Je maakt het verschil tussen werken en niet werken
Wat houdt jouw rol in?
Sinds 2017 is Staatvandienst een erkende jobcoachorganisatie. Als coördinator jobcoaching zorg ik dat de kennis binnen onze organisatie op peil blijft en nieuwe jobcoaches opgeleid worden. Daarbij kijk ik continu waar wij de dienstverlening kunnen optimaliseren en bijbehorende processen en administratie. Ik organiseer intervisiebijeenkomsten voor onze jobcoaches en ik werk aan kwaliteitswaarborgen. Om het gevoel met onze kandidaten vast te houden ben ik ook jobcoach binnen de regio Stedenvierkant (Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Harderwijk). Voor mij persoonlijk een fijne mix van taken en zo kan ik mijn kennis en passie voor het vak kan delen.
Is elke consultant een jobcoach?
Het werken met werknemers met een arbeidsbeperking is enorm dynamisch en nooit saai. De situaties waarin je coacht zijn vaak complex en uitdagend, dat moet je leuk vinden. Net als snel kunnen schakelen en lastige beslissingen durven te nemen. Je begeleidt kandidaten op de werkvloer in heel verschillende functies en bent de schakel tussen werknemer en werkgever. Je combineert je kennis en ervaring van de arbeidsmarkt met een persoonlijke benadering. Het jobcoachen moet in je bloed zitten. Je moet het leuk vinden; een beetje leuk is niet voldoende. Je hebt een lange adem nodig en geduld. Geen enkele baan is 100% passend en als jobcoach probeer je de werksituatie zo veel mogelijk passend te maken. Soms met vallen en opstaan. Je maakt het verschil tussen werken en niet werken. Als alles op zijn plek valt en de match is goed, zie je iemand groeien…..dat is geweldig, daar doe je het voor.
Wat brengt jobcoaching werkgevers?
Voor een groot deel van mensen met een arbeidsbeperking is volwaardig meedoen belangrijk. De Participatiewet vraagt dit ook van werkgevers. Door het creëren van de juiste omstandigheden en rekening houdend met wat iemand wel en niet kan, heb je hele hardwerkende en trouwe werknemers. Het is als bedrijf heel sterk om mensen kansen te bieden in het arbeidsproces. We kennen allemaal mensen in de familie of kennissenkring die tot de doelgroep behoren. Hoe mooi is het dat je deze mensen ook een kans geeft op een baan en niet aan de kant laat staan. Dit is sociaal ondernemen.
Aan wat voor werk kun je denken? Bijvoorbeeld aan het creëren van nieuw werk. Taken die elke werknemer in zijn werk doet kun je samenvoegen tot één functie. Als bijkomend voordeel ontlast je ook de huidige werknemers. Of maak bestaande functies met wat aanpassingen geschikt voor mensen met een psychische of lichamelijke arbeidsbeperking. Zoals een verkoopmedewerkster die niet opent of sluit, of een orderpicker die op zijn eigen tempo mag werken.
De overheid stimuleert werkgevers ook vanuit regelingen. Het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking kan ook voordelen opleveren, zoals loondispensatie of loonkostensubsidie. Welke regeling wanneer van toepassing is kunnen wij vertellen.
Wat brengt jobcoaching mensen met een arbeidsbeperking?
Meedoen en volwaardig meetellen in de maatschappij, dat is wat mensen binnen deze doelgroep willen. Plezier maken met collega’s op het werk, gewaardeerd worden, zich kunnen ontwikkelen. Werken is voor ons heel vanzelfsprekend, maar voor een Wajongere is het vaak een moeizame weg met vallen en opstaan. “Speelt geld ook een rol dat ze niet meedoen?” Eerlijk antwoord?, zegt Esther. Van iedereen die dat kan wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar leven. Meedoen dus. Doen wat je kan, binnen jouw mogelijkheden. Je krijgt de uitkering niet voor niets. Er zitten zoveel mooie kanten aan werk. Als kandidaten eenmaal op hun plek zitten, in de baan die past bij wat ze kunnen, dat geeft zelfvertrouwen en iets om trots op zijn.
Coaching on the job, een andere vorm van jobcoaching?
Vaak denken mensen bij jobcoaching alleen aan mensen met een Wajonguitkering of in het Doelgroepenregister. Als Staatvandienst zien wij dit breder, alleen noemen we het dan vaak “coaching on the job”. Stel, een werknemer valt uit door ziekte en terugkeer naar zijn of haar eigen functie is een grote stap vanwege belemmeringen. Dat kan van alles zijn, spanning op de werkvloer, de samenwerking met die ene collega. Vaak zie ik ook dat medewerkers uitvallen omdat zij langdurig over hun grenzen zijn gegaan. Zij hebben moeite met het stellen van grenzen. Vaak speelt ook perfectionisme, prestatiedrang, onzekerheid een rol. Een jobcoach ondersteunt de werknemer bij de terugkeer naar de werkvloer, het opbouwen van de uren, het bespreekbaar maken van de belastbaarheid, oplossingen van spanningen of belemmeringen in de samenwerking. Het vergroot de kans op een duurzame terugkeer. Afhankelijk van de aanpassingen die nodig zijn, werkt de jobcoach intensief samen met de werknemer en werkgever.
Maar jobcoaching kan ook wenselijk zijn voor bij werknemers met een beperking, zoals autisme, die na een reorganisatie weer thuis moet raken in een nieuwe functie. Ook die kunnen we begeleiden.
En, zijn kandidaten en opdrachtgevers tevreden?
Elk traject wordt afgesloten met een evaluatieformulier. De beoordelingen van werkgevers als ook kandidaten zijn tot nu toe altijd goed. De werknemers geven ons een 8,9 en de werkgevers een 8,1, daar ben ik best trots op. We streven naar kwalitatief goede coaching, duurzaam werk en tevreden werknemers en werkgevers, dat lukt tot nu toe goed. Fijn om daaraan te kunnen bijdragen.
Esther Hillebrand is coördinator jobcoaching bij Staatvandienst.
Meer weten als werkgever over jobcoaching? Neem eens contact met ons op.