Vijf tips om effectief te netwerken
Netwerken werkt!

Netwerken

Netwerken is vaak dé sleutel tot het vinden van een nieuwe baan. Van alle vacatures wordt 70% bij een organisatie ingevuld doordat een werkgever gebruik maakt van zijn netwerk.  Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Hoe zorg je dat anderen weten wat je kunt, zonder dat je een verkeerde indruk maakt? En hoe maak je een goede indruk? Hieronder lees je vijf tips om te netwerken.

1. Vraag om hulp

Je netwerk gaat verder dan je werkkring. Zonder dat je het doorhebt, ken je al gauw veel mensen die je in contact kunnen brengen met potentiële werkgevers: je buurvrouw die bij een interessant bedrijf werkt, die goede vriend(in) met relevante connecties en/of familieleden die veel over jouw vakgebied weten. Laat daarom zoveel mogelijk mensen weten dat jij op zoek bent naar een baan. Wie weet kennen zij een werkgever die jou een op het lijf geschreven functie kan aanbieden!

2. Ken jezelf: wat zijn je kwaliteiten?

Waarom zouden anderen jou voorstellen bij een werkgever? Waar ben jij echt goed in? Als je goed kunt verwoorden waar jij in uitblinkt, kunnen anderen ook een goed woordje voor jou doen. En dan vind je sneller de baan die goed bij jou past!

3. Wees duidelijk over wat je wil doen

Daarnaast is het goed om te weten welke functie je met jouw kwaliteiten wil vervullen. Maak een schets van je droombaan: waar moet deze aan voldoen? En hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Als je connecties weten waar jij precies naar op zoek bent, kunnen zij je ook beter helpen.

4. Maak je LinkedIn-profiel vindbaar

Als mensen uit je netwerk jouw naam doorgeven aan een potentiële werkgever, is de kans groot dat deze werkgever jou online gaat opzoeken. En ook als je aan werkgevers wil laten weten dat je op zoek bent naar een baan, moet je zorgen dat je met behulp van de zoekfunctie van LinkedIn gauw te vinden bent. Je LinkedIn-profiel is hierbij je online visitekaartje: daar staat veel, zo niet alles, op wat een werkgever over jou wil weten. En als jouw profiel de werkgever (of een recruiter) aanspreekt, kan dat de doorslag geven voor de uitnodiging voor een gesprek!

5. Netwerk niet alleen als het nodig is

Het is altijd goed om te laten weten waar jij goed in bent en wat jij kan. Ook als je niet per direct op zoek bent naar een baan. Hierbij kun je contact zoeken met mensen die een functie hebben die jij ook graag wil vervullen. Of met specialisten uit jouw vakgebied. Je doet hierdoor kennis op over jouw werkveld of ideale baan. Ook is het mogelijk dat uit zo’n contact nog ooit een mooie aanbieding voor een baan rolt!

Wil je weten wat re-integratie & outplacement organisatie Staatvandienst voor jou kan betekenen? Lees hier verder Of neem direct contact met ons op!

 

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.