Wat is een burn-out precies?
Je ervaart stress op je werk, maar ja, iedereen is wel eens gestrest. Na werktijd sprint je vrijwel gelijk door naar de sportschool, want je figuur moet wel in vorm blijven. Nadat je hebt gedoucht, lees je nog snel even het laatste hoofdstuk van je studieboek door.
Om 22:00 uur is het mooi geweest. Volledig uitgeput – maar wel voldaan – kruip je onder de dekens: morgen weer een dag.
In het begin voelt het goed om continu productief te zijn en niet stil te zitten, maar na een tijdje merk je dat het zo niet langer gaat. Het wordt steeds moeilijker om ‘s ochtends uit bed te komen. Je ervaart continu spanningen en reageert dit af op de mensen om je heen. Toch nog maar even doorzetten. Tot het moment waarop je het allemaal niet meer aankunt. De stress word je teveel, je blijft het liefst de hele dag in bed liggen en je bent volledig uitgeput. De klapt komt hard aan, het lukt je allemaal niet meer..
Herken je jezelf in bovenstaand verhaal? Dan is de kans groot dat jij een burn-out hebt. Maar wat is een burn-out precies? Wij vertellen je meer over de symptomen en oorzaken in dit artikel. En natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe herstel jij van je burn-out?
Wat wordt er verstaan onder een burn-out?
Kortgezegd is een burn-out het eindstadium van een langdurige periode van overspannenheid en stress. Je wordt zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. Een burn-out ontstaat vaak als gevolg van langdurige blootstelling aan stress, spanning en emotionele gebeurtenissen. Dit kan ontstaan binnen je werk, binnen je privéleven of een combinatie van beide. Dit verschilt per persoon. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat iemand letterlijk opgebrand raakt. Tal van klachten zullen ontstaan, waardoor je dagelijkse taken niet meer goed kunt uitvoeren. Je verliest het overzicht en raakt de grip op de situatie kwijt.
Hoe kan een burn-out ontstaan?
Een burn-out wordt veelal geassocieerd met werkstress, maar dit is niet de enige factor die meespeelt. Een burn-out ontstaat vaak als gevolg van een opeenstapeling van diverse, belastende omstandigheden. We noemen een aantal voorbeelden hieronder:
- Er wordt teveel van je verwacht in je huidige baan en de werkdruk ligt veel te hoog
- Je hebt weinig tot geen plezier in je werk
- Er vindt reorganisatie plaats binnen het bedrijf waar je werkt, waar je veel spanning van hebt
- Je bent erg perfectionistisch en het kost je veel energie om je eigen gemaakte standaarden na te leven
- Je voelt je continu onzeker en hebt een negatief zelfbeeld
- Je vindt het lastig om je eigen grenzen aan te geven
- Je stelt te hoge eisen aan jezelf
- Een burnout kan ook ontstaan door verschil in draagkracht/draaglast door thuiswerken
Welke klachten/symptomen ervaar je bij een burn-out?
De symptomen van een burn-out zijn op te delen in mentale en fysieke symptomen. Deze klachten zijn in eerste instantie wellicht nog onzichtbaar, maar kunnen – verspreid over een langere periode – voor serieuze problemen zorgen.
- Mentale symptomen
- Lusteloosheid
- Depressieve gevoelens
- Piekeren
- Stemmingswisselingen
- Onzekerheid
- Paniekaanvallen
- Huilbuien
- Het gevoel geen regie te hebben over je eigen lichaam
- Nergens meer zin in hebben
- Prikkelbaar zijn
- Je continu opgejaagd voelen
- Fysieke symptomen
- Oververmoeidheid
- Concentratieproblemen
- Weinig energie hebben
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Hoge spierspanning
- Een hoge hartslag
- Nekklachten
- Slecht en onrustig slapen
- Hartkloppingen
- Pijn op de borst
- Duizeligheid
- Laag libido
- Haaruitval
- Je bent vatbaarder voor ziektes als griep en verkoudheid
Om er zeker van te zijn dat jij een burn-out hebt, raden wij je aan om allereerst naar de huisarts te gaan. Op internet zijn diverse testen te vinden, maar deze geven niet altijd een duidelijke diagnose.
Voorkomen is beter dan genezen
De meest belangrijke regel die geldt bij een burn-out is: probeer overmatige stress te voorkomen. We begrijpen dat het erg lastig kan zijn om te accepteren dat het je allemaal teveel wordt. Probeer de signalen van je lichaam niet te negeren. Laat de stress en spanning niet ophopen en geef op tijd aan wanneer het je teveel wordt. Blijf niet rondlopen met klachten en voorkom dat je voor een langere tijd thuis komt te zitten. Wanneer je niet oppast, beland je in een negatieve vicieuze cirkel waar je moeilijk weer uit kunt komen.
Herkennen en voorkomen van een burn-out met een loopbaancoach van Staatvandienst
Heb je het gevoel dat je over je grens heen gaat en teveel van jezelf vraagt, dan is het hoog tijd dat je ermee aan de slag gaat. Probeer de situatie te begrijpen en te accepteren. Geef jezelf de tijd om te ontspannen en tot rust te komen door activiteiten af te wisselen met ontspanning. Schrijf je gedachten op en deel je zorgen met je naasten. Verwacht hierbij niet dat je direct een oplossing zult vinden.
Ben je voldoende tot rust gekomen dan kun je op zoek gaan naar mogelijke oorzaken van je burn-out. Zoek professionele hulp door een loopbaancoach in te schakelen via Staatvandienst. Wij ondersteunen je middels loopbaancoaching om te kijken waar jij energie van krijgt en wat jouw energie kost, wat jij kunt veranderen, waar je invloed op hebt en waar niet; wij helpen je weer op weg. Stap voor stap gaan we op zoek naar manieren om jou te herstellen van je burn-out.
Tot slot doe je je best om de bedachte oplossingen uit te voeren. Begin met het zetten van kleine stapjes, zo zul je al snel merken dat het beter gaat. Probeer langzamerhand steeds meer taken op te pakken op je werk, maar ook thuis.
Kom in actie en voorkom een burn-out met het loopbaanadviestraject van Staatvandienst! Neem voor vragen contact met ons op en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen.
Bron: Amsterdam UMC