Wat betekent outplacement precies? Wat houdt het in en hoe gaat het in zijn gang? En wat kan dit voor jou als werkgever of werknemer betekenen? Deze en nog veel meer vragen gaan we voor je beantwoorden.
Outplacement en ontslagbegeleiding zijn termen die men vaak door elkaar heen gebruikt. Zoals het woord zegt is het begeleiding die je krijgt als een werknemer ontslagen is. In overleg kan men er voor kiezen om een werknemer outplacement aan te bieden als er een ontslag boven het hoofd hangt. Dit kan zijn door een reorganisatie, omdat de werknemer een ander loopbaanperspectief heeft, of omdat de werkgever, om welke reden dan ook, niet verder wil met de werknemer.
De werkgever is wettelijk niet verplicht een outplacementtraject aan te bieden aan werknemers. Goed werkgeverschap is echter wel wettelijk verplicht. Als een situatie erom vraagt kun je daarom toch kiezen voor een outplacementtraject. Weet wel dat outplacementtrajecten over het algemeen dus niet verplicht zijn om aan te bieden en dat de werknemer ook niet verplicht is om het aanbod aan te nemen. Zijn beiden akkoord met een outplacementtraject, dan heeft de werknemer ook een inspanningsverplichting. Dus het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.
Outplacement is dus hulp voor het zoeken naar een nieuwe baan als je weet dat je ontslagen gaat worden. Later leggen we gedetailleerder uit hoe outplacement precies in zijn werk gaat.
Een organisatie leidt vaak een werknemer door het volledige traject.
Hoewel het aanbieden en aannemen van een outplacementtraject dus niet wettelijk verplicht is, zijn er wel een aantal constructies waarbij het wel verplicht is. Voorbeelden hiervan zijn een vaststellingsovereenkomst, een cao en goed werkgeverschap. In deze gevallen is de werknemer wel verplicht om een outplacementtraject aan te bieden. Een werknemer mag deze vervolgens alsnog afwijzen. Als werknemer ben je dus altijd vrij hier een eigen keuze in te maken. Is er eenmaal overeenstemming over de inzet van een traject, dan is dit niet meer vrijblijvend.
Een outplacement is een zeer persoonlijk en vaak ingrijpend traject. Als werknemer is het fijn als je de ruimte hebt of neemt om zelf een outplacementbureau uit te kiezen. Je wilt immers een fijne plek vinden met mensen waarmee je een goede klik hebt. Dit zijn namelijk de mensen die jou door de komende tijd heen gaan slepen.
Het is echter niet altijd mogelijk om als werknemer zelf een outplacementbureau uit te kiezen. Het kan voorkomen dat een werkgever een contract heeft afgesloten met een outplacementbureau. Dan kun je wel vragen om zelf een begeleider of coach te mogen kiezen. Of als er maar één coach beschikbaar is en het klikt niet? Geef dan aan dat je het niet ziet zitten met de toegewezen persoon.
Als je als werknemer wel zelf een outplacementbureau mag kiezen zijn dit dingen op om te letten:
Ieder outplacementtraject is weer anders en past zich aan, aan de persoon die het traject doorloopt. Wel is er vooraf een soort richtlijn die men vaak aanhoudt. Hieronder lichten we deze toe.
Kort samengevat valt er dus niet te zeggen hoe de outplacement er precies uit gaat zien. Vaak leidt een outplacementbureau het outplacementtraject. Zij nemen alle touwtjes in handen en begeleiden de werknemer stap voor stap door het proces. Outplacement werkt dus voor iedereen anders en een werknemer gaat samen met een outplacementbureau met een eigen traject aan de slag.
Hoe ziet outplacement eruit vanuit de ogen van een werknemer? Hierboven is al beschreven hoe het proces van outplacement in zijn werk gaat. Maar wat gebeurt er nog meer omheen? Naast het werk wat verzet je gaat verzetten voor het vinden van een nieuwe baan brengt outplacement van een werknemer ook veel emotionele last met zich mee. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de situatie van de werknemer. Hieronder lichten we verschillende situaties uit.
Er vindt een ontslag plaats. Om welke reden dan ook heeft de werkgever besloten om niet meer verder te willen met de werknemer. Dan volgt er een ontslag. In sommige gevallen gaat dit ontslag gepaard met een outplacementtraject. Dit is over het algemeen het meest voorkomende scenario en het traject zal erg lijken op het proces dat eerder in dit verhaal geschetst is. Onthoud wel: iedereen is anders en dus ook ieder traject. Outplacement wordt aangepast aan de situatie waarin de werknemer zich op dat moment bevindt.
Wist je dat 19% van de hoger opgeleiden burn-out symptomen heeft. Dit is dus bijna 1 op de 5. Achter een burn-out zitten l redenen en vaak is het een opeenstapeling van verschillende factoren. Vaak ervaart men een schuldgevoel bij het hebben van een burn-out. Je wil graag door, maar het gaat niet. Dit kan heel frustrerend zijn. Vooral omdat de enige oplossing toch echt rust is.
Er zijn veel mogelijke oorzaken van een burn-out. Vaak is het een samenkomst van verschillende stress-veroorzakende factoren die de emmer doen overlopen. Het is te beschrijven als kernkwaliteiten die te ver doorschieten. Hierdoor beland je te vaak in valkuilen en is het lastig om de balans tussen alle factoren, binnen en buiten werk, in balans te houden.
Tijdens een burn-out ben je minder vitaal. Kleine taken kosten veel energie en het vinden van een nieuwe baan verhoogt de werkdruk nog meer. Daarnaast is solliciteren voor velen spannender dan werken, waardoor het nóg meer energie kost. Terwijl je die op dat moment helemaal niet hebt. Het is goed om te bedenken of de burn-out werkgerelateerd is. Thuis goed uitrusten en daarna weer door werken is in dat geval geen oplossing.
Als werkgever kan je besluiten om toch niet verder te willen met een werknemer. Wettelijk is het niet altijd verplicht om outplacement aan te vragen. Toch kan dit voor alle partijen erg voordelig zijn. De voordelen voor de werknemer zijn kort samengevat de ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Voor de werkgever is het echter voordelig om aan de buitenwereld te laten zien dat je betrokken bent bij je werknemers. Je laat hiermee zien dat jouw werknemers veel voor je betekenen en dat je bereid bent tijd en geld te steken in hun geluk. Daarnaast voldoe je in sommige gevallen aan je wettelijke verplichting bij het aanbieden van een outplacement, wat natuurlijk ook goed is.
Zoals eerder genoemd is er bij outplacement geen vast pad om te bewandelen. Ook de duur van het traject hangt dus volledig af van zowel de werknemer als de werkgever. Ook is de duur afhankelijk van de afspraak die met het outplacementbureau is gemaakt. Blijven de werknemer en het bureau in contact tot er een nieuwe baan is gevonden? Of is er van tevoren besloten dat er voor een vaste periode samen te werken.
Gemiddeld kan je uitgegaan van een outplacement periode van ongeveer zes maanden. Hierbij is het minimale vaak drie maanden en het maximale twaalf maanden.
Transitievergoeding is een vergoeding waar iedere werknemer recht op heeft als men het dienstverband beëindigd. Het is een vergoeding die bedoeld is om jouw arbeidsmarktkansen te vergroten door bijvoorbeeld het volgen van een gerichte cursus of opleiding. Of om een periode te overbruggen wanneer je je eigen onderneming wilt opzetten. Als je de vergoeding gebruikt voor outplacement of omscholing hoef je er als werknemer zelfs geen belasting over te betalen.
Deze formule gebruik je ook voor het berekenen van de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd.
Ben je op dit moment opzoek naar een outplacementbureau? Wij kunnen je helpen. Staatvandienst is een landelijke loopbaanadvies, re-integratie & outplacementbureau, met een sterke regionale focus op de arbeidsmarkt. De loopbaanconsultants van Staatvandienst werken exclusief voor werkzoekenden in de regio, spreken de taal van de regio en kennen de regionale arbeidsmarkt.
Zoals eerder benoemd is het van belang om een outplacementbureau te kiezen dat bij jou past. Ga met ons het gesprek aan om te kijken wat er mogelijk is. En vorm dan jouw eigen oordeel.