We lezen het steeds vaker in het nieuws: werknemers vinden het lastig om te praten over de psychische klachten die zij ervaren. Twee derde van de mensen met psychische klachten zwijgt hierover op het werk. Het kan er zelfs toe leiden dat het werk hen teveel wordt. Een burn-out kan op de loer liggen. Door de coronacrisis missen veel mensen de aansluiting met hun collega’s of het werk. Door het vele thuiswerken kunnen de twijfels toenemen waardoor de toekomst onzeker is. Als werkgever wil je natuurlijk voorkomen dat werknemers depressief raken en/of slechter gaan presteren. Gemotiveerd personeel zorgt er immers voor dat jouw bedrijf succesvol is en kan meeveren op de ontwikkelingen in de markt. Maar hoe kun je jouw personeel (weer) motiveren?
Hoe motiveer ik mijn personeel?
Over het algemeen geldt dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor hun loopbaan, maar als werkgevers, HR en/of leidinggevende moet je hen wel de mogelijkheid bieden én ondersteunen om hierover een gesprek aan te gaan. Werknemers moeten zich veilig genoeg voelen om zich open te kunnen en durven stellen. Openheid levert voor de werknemer namelijk minder stress en meer werkplezier op, waardoor zij betere prestaties zullen leveren. Communicatie is ook in dit geval de key: als jij als manager op de hoogte bent van de (psychische) gesteldheid en drijfveren van jouw werknemers, dan kun jij hier beter op inspelen. Let wel: iedere medewerker steekt anders in elkaar en ieder heeft zijn of haar eigen drijfveren. Plan regelmatig gesprekken in waarin je bijvoorbeeld vragen stelt als: waar loop je tegenaan? Wat maakt dat jij op maandagochtend met plezier je bed uitstapt?
Medewerkers motiveren én stimuleren
Het motiveren van personeel draait niet alleen om motiverende gespreksvoering, maar ook over het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling. Zijn er bijvoorbeeld werkzaamheden waar hij of zij helemaal niet blij van wordt? Zijn er dingen die de werknemer graag anders ziet? Mist hij of zij uitdaging in de huidige werkzaamheden? Is er bijvoorbeeld iets wat de persoon in kwestie graag zou willen leren, houd dit dan niet tegen en maak groei mogelijk binnen het bedrijf. Kom erachter wat hen motiveert en bepaal aan de hand hiervan hoe jij als werkgever hen hierin kan coachen. Bied bijvoorbeeld de mogelijkheid om een opleiding of cursus te volgen, geef regelmatig complimenten over het uitgevoerde werk en beloon hen als ze goede prestaties hebben geleverd. Het blijven ontwikkelen zorgt ervoor dat medewerkers nu en in de toekomst wendbaarder zijn in hun werk en meer werkplezier ervaren.
Tips om personeel te motiveren
- Blijf communiceren door regelmatig met elkaar in gesprek te gaan. Luister in deze gesprekken goed naar wat de werknemer in kwestie te vertellen heeft. Als je regelmatig in gesprek gaat, kun je eventuele problemen vroeg signaleren en aanpakken.
- Stimuleer persoonlijke ontwikkeling door waardering te tonen, beloningen uit te delen en successen te vieren.
- Stimuleer je werknemers daarnaast om initiatieven te nemen en creatieve oplossingen te bedenken. Raken je werknemers gedemotiveerd? Dan voeren ze in de meeste gevallen alleen de taken uit die expliciet worden benoemd.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Jouw motivatie en enthousiasme hebben namelijk een direct invloed op de motivatie van je personeel.
- Houd werknemers op de hoogte van de bedrijfsplannen en doelstellingen. Leg uit hoe hun werk bijdraagt aan het behalen van deze doelen.
- Geef je personeel ruimte voor vrijheid. De kans is groot dat de intrinsieke motivatie van de werknemer geprikkeld wordt en hij of zij hier meer voldoening kan halen uit het werk.
Hoe kan Staatvandienst werkgevers en werknemers hierin ondersteunen?
Staatvandienst heeft jarenlange ervaring op het gebied van loopbaanbegeleiding, ontwikkelgesprekken, loopbaanscan en loopbaanadvies. Wanneer je merkt dat een werknemer niet gemotiveerd is, kunnen onze consultants samen met hem of haar op zoek gaan naar onder andere de intrinsieke motivatie. Wat is zijn of haar passie? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze passie ook tot zijn recht kan komen binnen het bedrijf? Zit de medewerker wel op de juiste plek in deze functie en/of organisatie? Gemotiveerde werknemers bepalen immers (grotendeels) het succes van jouw bedrijf, wees er dus (indien mogelijk) op tijd bij en neem een van onze coaches in de arm. Investeer in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers door te kiezen voor loopbaanbegeleiding van Staatvandienst.