Onderzoek naar mogelijkheden
Onderzoek naar de oplossingen om tijdelijk verminderd werkvermogen tóch optimaal te benutten: dat is een arbeidsdeskundig onderzoek. Mens, werk en inkomen staan centraal. Bij Staatvandienst heb je de mogelijkheid een arbeidsdeskundig onderzoek te laten uitvoeren door een arbeidsdeskundige. Wij leggen je graag uit wat een arbeidsdeskundig onderzoek is, wat een arbeidsdeskundige doet en wat jij tijdens zo’n traject kunt verwachten.
Kort samengevat, wat is arbeidsdeskundig onderzoek
Arbeidsdeskundig onderzoek samengevat in één zin: onderzoek naar oplossingen op maat om tijdelijk verminderd werkvermogen toch optimaal te benutten. Een arbeidsdeskundige gaat in gesprek met de werknemer en werkgever en analyseert de mogelijkheden van de werknemer. Het onderzoek resulteert uiteindelijk in een arbeidsdeskundig advies vastgelegd in een (re-integratie) rapportage voor de werkgever en werknemer op individueel, financieel en macro-economisch niveau.
De arbeidsdeskundige en haar taken
De functie van een arbeidsdeskundige is heel breed. We hebben de belangrijkste taken van de arbeidsdeskundige zo kort mogelijk samengevat. De arbeidsdeskundige is:
- expert op het gebied van mens, werk en inkomen.
- zet het individu centraal, want ieder persoon is anders.
- weegt de belasting in functies en belastbaarheid van werknemers.
- weet aan de hand van een taak-functieanalyse wat de belasting is van de functie van de werknemer.
Wat kan je verwachten? Staatvandienst geeft een voorbeeld
Stel je voor, je bent al een aantal maanden ziek thuis en kunt niet aan het werk. Je huidige functie vraagt teveel van je. Dan komt je werkgever bij je op bezoek en vraagt om jouw medewerking in een arbeidsdeskundig onderzoek. Als onderdeel van Wet verbetering poortwachter. Ook jij loopt al maanden met de vraag ‘ben ik nog wel geschikt voor mijn functie?’ rond en werkt graag mee.
Een arbeidsdeskundige start met een dossierstudie. In deze studie komt o.a. de informatie van de bedrijfsarts terug over jouw mogelijkheden. Kort daarna brengt de arbeidskundige een bedrijfsbezoek voor een gesprek met jou en je werkgever. Hij stelt je vragen over je werkervaring, opleiding en persoonlijke situatie én over jouw ervaren beperkingen en eventuele mogelijkheden. Je krijgt uitleg over wet- en regelgeving. Tijdens het gesprek met de werkgever komen onder andere de wettelijke bepalingen omtrent arbeidsverzuim en re-integratie aan bod. Net als mogelijke andere functies binnen de organisatie.
Op basis van deze informatie en eventuele extra gesprekken geeft de arbeidsdeskundige een advies aan de werkgever voor het vervolg van jouw re-integratie.
Arbeidsdeskundig onderzoek: is dat verplicht?
Volgens de Wet verbetering poortwachter is een arbeidsdeskundig onderzoek niet verplicht. Maar als je enige tijd arbeidsongeschikt bent, is de werkgever als onderdeel van de re-integratie in de 1e 2 ziektejaren verplicht te onderzoeken hoe jij naar vermogen kan blijven werken. Het is verstandig om hiervoor een arbeidsdeskundige in te huren en een arbeidsdeskundig onderzoek te verrichten.
Benieuwd naar de kosten voor een arbeidsdeskundig onderzoek?
Bij Staatvandienst kun je kiezen voor een standaard arbeidsdeskundig onderzoek. Dit onderzoek heeft een vaste prijs. Ook is het mogelijk om een onderzoek op maat te ontvangen, wanneer er sprake is van een afwijkende vraagstelling. Neem contact op met Staatvandienst om de mogelijkheden te bespreken.