Kennisbank

We helpen je graag op weg met onze kennis.

Of zoek in onze onderwerpen

Ziekteverzuim

(5 artikelen)
Een laag ziekteverzuim en duurzame inzetbaarheid, wat is het verband?

Duurzame inzetbaarheid gaat om de optimale aansluiting tussen mens, werk en organisatie. Dat geldt voor nu en in de toekomst. Dat verschilt per mens en organisatie. Naar onze mening zijn werknemers het meest waardevol voor een organisatie als ze ruimte ervaren voor ontwikkeling, eigenaarschap, veiligheid, vertrouwen en perspectief. Waardering en werkplezier gaan hand in hand.

Lees het hele artikel
De gevolgen van ziekteverzuim in een organisatie

Ziekteverzuim onder werknemers komt veel voor. In veel gevallen is een werknemer geveld door een virus of bacterie. Maar in de praktijk zien we dat ook stress gerelateerde klachten een grote rol spelen bij ziekteverzuim. Het ziekteverzuim onder werknemers is de afgelopen jaren gestegen tot 5%. Dit was voor het laatst zo hoog in 2000 en 2001, meldt het CBS. Om het ziekteverzuim onder werknemers terug te dringen, zijn er als werkgever een aantal stappen die je kunt ondernemen.

Lees het hele artikel
Verzuimpreventie, waar moet je allemaal aan denken?

Voordat werknemers in een periode van verzuim komen, kunnen werkgevers stappen zetten om ze te ondersteunen. Er zijn veel redenen waardoor een werknemer een langere periode ziek kan zijn. Onverwachte oorzaken spelen een rol, maar vaak zien we dat bij langer ziekteverzuim er meer speelt. Als werkgever is het zaak om tijdig door te hebben wat er bij werknemers speelt. In sommige gevallen kun je verzuimpreventie toepassen. Maar hoe doe je dit precies?

Lees het hele artikel
Terug naar de werkvloer: de stappen van opbouw na ziekteverzuim

Ben je langdurig ziek geweest of heb jij een burn-out gehad? En begin je binnenkort weer met werken? Of heb jij een werknemer die na lang ziekteverzuim weer aan de slag gaat? Zonder duidelijke afspraken over de terugkeer naar het werk, ligt onder- of overvraging op de loer en kan…

Lees het hele artikel
Ziekteverzuim terugdringen: hoe doe je dit?

Als werkgever of manager ben je dagelijks bezig middelen en processen zo op elkaar af te stemmen dat de doelstelling van je organisatie behaald wordt. In bijvoorbeeld een productiebedrijf weet je dat je moet blijven investeren in de voorraad, machines en zorg je dat je op de hoogte blijft van…

Lees het hele artikel
Staat uw antwoord er niet tussen? Neem dan direct contact met ons op.
Wij doen er alles aan om u verder te helpen. We staan u dan ook graag te woord.