Solliciteren

13 tips voor het juist uitlichten van je werkervaring

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aangenomen worden. Je wilt zo goed mogelijk over laten komen waarom jij geschikt bent voor die ene baan. Maar ja, dat is best een uitdaging. Wat als je na elk gesprek toch afgewezen wordt? Ondanks dat de arbeidsmarkt nu heel gunstig is en er meer vacatures dan werkzoekenden zijn, is het mogelijk dat je wordt afgewezen voor een baan. Of wat als je niet eens uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek? Dat is geen schande, het kan iedereen gebeuren.

In dit artikel lees je hoe je je werkervaring op de juiste manier uitlicht. Zowel in je cv, als op LinkedIn én tijdens een sollicitatiegesprek. Zo weet je zeker dat je opvalt tussen andere sollicitanten en sneller die nieuwe baan hebt.

Waarom is het juist uitlichten van werkervaring belangrijk?

Een werkgever zoekt natuurlijk de best passende persoon voor de functie. En dat kan er maar eentje zijn. Daarom is het belangrijk dat jij als persoon opvalt. Zeker bij vacatures waar veel op gesolliciteerd wordt.

Denk je dat ze dan al die honderden cv’s en brieven uitgebreid door gaan nemen? Nee, die bekijken ze vaak even vluchtig. In de praktijk leest een werkgever of recruiter de motivatie- of sollicitatiebrief vaak pas ná het cv. Ze pakken de cv’s eruit die opvallen en er overzichtelijk uitzien. Voldoet je cv daar niet aan? Grote kans dat je dan geen uitnodiging ontvangt.

Je werkervaring uitlichten

Goed, tijd om in te duiken op de daadwerkelijke tips voor je cv, LinkedIn-profiel en sollicitatiegesprekken.

Zo verwerk je werkervaring in je cv

Je cv is vaak het eerste wat een mogelijk werkgever van je ziet. Dit is hét moment om te zorgen dat je opvalt. De onderstaande tips helpen daarbij.

1. Huidige werkervaring eerst

Rangschik je werkervaringen van nieuw tot oud. Gebruik daarbij functietitels die veel voorkomen in het vakgebied waarin jij solliciteert. Over het algemeen zijn je meest recente werkervaringen het meest relevant voor je nieuwe baan. Wat je 10 of 20 jaar geleden hebt gedaan is minder relevant dan wat je de afgelopen paar jaar hebt gedaan  Kun je niet alles benoemen om je cv niet te lang te maken dan kun je meerdere werkervaringen samenvatten. Dat kan bijvoorbeeld bij banen die je langer geleden gedaan hebt, of banen die minder relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.

2. Ga voor kwaliteit

Waarschijnlijk kun je A4’tjes vol schrijven over wat je allemaal hebt gedaan bij je vorige werkgevers. Het is verleidelijk om álles te willen vertellen. Gelukkig is dat niet nodig. Het is zelfs beter om niet alles te vermelden. Grote kans dat je niet de enige bent die solliciteert op de vacature. Beschrijf daarom kort wat je hebt gedaan en wat het effect daarvan was. Pas deze tip ook toe op je LinkedIn-profiel. Bewaar wel alle informatie die je in de loop van de tijd aan je cv hebt toegevoegd. Maak bijvoorbeeld een basis cv waarin je alles noemt. Dit basis cv kun je gebruiken om informatie uit te halen die je nodig hebt om jouw cv voor die specifieke sollicitatie te maken.

3. Let op de opmaak

Bedenk je ook bij de opmaak dat je cv waarschijnlijk vluchtig bekeken wordt. Dat betekent dat je cv er overzichtelijk uit moet zien. Hoe beter je dat voor elkaar hebt, hoe makkelijker het wordt om te beoordelen of je uitgenodigd moet worden. Het vorige punt hangt hiermee samen. Want hele lappen tekst zijn niet overzichtelijk en kan er zelfs rommelig uitzien.

4. Vertel over het gat in je cv

Vroeger werd een gat in je cv gezien als een zwakte. Waarom was je niet gewoon aan het werk? Wilde niemand je soms hebben? Tegenwoordig is een gat in je cv niet meer zo’n punt. Hoe vaak hoor je niet van mensen dat ze lange tijd op reis gaan om erachter te komen wat ze écht willen?

Natuurlijk kunnen er ook andere redenen zijn voor dat gat in je cv. Misschien heb je een kind gekregen, of heb je jaren niet gewerkt maar moet je na je scheiding weer aan het werk. En laten we niet vergeten dat we de afgelopen twee jaar met een coronacrisis zaten.

Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, zijn failliet gegaan of zijn als zzp’er hun opdrachten kwijtgeraakt. In deze situaties is het logisch dat je een gat in je cv hebt. Dat heeft niets te maken met je kunnen.

Vertel daarom gerust waar dat gat vandaan komt. Vertel eventueel ook wat je in de tussentijd hebt gedaan. Misschien heb je een hobby opgepakt of heb je vrijwilligerswerk gedaan. Benoem die zeker als ze aansluiten bij de functie waar je op solliciteert.

Ga het gat in ieder geval niet opvullen met verzonnen werkervaringen. Blijf eerlijk. Dat zal een toekomstige werkgever alleen maar waarderen.

Zo maak je je LinkedIn-profiel interessant voor werkgevers

Misschien ben je niet actief op zoek naar een nieuwe baan, maar sta je wel open voor een nieuwe uitdaging. Daarom is het belangrijk dat je LinkedIn-profiel een goed beeld geeft van jou als persoon. De tips hieronder zijn de basis voor een aantrekkelijk profiel.

5. Duidelijke foto

Het eerste wat men ziet van je profiel, is je profielfoto. Heb je nog geen profielfoto? Voeg die dan zo snel mogelijk toe. Gebruik een foto waar je duidelijk op staat. Kijk recht in de camera, dan kom je krachtiger en zelfverzekerder over.

Zorg ook voor een foto die past bij wat je doet. Een uitgaansfoto komt over het algemeen niet professioneel over. Net als een foto met een dure auto. Tenzij je verkoper bent voor een exclusief automerk. Dan past zo’n foto bij wat je doet. Vergeet ook de achtergrondfoto niet. Daarin kun je nog meer van jezelf of jouw bedrijf laten zien.

6. Duidelijke headline

De headline op LinkedIn is eigenlijk een samenvatting van je hele profiel. Beschrijf hier duidelijk wat je doet. Voorkom functieomschrijvingen die niemand begrijpt. Zorg dat men direct snapt wat je doet.

7. Pas op wat je liked

LinkedIn was van oorsprong strikt voor zakelijk gebruik. Voor privézaken gebruikte je Facebook. Die grens vervaagt langzaamaan. Steeds meer mensen delen privézaken, en geven hun mening over uiteenlopende onderwerpen. Let vooral goed op met controversiële onderwerpen. Bepaalde likes of opmerkingen kunnen maar zo in het verkeerde keelgat schieten van een toekomstige werkgever of recruiter.

8. Maak duidelijk dat je beschikbaar bent

Ben je beschikbaar voor een nieuwe baan? Geef dit dan aan. Dit kan in je headline, maar kan ook met de optie Open to Work. LinkedIn voegt dan de tekst #OPENTOWORK toe aan je profielfoto. Daardoor ziet iedereen direct dat jij beschikbaar bent.

Tips voor je sollicitatiegesprek

En dan is het zover. Je wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Spannend! Je wil natuurlijk een ijzersterke eerste indruk achterlaten. Met de onderstaande tips ga je goed voorbereid op gesprek.

9. Trek de juiste kleding aan

Het is geen goed idee om in je versleten kleren op een sollicitatiegesprek te komen. Maar een driedelig pak kan ook weer teveel van het goede zijn. In sommige branches draagt bijna niemand meer een pak. Dat hoef je dus ook echt niet aan te trekken voor je sollicitatiegesprek. Kom je op gesprek bij een advocatenkantoor, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Kijk of het bedrijf teamfoto’s op de website heeft staan. Dat geeft vaak een goed beeld van hoe men zich kleedt.

10. Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je zo veel mogelijk van het bedrijf weet. Lees de website bijvoorbeeld door, of Google het bedrijf, om nieuwsberichten te vinden. Als je niets over het bedrijf weet, kom je niet geïnteresseerd over. Waarom zouden ze je dan aan moeten nemen? Verdiep je ook in de mensen met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Bekijk bijvoorbeeld vast hun LinkedInprofiel.

11. Bereid antwoorden voor

Natuurlijk kun je niet het hele gesprek voorbereiden. Er worden je vast vragen gesteld die je vooraf niet kon bedenken. Maar er zijn een aantal vragen die bijna zeker gesteld worden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Waarom wil je specifiek voor ons bedrijf werken?
  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
  • Waarom heb je zo kort bij werkgever X gewerkt?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Bedenk ook welke vragen voor jou lastig zijn, welke je liever niet wil horen? Juist die vragen kun je maar beter voorbereiden, zodat stevig in je schoenen staat.

Denkt thuis alvast na over de antwoorden, zodat het gesprek soepel verloopt.

12. Kom op tijd

Waarschijnlijk is deze tip geen verrassing. Toch brengen we ‘m nog even bij je onder de aandacht. Het beste is om iets eerder te komen dan de afgesproken tijd. Bijvoorbeeld 10 minuten van tevoren. Dat is beter dan nét op tijd te komen, of, nog erger, te laat. Als je ruim op tijd bent geef je het signaal af dat je de afspraak serieus neemt. Nog een tip: ga extra vroeg van huis. Dan heb je nog ruimte voor file of een vertraging met de trein. Niets is vervelender dan bezweet en gehaast binnenkomen voor een sollicitatiegesprek. Bestaat de kans toch dat je te laat dreigt te komen, door file of onverwachte vertragingen, laat dat dan weten. Zorg dat je onderweg de naam en telefoonnummer van jouw contactpersoon bij de hand hebt.

13. Wees actief en stel vragen

Stel tijdens het sollicitatiegesprek zelf ook vragen. Dat is de manier om erachter te komen of een functie en het bedrijf echt bij jou passen. Ook laat je zien dat je gemotiveerd bent en betrokken bij het gesprek. Maar wat voor vragen stel je dan? 
We noemen er drie:
Als ik hier zou werken, welke drie taken zou ik als eerste oppakken?
Welke competenties zou ik moeten laten zien als ik hier een half jaar werk?
Welke vraag heb ik niet gesteld die ik wel had moeten stellen?

Vragen of nog meer sollicitatietips?

Je hebt nu een hele rij tips om je werkervaring zo goed mogelijk uit te lichten. Wil je nog meer leren over solliciteren en werken in het algemeen? Op deze website vind je onder andere een uitgebreide kennisbank met nog meer sollicitatietips en informatie over wat Staatvandienst voor je kan betekenen. Uiteraard mag je ook altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag. Samen maken we er werk van.

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.