Ontwikkel je vaardigheden

Geef vorm aan jouw vaardigheden, dat is erg belangrijk

Het vormen en onderhouden van verschillende vaardigheden is erg belangrijk. Dit geldt echter niet alleen voor vaardigheden, maar ook voor competenties. Een diploma laat zien wat je hebt gedaan, maar vaardigheden laten zien wat je kan. Naast het feit dat het voor (potentiële) werkgevers interessant is om vaardigheden te ontwikkelen, is het ook erg leuk om te doen! Nieuwe dingen leren geeft motivatie en inspiratie.

Waarom zijn vaardigheden zo belangrijk?

Vaardigheden zijn waardevol, soms nog wel waardevoller dan een opleiding. Met een diploma op zak, weet een werkgever nog niets over de kennis van de praktijk. Een werknemer kan jaren in de studiebanken zitten en dan geen vaardigheden opdoen die relevant zijn in de praktijk. Zeker nu de vraag naar potentiële werknemers groot is, zijn vaardigheden steeds belangrijker. Hoe meer aantoonbare vaardigheden, des te minder begeleiding heeft een werknemer nodig. En tijd is geld, voor beide partijen.

Vaardigheden en competenties, is er verschil?

De termen vaardigheden en competenties worden vaak door elkaar gebruikt. Het zijn echter wel degelijk verschillende dingen. Iemand ontwikkelt competenties die iets zeggen over de manier van denken en doen. Dit zegt bijvoorbeeld of iemand goed kan samenwerken of leidinggeven. Vaardigheden zeggen iets over de manier van werken die gericht is op een taak. Dus of iemand goed kan werken met een bepaald systeem, of goed is met talen. Vaardigheden zijn dus meer taakgericht en competenties zijn meer procesgericht.

Vaardigheden kunnen onderdeel zijn van competenties. Competenties worden versterkt door de juiste vaardigheden, kennis en kwaliteiten verder te ontwikkelen. Tijdens de gehele loopbaan is het ontwikkelen van competenties, en daarbij dus vaardigheden, erg belangrijk. Het biedt nieuwe kansen en geeft motivatie en ondersteunt het werkgeluk.

Kennis van eigen vaardigheden is cruciaal

Het is erg belangrijk dat men weet welke vaardigheden ver ontwikkeld zijn en welke minder. Dit zelfbewustzijn zorgt er voor dat valkuilen beter bekend zijn. Op die manier kan men vaardigheden ook op de juiste punten verder ontwikkelen. Binnen een werksituatie zorgt bewustzijn ervoor dat men tijdig hulp vraagt en sneller initiatief durft te nemen. Iemand die weet wat zijn sterke vaardigheden zijn, durft deze ook sneller in te zetten. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en zelfkennis.

Bij het overstappen naar ander werk, denken mensen in veel gevallen niet aan alle benodigde vaardigheden. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Soms is men zich niet bewust van de waarde van aanwezige vaardigheden en is een verbreding op dat moment niet nodig. Loopbaanadvies helpt om dit in beeld te brengen. Bewustzijn werkt ook de andere kant op. Als men zich bewust is van vaardigheden, kan een werknemer er bewust voor kiezen om minder ontwikkelde vaardigheden te versterken.

Ontwikkel vaardigheden ook bewust

Allereerst is het goed om te weten dat er twee soorten vaardigheden zijn. Er wordt een onderverdeling gemaakt tussen hard skills en soft skills. Volgens de vacaturesite Indeed zijn hard skills te leren en zijn deze met opleiding, training en ervaring te verbeteren. Soft skills zijn juist meer persoonlijkheidskenmerken die je kunt ontwikkelen, maar die vooral een kwestie zijn van aanleg, karakter en ervaring.

Onbewust zijn werknemers (en werkgevers) elke dag bezig om vaardigheden verder te ontwikkelen. Het is echter ook zaak om bewust met ontwikkeling van vaardigheden aan de slag te gaan. Op die manier wordt iemand breder inzetbaar of juist meer gespecialiseerd. Dit is voordelig voor huidig werk, maar ook eventueel voor een toekomstige andere baan. Veel werkgevers bieden opleidingsbudget om deze vaardigheden te verbeteren. Ook vanuit het UWV of CAO’s zijn er vergoedingen mogelijk. Vraag bij de werkgever na welke budgetten er per situatie aanwezig zijn.

Staatvandienst helpt bij het vormgeven van jouw vaardigheden

Onze loopbaanconsultants werken door heel Nederland op vestigingen van Staatvandienst  en weten daardoor wat er in jouw omgeving speelt. Zij kunnen goed meedenken over benodigde ontwikkelingen en hoe je deze kan bereiken. We kunnen tijdens het gehele proces ondersteuning en hulp bieden. Van het in kaart brengen van huidige kennis en kunde, tot een plan voor ontwikkeling en een duidelijke loopbaan, maar bijvoorbeeld ook met coaching on the job. Dit is een vorm van begeleiding waarbij de loopbaancoach meekijkt met je werk en je direct gerichte feedback en informatie krijgt over jouw persoonlijk leiderschap. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken en al je vragen te stellen. Wij zijn op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar op 0570-624899 of mail naar info@staatvandienst.nl.

Laatste artikelen

De koffers zijn uitgepakt en de eerste wasjes zijn gedraaid, de vakantie is voorbij of is bijna voorbij. Lees verder...

Het vormen en onderhouden van verschillende vaardigheden is erg belangrijk. Dit geldt echter niet alleen voor vaardigheden, maar Lees verder...

Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker Lees verder...

Archief

September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 1 artikel
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
Februari 2022 2 artikelen
December 2021 1 artikel
November 2021 1 artikel
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.