Samenwerking

Laat je inspireren op het SOM-event ‘Patronen (her)kennen werkt’!

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter niet de enige verbindende factor. Het zijn namelijk zusterbedrijven met hart voor mens en loopbaan. Johan Dingemanse (Staatvandienst), Liesbeth Roeland (Omzien) en Madelon Meijer (Moedigh) bundelen hun krachten opnieuw op vrijdag 17 november 2023 tijdens het SOM-event ‘Patronen (her)kennen werkt’.

Patronen, ze zijn er altijd en overal. Landen, volkeren, geloof, families en individuen, allemaal hebben ze hun eigen patronen. Patronen zorgen ervoor dat alles functioneert, maar soms is het juist goed om patronen te doorbreken. Maar hoe doe je dat dan? En wat is het goede moment?

Automatische piloot

“Patronen doorbreken vergt energie en wilskracht”, vertelt Johan. “Iedereen heeft zijn eigen patronen, dat zit in de mens. En daar is ook niets mis mee, maar soms is het nodig om een patroon te doorbreken. Het is goed om af en toe de automatische piloot uit te schakelen en iets nieuws te leren. Door te proberen met een open blik te kijken, kun je je vaste denkpatronen doorbreken. Je kan leren om anders naar de wereld te kijken dan alleen vanuit je eigen referentiekader. Dat heeft zeker toegevoegde waarde.”

Invloed van patronen

Tijdens het SOM-event willen de drie bedrijven je laten stilstaan bij de patronen in jouw organisatie en je bewust maken van de invloed die patronen hebben op jouzelf, jouw collega`s en daarmee op de volledige organisatie en op je werk. Liesbeth: “Wij zien bij Omzien vaak mensen die helemaal vast zitten in een bepaald patroon. Ze worden geleefd door een systeem vol patronen en zijn helemaal murw als ze bij ons komen. Vaak helpt het dan om helemaal terug te gaan naar de kern. Als je alle regels en omstandigheden loslaat, wat zou jij diep van binnen dan het allerliefste willen? Dan ontstaat er een vlammetje en dat vlammetje heb je nodig voor beweging. En door beweging, kun je een patroon waarin je bent vastgegroeid doorbreken.”

Patronen doorbreken

De coronacrisis liet zien dat patronen die al jarenlang hetzelfde zijn, toch opeens kunnen worden doorbroken. Ineens was iedereen aan het thuiswerken en gaven we elkaar geen handen meer. Dus patronen doorbreken kan ook heel snel gaan, als iedereen er maar voldoende reden voor ziet. Liesbeth: “Patronen betekenen ook vaak dat je niet meer open blijft kijken naar een situatie. Je mist aandacht en opmerkzaamheid. Terwijl dat juist vaak zo belangrijk is in ons vakgebied.”

Eigen specialisme

Met het SOM-event treden ook de drie Deventer bedrijven buiten de gebaande paden (en patronen) van hun eigen organisatie. Madelon: ,,We hebben alle drie ons eigen specialisme, hebben met dank aan onze medewerkers enórm veel kennis in huis en weten elkaar te vinden bij vragen of behoefte aan een sparringpartner. We versterken elkaar gevraagd en ongevraagd. Hierdoor kunnen we met trots stellen dat de combinatie uniek is. En het mooie daarvan is dat ongeacht of je samenwerkt met één van de bedrijven of met ons allemaal: de kennis en ervaring krijg je als opdrachtgever of kandidaat sowieso!” Johan vult aan: “Ons gezamenlijk doel is om mensen weer in beweging brengen en een nieuwe toekomst bieden. Wel op voorwaarde dat mensen zelf de regie durven nemen. Wij kunnen ondersteuning bieden op alle vlakken, maar uiteindelijk moet je het zelf willen en doen.”

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.