkervaringen samenvatten. Dat kan bijvoorbeeld bij banen die je langer geleden gedaan hebt, of banen die minder relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.

2. Ga voor kwaliteit

Waarschijnlijk kun je A4’tjes vol schrijven over wat je allemaal hebt gedaan bij je vorige werkgevers. Het is verleidelijk om álles te willen vertellen. Gelukkig is dat niet nodig. Het is zelfs beter om niet alles te vermelden. Grote kans dat je niet de enige bent die solliciteert op de vacature. Beschrijf daarom kort wat je hebt gedaan en wat het effect daarvan was. Pas deze tip ook toe op je LinkedIn-profiel. Bewaar wel alle informatie die je in de loop van de tijd aan je cv hebt toegevoegd. Maak bijvoorbeeld een basis cv waarin je alles noemt. Dit basis cv kun je gebruiken om informatie uit te halen die je nodig hebt om jouw cv voor die specifieke sollicitatie te maken.

3. Let op de opmaak

Bedenk je ook bij de opmaak dat je cv waarschijnlijk vluchtig bekeken wordt. Dat betekent dat je cv er overzichtelijk uit moet zien. Hoe beter je dat voor elkaar hebt, hoe makkelijker het wordt om te beoordelen of je uitgenodigd moet worden. Het vorige punt hangt hiermee samen. Want hele lappen tekst zijn niet overzichtelijk en kan er zelfs rommelig uitzien.

4. Vertel over het gat in je cv

Vroeger werd een gat in je cv gezien als een zwakte. Waarom was je niet gewoon aan het werk? Wilde niemand je soms hebben? Tegenwoordig is een gat in je cv niet meer zo’n punt. Hoe vaak hoor je niet van mensen dat ze lange tijd op reis gaan om erachter te komen wat ze écht willen?

Natuurlijk kunnen er ook andere redenen zijn voor dat gat in je cv. Misschien heb je een kind gekregen, of heb je jaren niet gewerkt maar moet je na je scheiding weer aan het werk. En laten we niet vergeten dat we de afgelopen twee jaar met een coronacrisis zaten.

Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, zijn failliet gegaan of zijn als zzp’er hun opdrachten kwijtgeraakt. In deze situaties is het logisch dat je een gat in je cv hebt. Dat heeft niets te maken met je kunnen.

Vertel daarom gerust waar dat gat vandaan komt. Vertel eventueel ook wat je in de tussentijd hebt gedaan. Misschien heb je een hobby opgepakt of heb je vrijwilligerswerk gedaan. Benoem die zeker als ze aansluiten bij de functie waar je op solliciteert.

Ga het gat in ieder geval niet opvullen met verzonnen werkervaringen. Blijf eerlijk. Dat zal een toekomstige werkgever alleen maar waarderen.

Zo maak je je LinkedIn-profiel interessant voor werkgevers

Misschien ben je niet actief op zoek naar een nieuwe baan, maar sta je wel open voor een nieuwe uitdaging. Daarom is het belangrijk dat je LinkedIn-profiel een goed beeld geeft van jou als persoon. De tips hieronder zijn de basis voor een aantrekkelijk profiel.

5. Duidelijke foto

Het eerste wat men ziet van je profiel, is je profielfoto. Heb je nog geen profielfoto? Voeg die dan zo snel mogelijk toe. Gebruik een foto waar je duidelijk op staat. Kijk recht in de camera, dan kom je krachtiger en zelfverzekerder over.

Zorg ook voor een foto die past bij wat je doet. Een uitgaansfoto komt over het algemeen niet professioneel over. Net als een foto met een dure auto. Tenzij je verkoper bent voor een exclusief automerk. Dan past zo’n foto bij wat je doet. Vergeet ook de achtergrondfoto niet. Daarin kun je nog meer van jezelf of jouw bedrijf laten zien.

6. Duidelijke headline

De headline op LinkedIn is eigenlijk een samenvatting van je hele profiel. Beschrijf hier duidelijk wat je doet. Voorkom functieomschrijvingen die niemand begrijpt. Zorg dat men direct snapt wat je doet.

7. Pas op wat je liked

LinkedIn was van oorsprong strikt voor zakelijk gebruik. Voor privézaken gebruikte je Facebook. Die grens vervaagt langzaamaan. Steeds meer mensen delen privézaken, en geven hun mening over uiteenlopende onderwerpen. Let vooral goed op met controversiële onderwerpen. Bepaalde likes of opmerkingen kunnen maar zo in het verkeerde keelgat schieten van een toekomstige werkgever of recruiter.

8. Maak duidelijk dat je beschikbaar bent

Ben je beschikbaar voor een nieuwe baan? Geef dit dan aan. Dit kan in je headline, maar kan ook met de optie Open to Work. LinkedIn voegt dan de tekst #OPENTOWORK toe aan je profielfoto. Daardoor ziet iedereen direct dat jij beschikbaar bent.

Tips voor je sollicitatiegesprek

En dan is het zover. Je wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Spannend! Je wil natuurlijk een ijzersterke eerste indruk achterlaten. Met de onderstaande tips ga je goed voorbereid op gesprek.

9. Trek de juiste kleding aan

Het is geen goed idee om in je versleten kleren op een sollicitatiegesprek te komen. Maar een driedelig pak kan ook weer teveel van het goede zijn. In sommige branches draagt bijna niemand meer een pak. Dat hoef je dus ook echt niet aan te trekken voor je sollicitatiegesprek. Kom je op gesprek bij een advocatenkantoor, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Kijk of het bedrijf teamfoto’s op de website heeft staan. Dat geeft vaak een goed beeld van hoe men zich kleedt.

10. Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je zo veel mogelijk van het bedrijf weet. Lees de website bijvoorbeeld door, of Google het bedrijf, om nieuwsberichten te vinden. Als je niets over het bedrijf weet, kom je niet geïnteresseerd over. Waarom zouden ze je dan aan moeten nemen? Verdiep je ook in de mensen met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Bekijk bijvoorbeeld vast hun LinkedInprofiel.

11. Bereid antwoorden voor

Natuurlijk kun je niet het hele gesprek voorbereiden. Er worden je vast vragen gesteld die je vooraf niet kon bedenken. Maar er zijn een aantal vragen die bijna zeker gesteld worden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Waarom wil je specifiek voor ons bedrijf werken?
  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
  • Waarom heb je zo kort bij werkgever X gewerkt?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Bedenk ook welke vragen voor jou lastig zijn, welke je liever niet wil horen? Juist die vragen kun je maar beter voorbereiden, zodat stevig in je schoenen staat.

Denkt thuis alvast na over de antwoorden, zodat het gesprek soepel verloopt.

12. Kom op tijd

Waarschijnlijk is deze tip geen verrassing. Toch brengen we ‘m nog even bij je onder de aandacht. Het beste is om iets eerder te komen dan de afgesproken tijd. Bijvoorbeeld 10 minuten van tevoren. Dat is beter dan nét op tijd te komen, of, nog erger, te laat. Als je ruim op tijd bent geef je het signaal af dat je de afspraak serieus neemt. Nog een tip: ga extra vroeg van huis. Dan heb je nog ruimte voor file of een vertraging met de trein. Niets is vervelender dan bezweet en gehaast binnenkomen voor een sollicitatiegesprek. Bestaat de kans toch dat je te laat dreigt te komen, door file of onverwachte vertragingen, laat dat dan weten. Zorg dat je onderweg de naam en telefoonnummer van jouw contactpersoon bij de hand hebt.

13. Wees actief en stel vragen

Stel tijdens het sollicitatiegesprek zelf ook vragen. Dat is de manier om erachter te komen of een functie en het bedrijf echt bij jou passen. Ook laat je zien dat je gemotiveerd bent en betrokken bij het gesprek. Maar wat voor vragen stel je dan? 
We noemen er drie:
Als ik hier zou werken, welke drie taken zou ik als eerste oppakken?
Welke competenties zou ik moeten laten zien als ik hier een half jaar werk?
Welke vraag heb ik niet gesteld die ik wel had moeten stellen?

Vragen of nog meer sollicitatietips?

Je hebt nu een hele rij tips om je werkervaring zo goed mogelijk uit te lichten. Wil je nog meer leren over solliciteren en werken in het algemeen? Op deze website vind je onder andere een uitgebreide kennisbank met nog meer sollicitatietips en informatie over wat Staatvandienst voor je kan betekenen. Uiteraard mag je ook altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag. Samen maken we er werk van.

Laatste artikelen

Het vormen en onderhouden van verschillende vaardigheden is erg belangrijk. Dit geldt echter niet alleen voor vaardigheden, maar Lees verder...

Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker Lees verder...

Erica is loopbaanconsultant op onze vestiging in Harderwijk. In haar jeugd heeft zij ervaren wat het betekent als Lees verder...

Ga jij altijd fluitend naar je werk? Of ga jij weleens met tegenzin? Maak de balans op van Lees verder...

Rebecca was ongeveer anderhalf jaar ziek toen zij voor een re-integratietraject door verzekeraar a.s.r. werd doorverwezen naar Staatvandienst. "Ik Lees verder...

Staatvandienst, Omzien, Moedigh, (SOM) drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter niet het Lees verder...

Een werkgever bellen voor uitleg na een afwijzing had Astrid vaker gedaan. Alleen nog niet eerder met een Lees verder...

De vakantie is voorbij of bijna voorbij. Na een aantal weken uitrusten gaat maandag weer vroeg de wekker Lees verder...

Johan was ambulant werker in de crisis jeugdzorg. Na acht jaar werken in crisisgezinnen lukt het hem niet Lees verder...

Sinds 2016 werken Unigarant en  Staatvandienst samen in  re-integratie-, outplacement- en loopbaantrajecten. Algemeen Directeur Ingomar Kuiter, Staatvandienst, in Lees verder...

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aangenomen worden. Je Lees verder...

Denk jij wel eens na over de toekomst van je huidige werk en over de mogelijkheid om je Lees verder...

Door een burn-out was Suzanne al een jaar ziek thuis. Haar werkgever schakelde ons in voor een re-integratietraject Lees verder...

Skills worden steeds belangrijker in de selectiecriteria. De skillsgerichte arbeidsmarkt kan, naast om- en bijscholing, wel eens de Lees verder...

Dat ook kleine stapjes kunnen leiden tot een groot resultaat bleek uit de reactie van deze kandidaat aan Lees verder...

Ben jij je baan verloren en zit je ineens thuis? Of ben je al enige tijd aan het Lees verder...

Van 13 t/m 17 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals. Lees verder...

Tessa Schoemaker Tessa zat in een lastige periode van haar leven, heel weinig energie en geen plezier meer had Lees verder...

De overheid helpt mkb-ondernemers een handje met de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen). Deze subsidie heeft als doel Lees verder...

De zomervakantie zit er voor sommigen al op, terwijl anderen nog mogen of nog volop aan het genieten Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, Lees verder...

Een vaardigheid die je nu leert, is gemiddeld genomen nog maar de helft waard over vijf jaar. De wereld Lees verder...

Jaimy werkt als senior jurist strafrecht bij de rechtbank Midden-Nederland als zij in januari 2020 ziek uitvalt met Lees verder...

Dat de arbeidsmarkt sterk in beweging is, lees je elke dag. Gezegd wordt dat zo'n 1,6 miljoen (risicovolle) Lees verder...

Ronald werkt in de verslavingszorg. Een veelzijdige baan, alleen liep hij op een gegeven moment vast in zijn Lees verder...

Het is feest … want, op 1 mei dit jaar is het precies 15 jaar geleden dat de Lees verder...

Hoe is het nu met....? Vol zelfvertrouwen aan de slag in een baan die op haar lijf geschreven is.  Lees verder...

Sinds half maart 2020, toen corona zijn intrede deed, veranderde er in korte tijd veel op de Nederlandse Lees verder...

“Boventallig? Natuurlijk is het even slikken als het je overkomt. Ook ik heb momenten gehad waarbij ik dacht: Lees verder...

In de tijden van corona komen er steeds meer vragen omtrent de rechten en plichten van werkgevers, zo Lees verder...

Gevolgen corona en werkloosheid De Nederlandse economie is in 2020 flink geraakt door COVID-19. Met name werknemers in de Lees verder...

Het combineren van de opvoeding en een carrière is voor veel ouders altijd al een uitdaging, maar de Lees verder...

Hiske, vakspecialist en Diane, loopbaanconsultant binnen Staatvandienst zijn vanaf het 1e uur betrokken bij positieve intervisie. In 2021 Lees verder...

Hoe is het nu met....? Loopbaanconsultant Anky Vissers werd onlangs verrast door een mooi bericht van een oud-kandidaat. Zij Lees verder...

Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Lees verder...

Oud en nieuw 2020, een gedenkwaardig moment. Vaak een moment om stil te staan bij wat je hebt Lees verder...

We lezen het steeds vaker in het nieuws: werknemers vinden het lastig om te praten over de psychische Lees verder...

Vandaag in gesprek met Anne-Marie Borger over haar outplacementtraject via Miranda Piras, loopbaanconsultant op kantoor Enschede. Na een reorganisatie Lees verder...

Hoe zorg je voor bevlogenheid en houd je het in stand? Volgens Carrièretijger loop je als je bevlogen bent, Lees verder...

Goed nieuws! Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bevestigd dat de subsidie voor het ontwikkeladvies per 1 Lees verder...

Binnen Staatvandienst is (intern) loopbaanmanagement één van de HR processen die meer aandacht krijgt. Door in gesprek te Lees verder...

Dankbaarheid voor de vrijheid waarmee we opgroeien, hoezeer deze gemist wordt, hoe sleutelmomenten in het leven zomaar passeren Lees verder...

Marlie Poels, ROC Midden Nederland en Denise Vlug, Staatvandienst, over de samenwerking en de begeleiding van ex-medewerkers vanuit Lees verder...

NL Leert door: gratis ontwikkeladviestraject Half juli kondigden wij het al aan: alle werkenden en werkzoekenden kunnen een gratis Lees verder...

Gratis ontwikkeladviestraject Vanaf augustus kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladviestraject volgen via een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Minister Koolmees van Lees verder...

Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast "Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om Lees verder...

Noodpakket banen en economie 2.0 Op 20 mei presenteerde het kabinet het noodpakket 2.0, als opvolging van de maatregelen Lees verder...

4 redenen voor verlies van focus & tips om daarmee om te gaan! Sinds 6 mei weten we dat Lees verder...

Goed nieuws hebben we nodig Altijd fijn als een opdrachtgever en kandidaat tevreden zijn over onze aanpak! Nu ook Lees verder...

Invloed COVID-19 Wat een rare weken liggen achter ons. Ik ben in de war. De informatie over het COVID-19 Lees verder...

Het zijn bizarre tijden waarin ons leven door het coronavirus ineens helemaal op zijn kop staat. In de Lees verder...

Coaching op veilige afstand Het is een bijzondere tijd waarin we uitgedaagd worden om op een andere wijze onze Lees verder...

Aanpassingen dienstverlening Sinds donderdagmiddag 12 maart heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen om het verspreiding van het coronavirus te Lees verder...

“Tijdens het 2e spoor re-integratie traject met Nadine, consultant Staatvandienst, heb ik echt geleerd om anders naar zaken Lees verder...

Marja Creemers Vandaag in gesprek met Marja Creemers, Loopbaanadviseur bij ProRail, over de samenwerking en duurzame inzetbaarheid. ProRail is verantwoordelijk Lees verder...

Werkplezier Dat komt misschien door de huidige maatschappij waarin we leven. Alles moet leuk en goed zijn, we willen Lees verder...

Mariska Vandaag het verhaal van Mariska uit Utrecht en haar consultant Denise Vlug, van Staatvandienst Utrecht. Mariska werkte bij de Lees verder...

Verzuimregeling “Wist jij dat je 52 weken ziek kunt zijn en al die tijd je salaris doorbetaald krijgt?” vraagt Lees verder...

Goede voornemens Het is weer zover. De tijd vliegt voorbij: over een aantal dagen is 2019 afgelopen en is Lees verder...

Een zin die ik graag gebruik om leidinggevenden uit te dagen om het gesprek aan te gaan met Lees verder...

Week van de Werkstress Van 11 tot 15 november 2019 is het de 6e keer dat werkstress een week Lees verder...

Bedrijven ruimen wel een plekje in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar vaak heeft dit Lees verder...

Van 11 tot 15 november 2019 is het voor de zesde keer de Week van de Werkstress. Ditmaal Lees verder...

Het leven is te kostbaar en werken is een te groot onderdeel van dat leven om het niet Lees verder...

De week van de loopbaan Van 16 t/m 21 september is de Week van de Loopbaan, een initiatief van Lees verder...

Deze maand het verhaal van Anneke en Floor, consultant regio Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn en Zutphen). Anneke, van oorsprong arbeidshygiënist, Lees verder...

Deze maand het verhaal van Linda en Engelien, consultant regio Utrecht. Zij begeleidde Linda in een re-integratietraject 2e Lees verder...

Wat houdt jouw rol in? Sinds 2017 is Staatvandienst een erkende jobcoachorganisatie. Als coördinator jobcoaching zorg ik dat de Lees verder...

Wat doet een loopbaancoach? Loopbaancoaching staat in het teken van het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Loopbaancoaching Lees verder...

De werkervaringsplaats Deze maand het verhaal van Magda en Elianne, consultant regio Enschede. Elianne begeleidde Magda in een UWV Lees verder...

Ieder mens is uniek en Staatvandienst probeert de unieke eigenschappen te bundelen in een (nieuwe) uitdaging op de Lees verder...

Netwerken Netwerken is vaak dé sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Van alle vacatures wordt 70% bij Lees verder...

Deze maand het verhaal van consultant Petra Stemerdink, consultant Regio Achterhoek/Twente. Zij begeleidde Anke, via een re-integratietraject 2e Lees verder...

‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je Lees verder...

Laat je leiden door je sterke kanten Door je sterke kanten te benutten krijg je meer werkplezier, ervaar je Lees verder...

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Gertjan Versteeg, consultant en arbeidsmarktspecialist bij Staatvandienst, begeleidde de afgelopen maanden Raymond. Vandaag Lees verder...

Archief

Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 1 artikel
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 3 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
Februari 2022 2 artikelen
December 2021 1 artikel
November 2021 1 artikel
September 2021 4 artikelen
Augustus 2021 4 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten