Categorieën
Veranderen van baan

Switchen van baan?

Overweeg je om van baan te veranderen? Ben je op zoek naar een andere werkgever of ben je toe aan een geheel andere werkomgeving? Dan ben je niet de enige. De gemiddelde Nederlander wisselt zo’n eens in de 10 jaar van baan (alhoewel dit tegenwoordig steeds sneller gaat). Uitgaande van een 40-jarige loopbaan komt dat neer op 4 wissels. Opvallend is dat naast het wisselen van baan, er ook vaak wordt gekozen voor een switch in de bedrijfstak. Baanwisselaars grijpen de kans dus aan om direct een rigoreuze wijziging in de loopbaan door te voeren.  

De toename van het aantal werkende professionals dat van baan switcht, duidt op een aantrekkende arbeidsmarkt. Dit is een positieve trend die zichtbaar wordt na jaren van onzekerheid door de laatste financiële crisis. Niet alle sectoren hebben echter een sterke groei gehad, sommige hebben juist een sterke daling gekregen. Alhoewel de economische vooruitzichten voorspoedig zijn, is het verstandig extra informatie in te winnen om te voorkomen dat je spijt krijgt van de switch.

Zo is het handig om de redenen voor het switchen overzichtelijk op een rijtje te hebben. Daarnaast is het fijn om te weten wat nou echt het beste moment is om de sprong te wagen. En uiteraard wil je ook weten hoe het switchen van een baan in zijn werk gaat. Deze veelvoorkomende vragen zullen stapsgewijs worden beantwoord in dit artikel. Lees dus snel verder en stoom jezelf klaar voor de volgende stap in jouw carriere. 

Waarom zou je switchen van baan? De top 7 redenen

Op het moment dat het idee van een baanverandering in de gedachten naar boven komt, is de eerste vraag die veel werkende Nederlanders zichzelf stellen: waarom zou ik eigenlijk van baan switchen? Wat blijkt: er zijn heel veel redenen waarom mensen overwegen om van baan te wisselen. Onderstaand vind je de top 9 redenen die ten grondslag liggen aan deze beslissing. 

  1. Geen uitdaging in het werk
  2. Ineffectief management of inadequate managers
  3. Een vervelende bedrijfscultuur of collega’s
  4. Geen doorgroeimogelijkheden en/of promoties
  5. Te veel of te weinig werk
  6. Een beter salaris en financiële stabiliteit bij andere werkgevers
  7. Afwezigheid van waardering
  8. Wisseling van management/reorganisatie
  9. Gebrek aan werkplezier door hoge druk van bovenaf

Bron: Intermediair.nl

  1. Geen uitdaging in het werk

Dit is de nummer 1 reden voor werkende Nederlanders om van baan te wisselen. De mogelijkheid om jouw vaardigheden en skills in te kunnen zetten bij het werk dat je doet, zorgt voor een gevoel van bruikbaarheid, zelfvertrouwen en voldoening. Als jij je bezighoudt met werkzaamheden waar je goed in bent ontwikkel je niet alleen extra vaardigheden en capaciteiten, maar ben je ook nog eens een stuk gelukkiger op de werkvloer.

Op het moment dat dit wegvalt en het niet langer mogelijk is om jezelf verder te ontwikkelen, is het wellicht tijd om van baan te wisselen. Veel professionals lopen tegen dit probleem aan bij de huidige werkgever en stappen daarom vervolgens over naar een werkgever die hen wel nieuwe kansen en uitdagingen biedt. 

  1. Slecht management of inadequate managers

Een manager die de plank misslaat met zijn leidinggevende kwaliteiten en het team volledig het riet instuurt: inadequate managers zijn al sinds jaar en dag één van de meest voorkomende redenen voor werknemers om een andere baan te zoeken. 

Helaas maken sommige organisaties de fout om de verkeerde mensen naar leidinggevende functies te promoveren. Belangrijke vereisten voor een dergelijke positie zoals interpersoonlijke communicatie en loopbaancoaching ontbreken. Dit resulteert in managers die vertrouwen op de schreeuwtechniek in plaats van de feedbackmethode. Met als gevolg gefrustreerde werknemers die niet aan de onduidelijke verwachtingen kunnen voldoen. Dit is voor veel Nederlanders een goede reden om van baan te switchen.  

  1. Een vervelende bedrijfscultuur of collega’s

Op de ideale werkplek gedraagt ​​iedereen zich beleefd en vullen collega’s elkaar aan. Managers zijn naast de werkgerelateerde informatie ook geïnteresseerd in de persoonlijke levens van werknemers. 

Maar zoals we allemaal weten, werken niet alle persoonlijkheden altijd even goed samen. In elke organisatie komt het weleens voor: collega’s die niet met elkaar overweg kunnen, onderling geroddel, persoonlijke conflicten, haantjesgedrag en bemoeizuchtige bazen. Grote kans dat jij dit ook weleens hebt meegemaakt. Hierover praten is natuurlijk erg belangrijk, maar soms kan het probleem niet opgelost worden dat het wisselen van baan de enige optie is. 

  1. Doorgroeimogelijkheden en promoties

Wordt de beloofde promotie telkens uitgesteld of blijkt dit uiteindelijk niet door te gaan? Of zit je al aan de top van jouw schaal bij je huidige werkgever? De afwezigheid van doorgroeimogelijkheden en promoties is de 4de meest genoemde reden en dient als motivatie om van baan te veranderen. Mensen maken daarbij vaak de overstap naar bedrijven waar nog flinke ruimte is voor groei of waar ze de gewenste promotie direct bij aanstelling krijgen en dus op een hoger niveau beginnen. Overweeg je dus over te stappen? Oriënteer je dan goed en bekijk welke organisatie het beste aansluit bij jouw persoonlijke groeiplannen.

  1. Te veel of te weinig werk

Als goede werknemer is het je vast wel eens overkomen: je toont initiatief en pakt extra taken op waar jij in principe niet verantwoordelijk voor bent. Het resultaat waar je op hoopt is een vorm van erkenning en wellicht een (financiële) beloning voor de extra tijd die je hebt geïnvesteerd. Het is dan een vervelende verassing als blijkt dat de werkgever dit opvat als een kans om jou zonder extra vergoeding meer werk te laten verrichten. 

Een te hoge werkdruk zorgt bij veel Nederlandse werknemers voor stress, frustratie, demotivatie en regelmatig zelfs een burn-out. Herken je deze signalen of ben je de constante hoge werkdruk zat? Praat hier over met je werkgever en trek voor jezelf een grens. Soms werkt het beter om van baan te wisselen als de continue te hoge werkdruk niet minder wordt.

  1. Een beter salaris en financiële stabiliteit

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een te laag salaris niet de voornaamste reden voor het switchen van baan. Doorgroeimogelijkheden en kansen zijn nog steeds belangrijker. Dit neemt echter niet weg dat veel mensen overwegen om over te stappen als ze het salaris ondermaats vinden. Loop jij ook tegen een salarisdrempel aan? Grote kans dat je erop vooruitgaat wanneer je van baan wisselt. 90% van baanwisselaars meldt namelijk dat zij een upgrade krijgen in de primaire en/of secundaire arbeidsvoorwaarden na het overstappen van baan. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op het salaris, want werkplezier staat nog altijd bovenaan als reden om langdurig met plezier naar het werk te gaan.

  1. Afwezigheid van waardering

Geen enkele werknemer wil 8 uur per dag werken zonder enige blijk van waardering. De afwezigheid van waardering, het niet nakomen van beloftes en het uitstellen van promoties zijn een erg belangrijke reden om van baan te switchen. Indien jij ook tegen dit probleem aanloopt is het handig dit te melden bij jouw werkgever. Vindt er geen verandering plaats, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een werkplek waar je wel wordt gewaardeerd. 

Wanneer kan je het beste van baan switchen 

Bestaat er zoiets als de beste tijd voor het wisselen van baan? Het is een veelvoorkomende vraag. Het antwoord is echter niet zo voor de hand liggend. Er is helaas geen magische formule die uitrekent wanneer het beste overstapmoment zicht aanbiedt. De enige manier om te ontdekken of de tijd juist is, is door de sprong te wagen. Het is uiteraard wel mogelijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Doe dit door de volgende factoren te overwegen:

  • Jouw persoonlijke situatie (is er ruimte voor verandering?)
  • De potentie van jouw huidige baan en organisatie (hoe groot is de kans dat jij jouw baan behoudt?)
  • De potentie van de branch waar je werkzaam in bent (groeit de branche door of is het wellicht tijd om van branche te wisselen)
  • De financiële implicaties (hoe groot is de kans dat je er financieel op vooruit gaat?)
  • De relatie met collega’s en de bedrijfscultuur (hoe belangrijk is de cultuur voor je en ben je bereid dit op te geven?)
  • Het werkplezier

Als de arbeidsmarkt floreert en er veel kansen zijn, is het verleidelijk om aan te nemen dat het gras elders groener is. Maar met de COVID-19-crisis, die banenmarkten over de hele wereld teistert, lijkt het misschien minder logisch om nu te gaan switchen (je hebt tenminste nog een baan). Desalniettemin is deze afwachtende houding niet noodzakelijk de beste strategie voor jouw loopbaan. Daarom is het aan te raden bovenstaande punten langs te lopen en voor jezelf te kijken wat belangrijk is en wat er binnen de industrie mogelijk is. Nooit geschoten is immers altijd mis! Een loopbaancoach kan je hier ook bij ondersteunen.

Van baan switchen? Hoe doe je dat?

Zoals je wellicht al doorhebt gaat het switchen van baan (meestal) niet binnen 1 dag. Heb jij nou geen idee waar je moet beginnen? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met een loopbaancoach. Het zoeken en vinden van een nieuwe baan is een langdurig proces en geeft geen garantie op een leukere werkplek. Een loopbaancoach kan je hierin begeleiden, zodat je de best mogelijk keuze kunt maken. Weet je zeker dat je naar een andere werkgever wil? Doorloop dan de volgende stappen:

  1. Begin het zoekproces terwijl je nog werkzaam bent bij je huidige werkgever. Het duurt meestal wel even voordat je een nieuwe baan hebt gevonden. Door dit te doen terwijl je nog werkzaam bent, voorkom je financiële problemen en laat het aan toekomstige werkgevers zien dat je goed inzetbaar bent (je hebt immers niet lang thuisgezeten). 
  2. Maak een overzicht van wensen en bekijk welke vacatures hierop aansluiten. Op het moment dat jouw wensen niet aansluiten is het wellicht tijd voor een overstap van industrie. 
  3. Solliciteer online via de website van de werkgever of stuur jouw cv via LinkedIn naar de betreffende recruiter.
  4. Zorg dat je op meerdere functies solliciteert om zo jouw kansen en mogelijkheden te spreiden. Het geeft namelijk veel meer vrijheid en onderhandelingsruimte als jij aanbiedingen krijgt van meerdere werkgevers.
  5. Ga het gesprek aan het bekijk welke positie en bedrijfscultuur jou het beste gevoel geeft. Neem je tijd en laat je niet onder druk zetten. Een carriereswitch is namelijk een grote stap in jouw leven en je mag er dan ook goed over nadenken. 

Onzeker over deze stappen of weet je alsnog niet waar je moet beginnen? Loopbaanbegeleiding is dan een geweldige uitkomst voor jou. Lees snel verder en ontdek hoe het jou kan helpen!

Hoe kan Staatvandienst hierbij helpen?

Zoals je ziet komt er flink wat kijken bij een mogelijke baanwissel. Als je niet weet waar je moet beginnen of het momenteel onduidelijk is wat nou daadwerkelijk de stap in de juiste richting is, raden wij aan om een vorm van loopbaancoaching te overwegen. Bij Staatvandienst helpen wij talloze Nederlanders al jaren met de begeleiding van en naar een nieuwe stap in hun loopbaan. Wij zorgen ervoor dat jij weer energie krijgt van jouw werk, dat je met plezier naar het kantoor gaat en dat je jezelf kunt ontwikkelen op de manier zoals jij dat wilt. 

Wij leveren loopbaancoaching in diverse mogelijkheden: van een uitgebreid loopbaanadviestraject, coaching on the job, of loopbaanscan tot een ontwikkelgesprek. Onze ervaren loopbaanadviseurs helpen je met de zoektocht naar jouw innerlijke drijfveer. Met een professioneel onderzoek gaan wij op ontdekkingsreis naar jouw persoonlijkheid: wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je wilt doen. Dit stelt ons in staat om jou te voorzien van de leukste nieuwe kansen en uitdagingen op loopbaangebied. Ongeacht jouw leeftijd, werkgebied, interesses of skillset: wij kunnen je helpen met de volgende stap in jouw carriere en leven! Neem dus vandaag nog contact met ons op om te kijken welke mogelijkheden passen bij jouw loopbaanvraag.

Laatste artikelen

Een tweede spoor traject kan een flinke uitdaging zijn voor de werknemer. Maar met medewerking en samenwerking van Lees verder...

Na 23 jaar trouwe dienst verloor Kirsten van der Steur in 2022 haar baan door een reorganisatie. Daarnaast Lees verder...

Humor op de werkvloer draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. In een tijd waarbij een baan voor het leven Lees verder...

Archief

Augustus 2024 1 artikel
Mei 2024 1 artikel
Maart 2024 3 artikelen
Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.