Wat is de betekenis van WGA?
De betekenis van WGA-uitkering is: het maandelijks vervangingsinkomen voor een werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt. De afkorting WGA betekent Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten en is een onderdeel van de per 1 januari 2006 ingevoerde WIA (Wet Inkomen en Arbeid). In dit artikel gaan we in op de betekenis van WGA, de rechten en plichten, de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van UWV, de WGA-hiaat en het verschil tussen WGA en IVA.
Wat is een WGA-verzekering en is dit gunstig voor een werkgever?
De betekenis van een WGA-verzekering: een werkgever betaalt WGA-premie aan de fiscus voor elke werknemer. Een werkgever mag in plaats van het afdragen van een WGA-premie aan de Belastingdienst ook ervoor kiezen om een zogeheten eigenrisicodrager (WGA ERD) te worden. Hij is dan zelf verantwoordelijk voor de eventuele toekomstige betaling van een WGA-uitkering aan een werknemer, maar zijn fiscale plicht is in dat geval komen te vervallen.
Biedt een WGA-verzekering voordeel? De keuze om dit bij een verzekeringsmaatschappij onder te brengen wordt in bepaalde sectoren eerder gemaakt dan in andere, vaak op grond van de mate van risico. Een WGA-uitkering via UWV volgt na twee jaar ziekte. De premie aan de fiscus die de werkgever hiervoor betaalt, kan tot wel tien jaar aan de werkgever worden doorberekend en duizenden euro’s per werknemer per jaar bedragen. Als een werkgever denkt dat de kans op arbeidsongeschiktheid in zijn organisatie gering is, kan een verzekering afsluiten tegen de fiscale WGA-plicht een goede keuze zijn.
Wanneer heeft men recht op een WGA-uitkering?
Zowel bij de werkgever als de werknemer kunnen bij arbeidsongeschiktheid al gauw verschillende vragen rijzen over de WGA, zoals over hoe lang de WGA-uitkering duurt, de premie, de keuring, enzovoorts. Door de invoering van de Wet werk en inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) veranderde na 39 jaar de alom bekende WAO-status in de WIA-status, waarbij we drie categorieën arbeidsongeschikten onderscheiden:
- De categorie werknemers met een arbeidsongeschiktheid van minder dan 35 procent.
- De categorie werknemers met een WGA-status: minimaal 35 procent maar minder dan 80 procent arbeidsongeschiktheid.
- De categorie werknemers met een WGA-status: tussen de 80 – 100 procent arbeidsongeschikt. Als er binnen 5 jaar nog verbetering te verwachten is in de belastbaarheid dan valt deze groep werknemers nog onder de WGA-status. Wordt een werknemer echter binnen 5 jaar alsnog volledig en duurzaam arbeidsongeschikt door dezelfde oorzaak, dan kan hij in aanmerking komen voor de IVA.
De categoriekeuze en een diagnose worden gesteld door een verzekeringsarts van UWV. De Functionele Mogelijkheden van de verzekeringsarts gaan naar de arbeidsdeskundige van UWV. Deze beoordeelt vanuit de beperkingen welke theoretische functies passend zijn bij de mogelijkheden van de werknemer. Wanneer er in theorie minstens drie passende functies aan te wijzen zijn, bepaalt UWV welk percentage loonverlies er is tussen het sociaal verzekeringsloon van de werknemer en zijn/haar restverdiencapaciteit. Het procentuele verschil tussen deze 2 lonen, is de mate van arbeidsongeschiktheid.
Een werknemer heeft een WGA-status als na het ontstaan van arbeidsongeschiktheid een verzekeringsarts van UWV een officiële diagnose stelt en de arbeidsdeskundig een inkomsensverlies van meer dan 35 procent vaststelt. In het artikel over arbeidsdeskundig onderzoek vindt u meer informatie over de arbeidsdeskundige die onderzoek doet naar wat er wél mogelijk is qua werken. In combinatie met een WIA uitkering een nieuwe baan vinden behoort ook tot de mogelijkheden. Mensen die altijd gewerkt hebben, maar door welke oorzaak dan ook zijn uitgevallen, zijn vaak erg gemotiveerd om naast hun uitkering weer aan de slag te gaan. Als u als werkgever iemand met een WIA-uitkering in dienst neemt, biedt UWV en overheid u bepaalde regelingen die voordelig voor u kunnen zijn.
Wat zijn de drie verschillende WGA-fases?
- Loongerelateerde uitkering
Hiervoor kan iemand in aanmerking komen na 104 weken arbeidsongeschiktheid. De hoogte van deze uitkering in de eerste twee maanden 75 procent van het verzekeringsloon en vanaf de derde maand 70 procent. De duur van deze uitkering is maximaal 24 maanden.
- De loonaanvullingsuitkering
Als na de termijn van de loongerelateerde uitkering blijkt dat de kandidaat passend werk kon vinden, en hij minimaal 50 procent van de restverdiencapaciteit behaalt, wordt de WGA uitkering vervolgd in een loonaanvullingsuitkering. Afhankelijk van de loonhoogte bij de nieuwe werkgever wordt de kandidaat beloond voor het werken middels een hogere uitkering.
- De vervolguitkering
Wanneer bij afronding van de loongerelateerde uitkering blijkt dat de kandidaat minder dan 50 procent van de restverdiencapaciteit verdient, wordt de WGA uitkering stopgezet en ontvangt de kandidaat een vervolguitkering. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met iemands eerder verdiende loon. Deze uitkering is gebaseerd op een percentage van het minimumloon en het percentage van arbeidsongeschiktheid. In de praktijk kan dit een serieuze inkomensterugval betekenen voor een werknemer.
Wat is de WGA-hiaatverzekering, oftewel het WGA-hiaat of WIA-gat?
Als de uitkering van iemand uit de WGA-categorie na 104 weken overloopt in een WGA-vervolguitkering, kan er een inkomensgat ontstaan. Daarom bestaat er een WGA-hiaatverzekering, die nuttig is als werkgever en werknemer het gat willen dichten tussen het loon uit de oude situatie en de vervolguitkering.
Wanneer gaat de WGA over in de IVA?
Ten aanzien van de categorie werknemers met een WGA-status die tussen de 80 en 100 procent arbeidsongeschikt is geldt: als er binnen 5 jaar nog verbetering te verwachten is in de belastbaarheid, dan valt deze categorie mensen nog onder de WGA-status. Maar wordt een werknemer binnen de 5 jaar alsnog volledig en duurzaam arbeidsongeschikt door dezelfde oorzaak, dan kan hij in aanmerking komen voor de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).