Wat is re-integratie?

Re-integratie

Re-integratie is letterlijk het ‘weer laten functioneren’ van een werknemer in een werkomgeving. Dit kan op twee manieren: 1e & 2e spoor re-integratie.

Re-integratie eerste spoor

Indien de arbeidsongeschikte werknemer, binnen 104 weken na ziekmelding, weer aan de slag kan bij de bestaande werkgever spreken we van re-integratie eerste spoor. Dit kan, doordat de werknemer weer terug kan keren in zijn/haar oude baan of dat er andere, passende functies beschikbaar zijn.  In praktijk blijkt re-integratie eerste spoor vaak lastig te zijn, omdat het werk waar de medewerker geschikt voor is niet bestaat bij de Re-integratie eerste spoor & tweede spoor werkgever of omdat de omstandigheden niet geschikt zijn bij de oude werkgever. Ook is het niet altijd mogelijk om een nieuwe functie te creëren bij de huidige werkgever, omdat er simpelweg geen ruimte voor is.

Re-integratie tweede spoor

Wanneer, gedurende de periode van 2 jaar arbeidsongeschiktheid, plaatsing bij de huidige werkgever geen optie meer is, wordt er een tweede spoor re-integratie traject gestart. Dit houdt in dat er wordt gezocht naar passend werk in een nieuwe omgeving. De werkgever en werknemer zijn hier -samen met een re-integratie bureau- verantwoordelijk voor. Sterker nog; de eindverantwoordelijkheid voor het vinden van nieuw werk ligt bij de werkgever. Deze moet zich actief inspannen om de medewerker aan nieuw werk te helpen. Dit kan door zijn of haar netwerk aan te boren om nieuwe werkplekken te vinden, maar ook door te luisteren naar de werknemer en mee te denken met diens wensen. Dit betekent niet dat de werknemer achterover kan leunen. Integendeel!

Actief op zoek naar werk

Van de werknemer wordt hierbij zeker een actieve houding verwacht: zelf zoeken naar werk & meewerken aan trainingen die kunnen leiden tot werk. Het niet meewerken aan re-integratie heeft gevolgen voor zowel de werknemer als de werkgever. Om die reden maakt een goede samenwerking het zoeken naar nieuw werk een stuk dragelijker. Zo wordt er van werknemer en werkgever verwacht dat zij samen een plan van aanpak opstellen met doelgerichte stappen met het oog op passend werk. Én dat zij eens per 6 weken bijeen komen voor een evaluatie gesprek. Tijdens dit gesprek komt ook het plan van aanpak aan bod en wordt er bekeken of dit nog steeds werkbaar is.

Weer toe aan een baan die bij je past? Schrijf je dan hier in of mail ons voor meer informatie.

Staat uw antwoord er niet tussen? Neem dan direct contact met ons op.
Wij doen er alles aan om u verder te helpen. We staan u dan ook graag te woord.