Jouw loopbaan

Stress en de kunst van kiezen

Zomervakantie! Sommigen vieren vakantie in eigen land en anderen gaan de grens weer over. Het blijft nog onzeker, maar het kan weer.
Als we eenmaal op de bestemming zijn, begint vaak een tijd van even lekker achterover leunen en weinig tot niets doen. Kun je deze periode van ontspanning gebruiken om na te denken over je loopbaan en te werken aan je toekomst? Ja zeker! De komende weken delen wij antwoorden op loopbaanvragen die kandidaten ons stelden.

Vraag: Ik ervaar steeds meer stress door mijn werk. Wat kan ik eraan doen?

Stress is een veel gehoorde klacht. Vaak gaat werkgerelateerde stress samen met andere factoren/stressoren, zoals uitdagingen in de privésituatie en/of hoe jij als mens met stress omgaat. Stress kan soms ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld omdat je op tijd iets moet opleveren, of omdat een klant druk op jou uitoefent. Het helpt je dan om effectiever en efficiënter om te gaan met tijd.

Maar als stress langdurig is, kan het tot problemen leiden. Het is echter niet meetbaar in cijfers. Wat voor de één stress oplevert, heeft een ander er geen last van. Stress is in die zin subjectief maar tegelijkertijd een heel belangrijk signaal waar ieder mens heel alert op moet zijn. Het begint bij de bewustwording van het ervaren van (langdurige) stress.

Stress gaat ook vaak samen met het maken, of juist het niet maken, van keuzes. Iedereen maakt keuzes, maar niet iedereen bewust. Daardoor mis je andere mogelijkheden en hou je stress in stand. Dus ook het kiezen begint met bewustwording van gemaakte en niet gemaakte keuzes.

De kunst van het kiezen (ja echt waar, dit is echt moeilijk, maar wel leerbaar), gaat ook over het gevoel en de overtuiging dat je geen keuze hebt en dat alles “moet”. Als je moet, verkrampen je spieren en verstijft je houding, letterlijk en figuurlijk. Als je iets doet, omdat je dat “wil”, dan maakt dat iets heel anders bij je los. ‘Iets willen’ maakt dat je kunt kiezen, geeft opluchting en een gevoel van voldoening dat je iets doet.

Opdracht

Wil je je meer bewust zijn van jouw keuzes, luister dan goed naar jezelf en schrijf eens op een A4tje:

Links: alle zinnen en activiteiten die je doet met de volgende woorden:

  • ik moet………………,
  • ik behoor……………..,
  • ik kan niet…………….,

Rechts: achter de ingevulde zinnen het volgend: “….terwijl ik liever ……….…wil”.
Bedenk voor jezelf of je kiest voor de activiteiten links en/of wanneer voor de rechter. Welke overwegingen liggen aan je keuzes ten grondslag?

Dus wil je zelf wat doen aan het gevoel van stress, wees dan bewust van de keuzes die je kunt maken. Pak je regie en kom ik actie!

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.