Duurzame loopbanen

Zo blij om mijn loopbaanpad opnieuw vorm te geven!

Binnen Staatvandienst is (intern) loopbaanmanagement één van de HR processen die meer aandacht krijgt. Door in gesprek te gaan over en bewust bezig te zijn met de ontwikkeling van talent, creëren we bevlogenheid. En dat willen we graag.

Eén van onze collega’s loopbaanconsultant Sera, vertelt over haar loopbaantraject.
Het afgelopen jaar verliep voor haar wat minder soepel. Zakelijk en privé waren er veel veranderingen geweest. Collega’s waar ze lang mee werkte hadden een nieuwe baan gevonden of een andere functie binnen Staatvandienst en ze was voor het eerst moeder geworden. Ze miste de energie die ze daarvoor altijd had en kon niet goed achterhalen waar het verdwenen was. Eén van haar naaste collega’s viel het op en raakte ze erover in gesprek. Dit gesprek gaf haar de doorslag om het bespreekbaar te maken met HR.

Twijfelde je om een loopbaantraject te vragen?

Nee. Ik wilde niet weglopen voor mijn gevoel, maar achterhalen waar ik stond in mijn werk, wat ik belangrijk vond, hoe ik de balans kon hervinden en waar ik naar toe wilde. Het werk zelf was leuk maar ik stapte in valkuilen die ik zelf niet zag. En dan heb je iemand nodig om het weer helder te krijgen. Samen met HR heb ik hierover gespard en de kans gekregen om een loopbaanadviestraject te volgen. Zo blij met deze kans om bewust stil te staan bij mijn eigen loopbaan! Een spiegel voorgehouden te krijgen, mijn eigen valkuilen te zien en vooral ook de positieve ontwikkelingen.
Mijn eigen loopbaanpad opnieuw vorm te geven waarbij aandacht is voor zowel zakelijke als ook privéissues.

Ik was benieuwd waar de onrust bij mij vandaan kwam. Kwam het door omgevingsfactoren, zat het in mijzelf of paste het werk of de werkplek niet meer bij mij? Bij Staatvandienst vinden we het belangrijk dat onze kandidaten eens in de zoveel tijd zichzelf de vragen te stellen; waar sta ik, waarom doe ik wat ik doe, wat wil ik en wat vind ik belangrijk. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor ons als medewerkers. Maar wanneer breng je dit ter sprake? Het jaarlijkse beoordelingsgesprek is daar niet het juiste gesprek voor. Een apart gesprek hierover met de leidinggevende kan een mooie aanvulling hierop zijn.

Wat voor traject was het?

Een loopbaanadviestraject van ongeveer 3 maanden waarbij ik om de 3 weken contact had. Het traject volgde ik bij een loopbaanconsultant waarbij ik mij prettig voelde. Het is belangrijk dat je degene kiest waar je een klik mee hebt en waarbij je je veilig voelt om je verhaal te doen. We hebben allemaal ervaren loopbaanconsultants bij Staatvandienst; het zijn allemaal capabele mensen.  Vertrouwen moet het uitgangspunt zijn.

Het was fijn om te kunnen sparren met iemand en te onderzoeken wat ik belangrijk vind in mijn werk en welke factoren de onrust veroorzaakten. Een test hielp daarbij met als uitslag dat ik van mijn huidige werk juist heel veel energie krijg. Dat dat is wat ik leuk vind om te doen. Een mooie eyeopener voor mij. Eigenlijk had ik hier ook nooit twijfels over, maar het beeld werd vertroebeld door omgevingsfactoren. Het loopbaantraject is een cadeautje voor mij, omdat ik weer heb mogen ervaren welke aspecten van invloed zijn op mijn balans en hier mooie lessen uit heb gehaald, ook richting de toekomst.

Wanneer voelde jij verandering?

Bij mij is het besef gegroeid dat ik kan leren omgaan met veranderingen binnen mijn werkomgeving. Ik hoef niet altijd dezelfde mening te hebben als anderen. Collega’s komen en gaan en daarin kan ik ook mijn draai vinden. De basis ligt bij mij zelf en ik mag daar meer op vertrouwen. Als dat goed zit dan kan ik overal mezelf zijn.

Is zo’n traject elke twee jaar nodig?

Dat hangt af van ieders persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of er veel ‘life-events’ zijn geweest die van invloed zijn op iemands leven. Maar wat mij betreft is het zeker goed om een ontwikkelgesprek te hebben over hoe het met je gaat, hoe je in het werk staat en of er aspecten zijn die van invloed zijn op je energiebalans. Dus naast het jaarlijkse beoordelingsgesprek. Wanneer nodig kunnen testen of opdrachten helpen vragen helder te krijgen. Deze kunnen tijdens een vervolggesprek worden besproken en mogelijke inzichten en ontwikkelpunten aandragen.  Als daarna blijkt dat er nog een gesprek nodig is om ergens wat extra aandacht aan te geven, is het fijn dat dit mogelijk is.

Neem je iets mee uit dit traject richting kandidaten?

Ik vind het belangrijk dat iemand het gevoel heeft niet ‘gek’ te zijn. We lopen allemaal met eigen vragen en onze onzekerheden. Het mooie is dat we deze niet allemaal alleen hoeven op te lossen en hulp mogen vragen.

Bij opdrachtgevers stel ik wel eens de vraag hoe er gekeken wordt naar het menselijk kapitaal. In mijn optiek is een open cultuur belangrijk, zodat een werknemer de ruimte voelt  te kunnen aankloppen  met vragen over persoonlijke ontwikkeling . Dat er ruimte en vertrouwen is om vragen  te stellen.  Dat werknemers bewust zijn om eigen regie te kunnen pakken. Dit draagt naar mijn mening positief bij aan een bevlogen team

Welke tips geef je anderen in een zelfde situatie?

  1. Maak het intern bespreekbaar! Is de stap naar HR nog te groot, zoek dan eerst iemand met wie je kunt sparren.
  2. Vertrouw op je werkgever of HR dat je dit kunt en mag bespreken.
  3. Gun het je zelf om voor je eigen ontwikkeling te kiezen.
  4. Bedenk eens wat je zo leuk vindt aan je werk of werkomgeving
  5. En aan collega’s: vraag oprecht eens hoe het met iemand gaat.

Hoe is jouw energieniveau op de schaal van 1 tot 10?

Bij de start van het loopbaantraject een 4 en nu zit ik op een dikke 8!
De balans klopt tussen werk en privé.

Als ik loopbaanadvies zeg wat zeg jij dan?

Positief in beweging, waarbij er ruimte en aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en eigen regie

Werkplezier is dat je in een goede flow zit, dat je vanuit energie je werk kunt doen.
Eigen keuzes maken en iets doen wat je leuk vindt zijn daarbij belangrijke ingrediënten

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.