Een mooi succesverhaal

Door het 2e spoortraject weet ik nu wat voor werk bij mij past

Rebecca was ongeveer anderhalf jaar ziek toen zij voor een re-integratietraject door verzekeraar a.s.r. werd doorverwezen naar Staatvandienst.
“Ik hoop dat anderen jouw betrokkenheid ook mogen ervaren.” Dit was haar reactie na afloop van haar traject richting Jacqueline Kroese, loopbaanconsultant in Amsterdam. Rebecca vertelt wat het traject voor haar heeft betekend, hoe het haar geholpen heeft in de groei van haar zelfvertrouwen en de zoektocht naar een nieuwe baan.

Wist je wat je kon verwachten in het 2e spoortraject?

Globaal wist ik waarom ik was aangemeld voor het traject, wat ik kon verwachten en hoe het mij kon helpen in het vinden van passend werk bij een andere organisatie. Ik had niet verwacht dat er ook zoveel aandacht voor mij als persoon zou zijn. Wij gingen aan de slag met vragen als wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe kan ik dit bereiken. Het was heel intensief en het ging verder dan ik had gedacht. Dat was wel heel erg prettig, want voor mij was het niet duidelijk of ik nog wel in de financiële sector wilde blijven werken.

Hoe was de eerste ontmoeting met de loopbaanconsultant?

Jacqueline en ik zijn qua persoonlijkheid heel verschillend, zij is heel extravert en ik ben juist introvert. Daarom hadden we niet direct een klik en was het in het begin even aftasten hoe dat uit zou pakken. De klik bleek juist heel goed.

Voor mij was het juist heel fijn dat Jacqueline zo energiek was, dat zij mij inspireerde en motiveerde. Ik ben zelf meer bescheiden en observerend, dus daarom was het eerst even zoeken naar de juiste balans. De gesprekken waren vanwege Covid allemaal online, maar dat was geen belemmering. Eigenlijk wel prettig omdat ik daardoor geen reistijd had. Ik werkte deeltijd en voornamelijk vanuit huis. Voor het laatste gesprek om het traject af te ronden hebben we elkaar wel live ontmoet. Het was heel fijn om elkaar na het intensieve traject te zien.

Welke onderdelen in het 2e spoortraject hebben je geholpen?

Mij heeft ‘de geschiedenis van mijn cv’ heel erg geholpen. Dat is een onderzoek naar de keuzes die ik gemaakt heb in het leven, het waarom, wat ik graag deed en wat juist niet. Daar hebben we redelijk lang bij stilgestaan en dat gaf mij heel veel inzichten.
Ook de gesprekken over rouwverwerking en verlies waren heel belangrijk. Twee jaar voordat ik ziek werd overleed mijn moeder en kwam ik in een rollercoaster terecht om alles goed te regelen. Daardoor had ik te weinig tijd voor mijzelf. Ik keek alleen naar de medisch noodzakelijke zaken en had geen oog voor het mentale deel. Jacqueline heeft daarom veel aandacht besteed aan de verschillende fases van rouw en hoe je daarmee kunt omgaan. Dat heeft mij zo geholpen.

Doe je dingen nu anders dan voorheen?

Ja zeker! Jacqueline heeft mij geleerd hoe ik mijn energie vasthoudt, goed voor mijzelf zorg en voor mijzelf op kom. Van nature ben ik ben heel rustig en bescheiden. Nu laat ik mij meer gelden en geef duidelijker mijn grenzen aan. Ook ben ik eerlijker en losser in gesprekken. Ik sluit daardoor beter aan op mijn gesprekspartner. Natuurlijk raak je die bescheidenheid niet helemaal kwijt. Ik ben mij wel veel meer bewust hoe ik overkom en wat ik wel of juist niet doe.

Ik heb geleerd wat voor werk goed bij mij past, wat ik leuk vind en in wat voor cultuur ik goed tot mijn recht kom. Daar let ik nu heel goed op als ik een baan zoek. Voordat ik ‘ja’ zeg tegen een baan, spreek ik eerst met mensen uit het bedrijf om een goed beeld te vormen van de cultuur en het werk zelf. Hard werken vind ik niet erg, de menselijke kant en de sfeer zijn voor mij veel belangrijker.
Ook stel ik meer vragen tijdens het sollicitatiegesprek, zodat ik veel beter weet waar op ik solliciteer. Nu vertel ik ook meer over mijzelf, ook wat ik privé doe, zodat mensen een breder beeld van mij krijgen.
Doordat ik nu weet wat mijn talenten zijn en weet waar mijn kracht zit, durf ik mij zelf ook meer te laten gelden.

Wat voor werk doe je nu?

Ik werk nu bij de Stichting die jongeren helpt met huiswerkbegeleiding (van basisschool tot aan de universiteit). Daarnaast begeleiden wij mensen waarvan de kinderen vanuit de basisschool een te laag schooladvies hebben gekregen. Wij helpen ze bij het voeren van de gesprekken en komen zo voor deze kinderen op. Ook regelen we summerschools zodat kinderen in de vakantiemaanden bij kunnen leren. Naast penningmeester ben ik ook huiswerkbegeleidster. En in september ben ik gestart in een nieuwe baan bij een accountantskantoor. Dat gaat goed en ik heb vertrouwen in de toekomst!

Heb je tips voor anderen?

  • Wees jezelf en eerlijk. Natuurlijk is het soms lastig en voel je je misschien wat onzeker. Je kunt in het begin twijfelen en jezelf afvragen hoe dit gaat helpen. Maar geloof mij, je bereikt veel meer als je eerlijk bent en je grenzen stelt.
  • Zie niet op tegen een 2e spoortraject. Het helpt je in de zoektocht wat voor werk goed bij je past en bij jouw belastbaarheid. Mij heeft het heel veel gebracht.

Voor mij was dit traject fijn om heel breed te kijken en te onderzoeken wat mijn mogelijkheden zijn. Nu reageer ik niet meer op alle vacatures, maar kijk echt wat bij mij past. En alle sollicitatievaardigheden die ik geleerd heb kon ik direct toepassen in de praktijk. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, want na het traject heb ik een baan gevonden.

Fijne samenwerking

In een 2e spoortraject heb je met veel verschillende partijen te maken: de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige, de casemanager, enzovoort. Daarin heeft Jacqueline mij ook heel goed geholpen. Als zaken vastliepen trok zij gelijk aan de bel en was ze bereid om mij te helpen.

Jacqueline bedankt voor het luisterend oor, de tools die je aangereikt hebt, de tips om mijn zelfvertrouwen te laten groeien! En dankjewel voor het inzetten van je netwerk bij het vinden van een baan. Ik hoop dat anderen jouw betrokkenheid ook mogen ervaren.

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.